32 12
發新話題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

諗緊攞唔攞塊bty閃光5黎改造, 見個板面size幾乎一樣
其實之前都改過一塊 , 不過係器材舖嘅老細代勞, 今時今日應該要自己嚟
見自己手頭上塊閃光5買咗返嚟擺咗喺度都有十年, 唔捨得用又唔捨得放, 既然心旭旭想野, 諗緊不如搞下佢, 好過擺喺度
Latest update 祥見31樓

開啟乒乓之門 : BTY Chinese-L
常規:Yasaka MEO
        Yasaka Sweden Extra

得唔得嫁

Btw我有一塊日直柄方形拍(Taksim)
自製XD
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

回復 1# 時雨 的帖子

想改造成點?

回復 2# 寫工 的帖子

得㗎 , 我之前都擁有過一塊, 不過係啲師傅搞唔係自己搞

師兄塊板有冇相可以分享下?

回復 3# 五隻蟻 的帖子

鏟水松, 省黑油
好似咁
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

回復 5# 時雨 的帖子

呢排打返之前台灣買嘅兩塊單檜(丸型),想請教吓其實丸型同角型打起上嚟有咩分別,材料同厚度應該點選擇.

依家兩塊組合係 :
1.台檜9mm,重103g配802-40(2.1mm)
2.日檜10.5mm,重95g配802-40(2.1mm)

都會再買塊好D

回復 6# 五隻蟻 的帖子

上網爬文同睇過無數嘅片之後 我自己嘅小總結就係

兩者都非常適合推擋, 丸形更適合撞擊同敲打(亨, 吽),台內扣球好似玄靜和 同單曉娜嗰種

角形 更適合拉波 , 爆沖 柳承敏嗰種

丸形、日中, 比較傾向啱動作係小開合型

角形, 板型較長嗰種, 比較啱大開合型嘅動作

純粹我個人睇法

回復 7# 時雨 的帖子

形狀分析合理,不過厚度,聲音,材料就好難揀,至怕唔啱打,到時又要放.

引用:
原帖由 五隻蟻 於 2021-8-25 17:50 發表
形狀分析合理,不過厚度,聲音,材料就好難揀,至怕唔啱打,到時又要放.
8.5-9mm通常震手

回復 9# 網球新手 的帖子

應該係日直個設計本身就會震手, 因為扣住塊板嘅握位比中國式直板細, 所以個振動嘅效果會放大,閃光5仲震得勁  , 換嚟嘅代價就係每一下 撞擊 感覺得好清晰

角型重心向前,力度更大
角丸型重心偏中,比較好控

我見過有師傅用砧板整
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。

搞咗我兩個鐘一
用幼沙紙慢慢磨呀磨…………磨呀磨…………磨呀…………磨

犀利!

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-26 16:27 發表
犀利!
一字記之曰慢, 慢慢嚟冇咁易錯

引用:
原帖由 時雨 於 2021-8-26 19:30 發表

一字記之曰慢, 慢慢嚟冇咁易錯
上一次同你打波 2013 4/11深水埗

引用:
原帖由 網球新手 於 2021-8-27 09:51 發表

上一次同你打波 2013 4/11深水埗
邊度睇到?

回復 15# 時雨 的帖子

啱呀好同意

慢工出細貨

冇錢買Nittaku 雅 Round …… 所以…… 自製Butterfly 閃光5 雅 Round

完成

回復 19# 時雨 的帖子

師兄,試打完方唔方便打個評測
主板:張繼科ALC直板
正手:MX-P
反手:ROZENA

歡迎大家一起討論配置。

32 12