28 12
發新話題

[其它討論] 請教一吓各位有無發球機推介

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

請教一吓各位有無發球機推介

因為好多時都是只一個人
而且我知道機一定不及真人咁好
但係我有時真係想一個人抽吓波
所以想請教一吓各位有無性價比高的發球機可以推介一吓呢?謝謝!

之前我用taobao技易升.. 輕便, 穩定, 好似800幾人仔.

引用:
原帖由 rckw 於 2021-9-2 09:12 發表
之前我用taobao技易升.. 輕便, 穩定, 好似800幾人仔.
多謝帥兄!

不過我想去實體鋪買!

引用:
原帖由 網球新手 於 2021-9-2 09:23 發表
https://en.butterfly.tt/amicus-prime.html
嘩! 好正! 好PRO! 不過應該好貴! 買唔起!

駿X有啊

其實你要meh規格
E.g. 要唔要不定點

如果要不定點就要内置程式會貴好多

E.g. 每打完一批波要手動refill定係有個大網cover對面臺如康文處
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

引用:
原帖由 rickyma_kk 於 2021-9-2 08:29 發表
因為好多時都是只一個人
而且我知道機一定不及真人咁好
但係我有時真係想一個人抽吓波
所以想請教一吓各位有無性價比高的發球機可以推介一吓呢?謝謝! ...
建議買發球機不如去場地租,俾多16大元,先試下打,如果真要買發球的話,也應選擇一些可用乾電的,因為你帶發球機去場地,場地未必會提供電源給你。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

係wor
師兄好細心
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。

用過淘寶技易升,出球力量不夠,且常常卡球,客服說要減少放球,除非有人在旁邊常常為你添球,否則不建議購買。
最后還是租康文署的發球機,起碼力水可以發射到1.5米外,考章有用。

駿x有得賣嘅iPong Master V300發球機,應該可以乾濕兩用,攜帶都勉強叫方便,不過只可以出到上下旋,側旋的話佢有個梯級仔俾你放於機底,擺放後出波時就略帶側旋,不便是你要自己加波。價格$1420,如果於體育館訂場每次+$16,你可以玩88.75次。
要考慮的問題,就係打發球機,發球機雖然可以練就好多技術,穩固動作出身汗咁,但樂趣一定不比和球友互動對打來得高,看你追求甚麼吧!論壇有咁多球局可參加,何不試一試?如果決定買$1420的發球機,等於88次去場館租訂,咁可以試下租場地的發球機打個22次,如果都仍有心打,先決定買。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2021-9-3 00:21 發表
駿x有得賣嘅iPong Master V300發球機,應該可以乾濕兩用,攜帶都勉強叫方便,不過只可以出到上下旋,側旋的話佢有個梯級仔俾你放於機底,擺放後出波時就略帶側旋,不便是你要自己加波。價格$1420,如果於體育館訂場每次+$16,你可以 ...
多謝師兄意見!已經book場同發球機了!

回復 9# ITO 的帖子

考章嘅時候 根本就係用發球機嚟考

回復 10# 青見人 的帖子

都係體育館book場畀多少少錢最實際

因為體育館嗰啲又唔使自己添波
然後又係高級嘅發球 即係內置電腦
可以派不定點

回復 13# 寫工 的帖子

康文署是否換了新機,以前見D機吾係好得。

引用:
原帖由 寫工 於 2021-9-5 17:14 發表
都係體育館book場畀多少少錢最實際

因為體育館嗰啲又唔使自己添波
然後又係高級嘅發球 即係內置電腦
可以派不定點
不是每一個體育館的發球機係咁。

引用:
原帖由 rickyma_kk 於 2021-9-5 14:44 發表
多謝師兄意見!已經book場同發球機了!
波要自己帶帶。

回復 15# 青見人 的帖子

慘慘豬

回復 16# 青見人 的帖子

留意返佢會扣起你30個波留喺機入面

回復 18# 寫工 的帖子

咁會唔會有上一位使用者嘅30個波?

引用:
原帖由 我=新手 於 2021-9-7 17:41 發表
咁會唔會有上一位使用者嘅30個波?
坊間發球機有兩類,扣枱或座地的。

扣枱的可以完全拎返波,而座地的,
有時可以開到下面拎返所有波,如果
唔開得的話,當你借發球機時,上手
的波係會留了在發球機內,你只需要
一開始放第一粒有標記的波落去,然
後倒大約20-30粒波,之後開機,到你
可以見到你有標記的波飛出,你就停機
然後先拾好已飛出的波(這些是前者留下
的波),安心放你的波落去打。到最好打
完時,先洗空兜內的波,然後放回你一
開始清出嚟的波,再開機就可以換回你於
管內的波了。
留意租用發球機佢好似要提早收機的,預點時間吧!

28 12
發新話題