99 12345
發新話題

[球板討論] 高彈力之 純木VS碳板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

高彈力之 純木VS碳板

所有球拍均本人現正持有並曾經實測
彈力代表作:
純木:CR
VS
碳板:超級張繼科

膠皮:均是正手MXD;反手MXP

兩塊板彈力都係表表者

但個人覺得超張面頭好似有一層石,打唔透。
特別係正手一dim就飛

反之CR打得透
控制更好!
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

CR唔係紫外線技術咩

總之球拍無碳/纖維層
OR
碳/纖維膠水層
我都當係純木
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。

回復 3# 寫工 的帖子

我唔係話CR唔算純木

唎啲當然係純木
但超級張繼科係型號
CR又係咩型號?
可能我孤陋寡聞
未聽過一款底板叫CR

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

抱歉令你誤會,請容讓我再詳細説明

但CR的意思就是Stiga CL CR

底板名就叫CR
因爲拍面如你圖所示寫住CR

而CR則分多種分支
如黑色、木色、。。。

而手柄則分Master柄(實心)和WRB柄(中空)

以下就係CR系列一般無特別説明ge CR意思就係左上角果款經典款

希望我ge補充能回應你ge疑問
再次為我ge説明不周表示歉意
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

回復 1# 寫工 的帖子

CL CR嘅面材係Limba
超級張繼科嘅面材係Koto
Limba控制係相對好啲

師兄,有冇使用過張繼科ALC?有冇咩評價?

原來如此!
感謝你的資訊

回復 8# y0y0_pang 的帖子

既然有人問,我下一個post就講下Butterfly ge 外置ALC板啦

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-24 13:06 發表
彈力代表作:
VS

兩塊板彈力都係表表者

特別係正手一dim就飛

反之CR打得透
控制更好! ...
我可唔可以咁樣理解。
碳板始終彈性強d,用力都唔需太多,但相反控制就差點。
純木就彈性無咁強,用力多d,不過易控

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-24 14:09 發表
既然有人問,我下一個post就講下Butterfly ge 外置ALC板啦
謝謝師兄,因為我唔太識分ALC及ZLC分別

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-24 13:06 發表
彈力代表作:
VS

兩塊板彈力都係表表者

特別係正手一dim就飛

反之CR打得透
控制更好! ...
但而家打40+波,粒波重左球速慢左。會唔會用碳板好一點?

回復 11# y0y0_pang 的帖子

係我E個post ge情況就可以gum樣理解!

回復 12# y0y0_pang 的帖子

師兄可以參考我另外一個post
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=108338&extra=page%3D1

回復 13# y0y0_pang 的帖子

會呀,因爲需要更多撞擊ge力量去發力
以前波越小,越可以摩擦

引用:
原帖由 寫工 於 2021-8-24 14:14 發表
會呀,因爲需要更多撞擊ge力量去發力
以前波越小,越可以摩擦
純討論。
因為而家個波大左,導致來回板數都會多大。
如果用純木打,發力多左,會唔會碳板更大優勢?體力都不需用太多?

不過純木都可能有佢市場?視乎球手需要?

會呀!
所以E家你見世界高手大多用碳板

純木都有市場,但可能較多粒仔用家!

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2021-8-24 14:11 發表

謝謝師兄,因為我唔太識分ALC及ZLC分別
butterfly ALC 大部份都係相同
打法好穩定 冇乜驚喜特別速度 相持唔錯

唔該哂各位師兄。
因為小弟係40mm年代,以前常用YEO配歐州膠覺得好夠用好好拉。而且覺得碳板好彈好難控,無乜好感

而家打返波,轉左用40+,就好多人都介紹用張繼科ALC話好控好拉

99 12345
發新話題