發新話題

[球板討論] 高彈力之 純木VS碳板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

回復 40# 網球新手 的帖子

第三張係咩面材

回復 40# 網球新手 的帖子

感謝提供資訊

其實世奧得特注都可以做到相同效果
有好多木材都可以畀你揀
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

回復 41# 我=新手 的帖子

其實我都真係唔識得咁多
特別係對木材方面嘅認識要向師兄你再學習一下

但係如果攞上手可以試嘅話我就一定試得出啱唔啱我自己
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。

引用:
原帖由 網球新手 於 2021-8-24 20:49 發表
二面唔一樣面材
你女朋友唔錯
人間不值得……

回復 44# 冇力 的帖子

用左30秒去理解

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2021-8-24 17:49 發表
我打过的板觉得纯木最弹老双喜08,碳板蝴蝶施拉格重碳。
用過典藏版08都覺得,的確重量帶着硬彈
<-->
.

回復 46# 乒乓在線 的帖子

典藏版?
講多少少嚟聽下

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-25 10:10 發表
用左30秒去理解
四眼妹好斯文下……
人間不值得……

係咪我太單純

我以爲你話kui女朋友係講緊塊乒乓波板

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-25 11:15 發表
典藏版?
講多少少嚟聽下
光油柄款, 先進組別前輩唔太like, 或者驟眼睇個柄似拐杖; 淨板重106克左右。

反手生膠彈打波時,響枱, 快飛... ...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
<-->
.

回復 50# 乒乓在線 的帖子

Wow 謝謝
打開眼界

回復 50# 乒乓在線 的帖子

有無師兄知E家幾錢?

我塊主拍同樓主差唔多一樣,CR+MXD+Aurus, 超好打,反而塊新嘅BTY奧查+D09c+T64發揮唔到,可能喺技術問題。
成日聽到啲師兄話打得透,究竟是什麼意思?

譬如球拍硬面材貼狂飊,力量比較難打出去,就係唔易透。

CL係七夾,夾板發力通常比較線性,唔同BTY奧查碳到某個點會增彈,發力唔線性。打慣純木自然唔慣。
退役啦!

回復 53# Sawlow 的帖子

純木比較好控同埋容易發力!

回復 53# Sawlow 的帖子

打透嘅意思即係擊球嘅力量能夠入到大芯

通常聲音比較清脆

能夠運用到全塊板嘅力量

回復 54# garytang2018 的帖子

啱呀

特別我冇記錯奧查好似係外置

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-27 17:34 發表
純木比較好控同埋容易發力!
認同呀,小弟以前用五夾真係好好,而家轉左用ALC都要少少時間熟習
主板:張繼科ALC直板
正手:MX-P
反手:ROZENA

歡迎大家一起討論配置。

多謝師兄們過料,我又有一個蠢問題,如果5夾係容易啲用,點解要用7夾呢,價錢又貴咁多。一定有啲好處的。我真係好耐冇打乒乓波,啲新款拍真係唔識。

回復 59# Sawlow 的帖子

你都講咗
「如果5夾係容易啲用」
咁咪即係7夾相對冇咁容易用囉
不過其實視乎型號
好似OC咁,雖然係5夾,但好講究發力
7夾價錢亦都唔一定貴過5夾
7夾通常係局部形變,相對冇咁食波,持球時間相對短,一速快,二速冇咁快
5夾通常係整體形變,相對比較食波,持球時間相對長,一速相對慢,二速快
至於點解要用7夾
因為個波大咗重咗
導致慢咗同埋冇咁轉
有人覺得5夾唔夠力
所以會選擇用7夾
不過都唔好話7夾
有部分人直頭放棄純木

發新話題