發新話題

應唔應該轉橫板

回復 41# garytang2018 的帖子

我而家用緊6夾椴木

你應該係唔知點應付鐵搓,除咗陪佢搓就唔知點;打起上旋就覺捱打,因為6夾用10分力都只會出8分。咁想問你係用邊款6夾板?幾厚?正胶係邊款?
退役啦!

回復 43# garytang2018 的帖子

底板6.0mm
膠皮1.5mm

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

太薄,6mm純木底板唔夠力。1.8mm打硬皮軟海綿或者軟皮硬海綿已經係極限。1.5mm莊則棟厚度but佢識功夫天生神力,所以唔能夠照抄。我自己都用2.2mm,當然係單面,兩面就1.8到2.0mm。
而洗用佢無他,貪佢軟海綿食波啲,硬皮比較唔食轉,自己可以有造多少轉。唔同651差少少就唔得。但同樣佢抗旋度及唔上651/652,甚至怪博士tornado ultra,但攞到個平衡。

咁你而家係起唔到板定連發球都唔轉?

退役啦!

回復 45# garytang2018 的帖子

咁我應該唔用唎塊,換返塊CL?
雖然係7夾,但係厚啲
但係我塊CL都唔係厚好多,只係6.x mm
連7mm都冇

我用正膠發球抑或反膠發球都唔係好轉
可能係因為本身我用反膠都唔太轉
甚至會直接畀人起到板
如果咁好彩冇衝我
咁當我諗住主動進攻嘅時候
唔係落網就係出界
直接失分
好喇
唔主動攻
搓返去
結果變咗被動防守
所以我先問應唔應該改橫

發球有竅門,係一點上加轉。首先你海綿太薄變咗打木板,雖然攞塊木板打下會適應,但因為唔夠食波好易打出去或者打滑,要換塊2.0mm既。發球果陣,粒粒之間有空隙,你用反胶方法拖過去咁當然無晒轉,所以係一點上加轉。然後反胶如果係內能,要當擦胶,擦得越快越轉。我當初用三維ultra spin,50蚊張,大陸評話垃圾。但我最轉既沖下旋就係用佢開,無他,蛋糕海綿當佢擦胶就得,擦得越快就有磨擦力。
退役啦!

然後就過咗第一關發球俾人車死,咁你要攻,無論你厚薄海綿,推擋要有個tick。推出去然後輕tick一下,所以叫你睇陳龍燦打劉國樑,咁對方係會向前既實球,或唔向前既虛球,都推得到。再唔明就望下luk sir。長胶回球一樣得。
退役啦!

然後搓,搓俾佢起唔係唔得,頂唔住就唔得。如果對方好猛,咁前題係要限制佢發力,即顆粒柔既一面。鬥磨擦鬥力量就算38mm果陣都無上風過。你可以推俾佢,但要減力,最好佢先上手然後你加力;如果頂唔住就減力吸,甚至吸果陣向下輕輕閘,或者推果陣同時側切。明刀明槍,當年都唔得,而家abs40+直頭係自身弱點無限放大。
退役啦!

初學要搞好發球,拉對方入自己陣地,唔係初學顆粒唔知特性會死得好慘。然後學晒推擋(加tick)、反手彈、反手擠/切,離啲李惠芬網上有片。唔好急住推出去,要先學key住個波,越係椴木越要key波,你會發現除咗無速度,想個波去邊都得。
退役啦!

無論你用幾厚,背貼反胶就得。如果背貼內能,會虛彈但出球會快;背貼國產高密唔虛但會有啲硬彈。如果7夾就內能啦,6夾真係會好虛……6夾背貼6512搞惦,只要唔係651,一定惦。
又任何一邊貼粒既板,另一面反都會有粒特性,海綿互相影響。如果有人話你塊反胶似粒,唔需要懷疑。

退役啦!

回復 51# garytang2018 的帖子

我反手用狂飆2
仲要唔灌
但我竟然唔覺得硬

咁你擋弧圈係咪成日食出去?
退役啦!

回復 53# garytang2018 的帖子

咁又冇
我仲成日擋到個波好短

雖然有狂飊2頂住所以仲夠力,但唔可以用正胶拉(撞磨)會唔夠力過,要提拉。不過仲可以用正胶高吊。
其實唔止可以擋,仲可以攻,對方拉越轉越要當無轉咁推佢(好考反應所以我都無練落去-攻弧圈)。
但最重要仍然係練晒sword快攻龍視頻教既手法。

退役啦!

其實

我地業餘黎講
任何膠、板、打法都唔係gum重要
最重要都係熟知自己ge打法、套路

直橫練到極緻之後先至考慮頂峰上限ge微細之別la
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

申利
本人VIS直 國狂3 T19
無耐之前俾紅雙喜1星伯伯KO
個伯伯de發球搶攻套路超級清晰!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。

回復 57# 寫工 的帖子

只要有料到
揸住塊幾十文都可以贏到揸住塊幾千蚊嘅

傳說只有何志文當初求其一塊板打到入國家隊。

現代球具對正胶非常唔友好,配到好虛彈好快好易,配到能夠吸又食得住波發力出到去難,而且打出離要沉。
係內能反胶再加alc,zlc等等加乘加持下都唔講究正胶球具,就真係搵氣自己受。

題外話,尋日球局同直板削球+海底撈月+小動作抖波超強旋轉交手實在太滿足啦 :)

退役啦!

回復 59# garytang2018 的帖子

E家反貼當道!

有球,用上手机去打都能赢超A球员,没球(基本功)用上柳承敏拍,马龙的拍,刘国梁的拍又如何?先請教練或訓練班打好基本功,再後決定自己方向。
~~王者归来~~

發新話題