61 1234
發新話題

我係新上任以馬內利版主

我係新上任以馬內利版主

我係新上任的以馬內利版版主。亦是一名基督徒的乒乓球球手。
最近瀏覽發現有乒友詢問呢個版有咩用。

才令我忽發奇想想擔任這區版主。希望多多支持

由其是當大家疫情下未能出國旅行,留係香港日日返工返學係會悶d
希望小弟可以搵到一些見証,以作鼓勵大家。

最後,唔係想捉大家信耶穌
只係希望大家可以打波之餘,人生都會過得快樂

remark:當然如果我有時間我都會同其他波友傾下波經              基督徒都係人,都會打下分齡賽,都會輸波,都會失望,但唯有再接再厲,重新出發

主板:張繼科ALC直板
正手:MX-P
反手:ROZENA

歡迎大家一起討論配置。

加油支持

強烈建議恢復每日代禱事項
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-27 17:33 發表
加油支持

強烈建議恢復每日代禱事項
會呀,但我想先思考下可以點樣做先得好一點

歡迎大家一起討論配置。

加油!支持你!

加油
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

回復 4# y0y0_pang 的帖子

感謝你ge付出!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。

回復 6# 水行俠 的帖子

感謝分享!

好有意思

因父及子及聖神之名, 阿門
<-->
.

----

耶穌在生的時候是信奉猶太教的,點解後來會變咗做基督教

基督教:奉主耶穌基督之名而求,阿門

天主教:因父及子及聖神之名,阿孟
因為見師兄講因父及子,聖母經開始腦裏邊loop……萬福瑪利亞……主與汝皆爾……

退役啦!

引用:
原帖由 Chengalex 於 2021-8-29 03:40 發表
耶穌在生的時候是信奉猶太教的,點解後來會變咗做基督教
基督教希伯來人中產生的宗教,後來在猶太教的基礎上衍生出了基督教。因為當時部份人對於當時猶太教教義互相分歧,所以導致後來基督新教的出現。猶太教和基督教有相同或相近之處,也有不同之處。

歡迎大家一起討論配置。

引用:
原帖由 garytang2018 於 2021-8-29 03:48 發表
基督教:奉主耶穌基督之名而求,阿門

天主教:因父及子及聖神之名,阿孟
因為見師兄講因父及子,聖母經開始腦裏邊loop……萬福瑪利亞……主與汝皆爾…… ...
冇錯呀。另一位師兄講緊既係天主教啊。
天主教對於聖母都係認為神,但基督教認為聖母其實係人啊。
所以其實最簡單分天主教及基督教就係呢個係其一分別

歡迎大家一起討論配置。

…………雖然係會祈禱聖母,不過嚴格講天主聖三先係創造主,聖母都係受造,只係被天主提升地位…………離個同基督教藉我到父那裏去既出入比較大…………
退役啦!

回復 15# garytang2018 的帖子

師兄,正確呀。最容易理解兩個宗教分別就係呢個啊。
當然當中仲有,例如,贖罪卷之類

歡迎大家一起討論配置。

贖罪卷應該係過去產物。
退役啦!

回復 12# garytang2018 的帖子

我一直以來都對天主教同埋基督教ge分別唔太清楚

感謝師兄提供資訊

回復 13# y0y0_pang 的帖子

例如聖餐ge食物就係大同小異!

回復 14# y0y0_pang 的帖子

重有祈禱手勢唔同???

其實我唔識

回復 15# garytang2018 的帖子

想問下天主聖三即係基督教裏面ge三位一體?

61 1234
發新話題