27 12
發新話題

[膠皮討論] 套膠海綿一問

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

套膠海綿一問

大家好

狂飈3省套有橙色及藍色海綿之分,請問有甚麼分別。

橙一速快d,有少少力借。最高質量低於藍

藍二速跳d,發力要求高。最高質量高於橙

引用:
原帖由 manwai1983 於 2021-9-16 12:12 發表
大家好

狂飈3省套有橙色及藍色海綿之分,請問有甚麼分別。
呢d都係有幾多板發力,發力係講緊「腰馬合一」,能打出真功夫的連環拳,藍色海綿狂飈3,橙海綿係頂唔到。
至於橙海綿狂飈3,我覺得用在半借力下發轉旋,用在先起手,即是先發力制人。
省套是指膠皮質數,最好是國套。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

回復 2# Kenixting 的帖子

感謝師兄提供你嘅意見

但係我唔係好同意師兄嘅法
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

藍海綿內能長 偏冧
橙海綿內能短 偏硬
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

引用:
原帖由 寫工 於 2021-9-16 22:41 發表
感謝師兄提供你嘅意見

但係我唔係好同意師兄嘅法
冇問題,大家感覺唔同

不過藍棉發力要求事實就係大於橙,最高質量都係藍高。咁當然唔係話橙就等於一定差話藍,橙打得好香港大有人在。起碼有d力借

引用:
原帖由 寫工 於 2021-9-16 22:42 發表
藍海綿內能長 偏冧
橙海綿內能短 偏硬
你自己講出來既感覺同我講出來既野咪同一道理lo,你藍棉你唔比力質量仲低過橙。

橙綿擊球時可用較少力,藍綿擊球時要用較多力而控球性能較好,我這樣理解對嗎?

引用:
原帖由 速鳥 於 2021-9-16 20:06 發表

呢d都係有幾多板發力,發力係講緊「腰馬合一」,能打出真功夫的連環拳,藍色海綿狂飈3,橙海綿係頂唔到。
至於橙海綿狂飈3,我覺得用在半借力下發轉旋,用在先起手,即是先發力制人。
省套是指膠皮質數,最好是國套。 ...
請問國套有甚麼優點

引用:
原帖由 manwai1983 於 2021-9-17 08:21 發表
橙綿擊球時可用較少力,藍綿擊球時要用較多力而控球性能較好,我這樣理解對嗎?
對。

引用:
原帖由 manwai1983 於 2021-9-17 08:33 發表

請問國套有甚麼優點
旋轉,食球,二跳弧線下跌。要高質量就一定要發力...

但記住盲目用既唔一定會岩自己。德套日套都要試下

引用:
原帖由 Kenixting 於 2021-9-17 09:50 發表
但記住盲目用既唔一定會岩自己。德套日套都要試下
多謝你的意見,又想請教,狂飈3省套藍綿和天極省套藍綿有甚麼分別。

引用:
原帖由 manwai1983 於 2021-9-17 14:26 發表

多謝你的意見,又想請教,狂飈3省套藍綿和天極省套藍綿有甚麼分別。
一個真皮足球,一個膠足球,控球在腳及勁射,當然是真皮高幾班,但要訓練,專業,膠球是入門,練習基本功。

狂3與天3在於發力不同,要自已親身試一下。

狂3天3主攻用力,外套多用於借力,當然發借都得。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 manwai1983 於 2021-9-17 08:33 發表

請問國套有甚麼優點
容錯度高,不過如果應該「啱」都未掂,就遲d先有用。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2021-9-17 16:56 發表

一個真皮足球,一個膠足球,控球在腳及勁射,當然是真皮高幾班,但要訓練,專業,膠球是入門,練習基本功。

狂3與天3在於發力不同,要自已親身試一下。

狂3天3主攻用力,外套多用於借力,當然發借都得。 ...
請問那一款是皮足球,那一款是膠足球。

引用:
原帖由 manwai1983 於 2021-9-17 19:58 發表

請問那一款是皮足球,那一款是膠足球。
只是比喻,狂3天3都是皮,只是狂3硬度比天3高,如果想單板攻為主,狂3質量高過天3。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2021-9-17 20:44 發表

只是比喻,狂3天3都是皮,只是狂3硬度比天3高,如果想單板攻為主,狂3質量高過天3。
thanks

其买粒仔的海棉同反胶用的海棉是同物料嗎?
感觉打粒仔的人,好像又很少去注重海棉性質
……
一般只有选择厚度……
人間不值得……

回復 19# 冇力 的帖子

都有分內能/非內能

27 12
發新話題