35 12
發新話題

直板長膠削球

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動
引用:
原帖由 old-cake 於 2021-9-5 17:50 發表
想練,未練,人生苦段
活到老,學到老。有心唔怕遲,最怕冇目標。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 old-cake 於 2021-9-6 10:26 發表

我只是一個6X歲嘅老餅,年紀大了,希望可以從改變戰術,打法配套來能延續我的乒乓旅程,由以前中直單面反貼轉至中直單面生膠,再轉至正生反長,以至現在正長反生,亦由以前嘅近枱快攻,轉至先防後攻,都只望可以多打幾年 ...
我則由以前中直單面反貼轉至中直正反反長(倒板),再轉至日直正反反長,然後又去返中直正貼反長,再來係正反反防弧,跟住就單面日直。
然後就開始轉橫板正反反生,後來就兩面反膠,打打吓就橫板正反反長,又再轉正反反防,之後又玩返中直兩面反膠,今次反手位用橫打,過得一排又打返橫板正反反長/生轉玩削球,現在又玩返橫板兩面反膠。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

削球真係幾好玩
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 寫工 於 2021-9-7 17:22 發表
曾經同你打過 你真係好犀利
完全唔適應你嘅套路
我有同你打過?

1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

你本身已是高高手

引用:
原帖由 3070 於 2021-9-7 23:19 發表
你本身已是高高手
老實講,我同D老人家打還有一定嘅競爭能力,同D年青人打就會變得有心無力

回復 23# old-cake 的帖子

非常同意
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

回復 24# old-cake 的帖子

梗係有啦
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。

回復 26# old-cake 的帖子

視乎係邊個啫
如果你同我打
肯定唔會有心無力

引用:
原帖由 寫工 於 2021-9-9 16:21 發表
非常同意
估吾到你係邊個

多謝oldcake呢個視頻,真係未睇過直板削球,仲削得唔錯添!有機會都試吓加入自己的打法度,另外你的打法真係打死好多人真係好難打,你嘅歲數發揮到咁嘅能力真係好強更加欣賞你對乒乓球求上進的態度,非常值得我們學習。
wai

回復 31# yatwai 的帖子

十分欣賞+1

回復 30# old-cake 的帖子

喺官涌體育館副場同你打過

我係沙田區區隊嗰件衫嗰個

引用:
原帖由 寫工 於 2021-9-10 15:39 發表
喺官涌體育館副場同你打過

我係沙田區區隊嗰件衫嗰個
咁我有印象喇,年青人

回復 34# old-cake 的帖子

;lol ;lol

35 12
發新話題