發新話題

[球板討論] 高彈力之 純木VS碳板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
師兄,有冇使用過張繼科ALC?有冇咩評價?

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-24 13:06 發表
所有球拍均本人現正持有並曾經實測
彈力代表作:
純木:CR
VS
碳板:超級張繼科

膠皮:均是正手MXD;反手MXP

兩塊板彈力都係表表者

但個人覺得超張面頭好似有一層石,打唔透。
特別係正手一dim就飛

反之CR打得透
控制更好! ...
我可唔可以咁樣理解。
碳板始終彈性強d,用力都唔需太多,但相反控制就差點。
純木就彈性無咁強,用力多d,不過易控

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-24 14:09 發表
既然有人問,我下一個post就講下Butterfly ge 外置ALC板啦
謝謝師兄,因為我唔太識分ALC及ZLC分別

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-24 13:06 發表
所有球拍均本人現正持有並曾經實測
彈力代表作:
純木:CR
VS
碳板:超級張繼科

膠皮:均是正手MXD;反手MXP

兩塊板彈力都係表表者

但個人覺得超張面頭好似有一層石,打唔透。
特別係正手一dim就飛

反之CR打得透
控制更好! ...
但而家打40+波,粒波重左球速慢左。會唔會用碳板好一點?

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-24 14:14 發表
會呀,因爲需要更多撞擊ge力量去發力
以前波越小,越可以摩擦
純討論。
因為而家個波大左,導致來回板數都會多大。
如果用純木打,發力多左,會唔會碳板更大優勢?體力都不需用太多?

不過純木都可能有佢市場?視乎球手需要?

唔該哂各位師兄。
因為小弟係40mm年代,以前常用YEO配歐州膠覺得好夠用好好拉。而且覺得碳板好彈好難控,無乜好感

而家打返波,轉左用40+,就好多人都介紹用張繼科ALC話好控好拉

引用:
原帖由 網球新手 於 2021-8-24 15:13 發表
butterfly ALC 大部份都係相同
打法好穩定 冇乜驚喜特別速度 相持唔錯
咁係咪即是其實波爾,張本,張繼科ALC等都差唔多一樣?

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-24 16:33 發表
其實拉波點都唔同左啦

以拉上旋爲例

以前可以偏低點
E家上升期先有威力
呢個似真係,以往拉波真係可以等到好下降期先拉。
而家一低少少拉,就好易拋左出界

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-24 16:34 發表
NONONONONO

張本係内置

波爾,Vis,張繼科,林高遠係外置
分別係咩架?

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-27 17:34 發表
純木比較好控同埋容易發力!
認同呀,小弟以前用五夾真係好好,而家轉左用ALC都要少少時間熟習
主板:張繼科ALC直板
正手:MX-P
反手:ROZENA

歡迎大家一起討論配置。

回復 60# 我=新手 的帖子

岩呀師兄。
小弟以前就係用過yasaka馬琳既碳板,覺得好彈好難控。以前我打中直推檔,所以用五夾

但而家用返塊五夾打大波,就覺得好唔爽 所以決定放棄純木,用碳板
主板:張繼科ALC直板
正手:MX-P
反手:ROZENA

歡迎大家一起討論配置。

發新話題