發新話題

[球板討論] 高彈力之 純木VS碳板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
引用:
原帖由 網球新手 於 2021-8-24 15:13 發表
butterfly ALC 大部份都係相同
打法好穩定 冇乜驚喜特別速度 相持唔錯
咁係咪即是其實波爾,張本,張繼科ALC等都差唔多一樣?

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2021-8-24 15:25 發表

咁係咪即是其實波爾,張本,張繼科ALC等都差唔多一樣?
好近似

回復 19# 網球新手 的帖子

但都有唔同!

例如
Vis比較en
張繼科比較脆
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

回復 20# y0y0_pang 的帖子

其實拉波點都唔同左啦

以拉上旋爲例

以前可以偏低點
E家上升期先有威力
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。

回復 21# y0y0_pang 的帖子

NONONONONO

張本係内置

波爾,Vis,張繼科,林高遠係外置

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-24 16:33 發表
其實拉波點都唔同左啦

以拉上旋爲例

以前可以偏低點
E家上升期先有威力
呢個似真係,以往拉波真係可以等到好下降期先拉。
而家一低少少拉,就好易拋左出界

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-24 16:34 發表
NONONONONO

張本係内置

波爾,Vis,張繼科,林高遠係外置
分別係咩架?

我打过的板觉得纯木最弹老双喜08,碳板蝴蝶施拉格重碳。
洪华山

我打过的板觉得纯木最弹老双喜08,碳板蝴蝶施拉格重碳。
洪华山

回復 27# y0y0_pang 的帖子

內置手感似純木
外置速度快啲,控制冇咁好

回復 26# y0y0_pang 的帖子

arm ar

回復 29# hungwahsun 的帖子

感謝分享!

可惜我未有機會到手一塊08

回復 30# 我=新手 的帖子

以前純木就考慮5夾7夾定係9夾

依家碳板就係考慮内置定係外置

其實大同小異!

回復 27# y0y0_pang 的帖子

詳細可參考我最新的post
http://hkttf.com/viewthread.php? ... e%3D1&frombbs=1
謝謝

回復 33# 寫工 的帖子

仲有混合置
一面內置一面外置

回復 35# 我=新手 的帖子

感謝提供資訊
你嘅意思應該係異質板

我諗到仲有多一款

結構類似係

木。碳。木。碳。木。碳。木。碳。木
5木4碳
呢啲我都定義唔到係內置定係外置喇

回復 36# 寫工 的帖子

異質板嘅話
可能係兩面木材唔同
以Ayous大芯嘅五夾為例
如果一面嘅面材同力材分別係Koto同Spruce
咁另一面都會係Koto同Spruce
例如紅雙喜656
但如果係異質板
可能想反手更加食波
變咗
Koto
Spruce
Ayous
Spruce
Limba
不過有時亂改未必真係嗰個效果
例如968加Viscaria
Limba
Ayous
黃芳碳
大芯(前者Ayous 後者Kiri(Paulownia))
Ayous
藍芳碳
Koto
但出嚟唔一定係龍5嘅正手+Vis嘅反手
反而手感可能會好奇怪
變得不倫不類

謝謝你嘅補充

我記得XIOM好似有塊板一邊係alc一邊係zlc
塊板個名好似叫雪糕筒

二面唔一樣面材
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

發新話題