發新話題

應唔應該轉橫板

回復 20# y0y0_pang 的帖子

唔係話打直板會容易處於被動
被唔被動係心態問題只要心態被動
打咩板都會係被動
但直板唔係應該要盡量前三板解決咩?
如果打直板嘅時候唔果斷起手
一直拖落去
橫板係咪比直板好啲
即係如果唔搶攻
穩中求變
唔會成日放膽博殺
最緊要到檯
橫板係咪比直板更加適合

咁我諗師兄係咪講緊既係直板防守技術比橫板無咁好呢?

回復 14# 網球新手 的帖子

師兄你真係講得到 Point, 不能同意更多。
Kevin Kwok

我自己都係打直板,我既得著,其實正手係威力大,但同時都對腳法既技術要求大。
因為直板一定係正手主要搶攻得分位。

至於師兄所講既放唔放膽博,直板,橫板都係要放膽進攻。之不過係需要有第二板作準備。
而且到唔到枱,直板橫板都要需時講求到枱的

少少分享,我係橫板轉直板嘅。
厡因係橫板唔夠人拉,一相持就輸。

打咗直板係好啲喎~ 因為前三板易攻咗,近枱防都覺得易過橫板。
不過新手兄又不仿改橫玩吓啦,打波總有實驗性質。

可能你會喺橫板揾到一啲啟發都未頂呢

加油~~!
Kevin Kwok

回復 22# y0y0_pang 的帖子

差唔多啦
握板方式決定咗直板比橫板靈活
所以近台直板會相對好啲
但係退台防守嘅時候
發揮唔到靈活嘅特點
咁打直板如果發揮唔到直板嘅特點
仲應唔應該打直板呢

回復 14# 網球新手 的帖子

點解嘅

直板反手有推擠切彈吸扣,學齊未先?橫打會簡單化反手技術,大流就係簡單化。正手有快點快帶拉沖前衝扣加轉高吊。就算學齊唔食發球大有人在,就算第一局食,跟住都開始唔食。唔好睇許昕住,睇咗郗恩庭郭躍華當日做咗咩先啦。

loop自己既諗法其實係想人吔講返自己既意見。

譬如話直板靈活,其實直板有大鉗握法,限制腕活動就唔知有幾靈活。

退役啦!

回復 28# garytang2018 的帖子

大鉗握法係為咗加大力臂而降低靈活?
但即使係大鉗都仍然比橫板靈活?

係因為032有啲拍肩太寬,但咁樣大路球會好啲,但重點唔係離度。有句博主講既我好認同:武功其實無分高低。
你可能鐘意慢食,唔點主動起板,咁你要有拉一板轉既弧圈能力。而且對於各類古怪手法球質都要了解,唔係又要慢食又要分唔到對方球質,仲點樣打?
唔係就練捷徑攻略,唔理對方係咩人,恃後生砌塊碳板加內能反胶。發球拉打只打兩邊白線。有啲年紀好難球球回好。

退役啦!

回復 30# garytang2018 的帖子

所以根本唔關直板橫板事

上古謝賽克左手正胶單面一上離一輪猛攻,但比分未見拉好開;現代馬龍奧洽一輪來回,仍然難分勝負。起手先其實唔代表真係攻咗先。主要係起手時,終止對方攻勢,自己掌握控線權,攻敵之不得不救。再伺機大板~

退役啦!

38mm變40+abs並唔成為同樣技術不能使用既原因。如果38mm變40+abs係一切,咁應該直接取消直板。譬如好多師兄話正胶發唔轉,結果仍然發到轉;純木板唔得,一定要碳,結果純木使用仍然有一定速度。當然唔跟大流係條窄路,咁闊路當然丟咗直板,龍5橫板上狂飊(海上明月灌3次)就夠闊。

退役啦!

引用:
原帖由 我=新手 於 2021-8-16 14:39 發表
所以根本唔關直板橫板事
緊係啦。唔通你打橫板就冇頭3板咩

回復 35# Kenixting 的帖子

所以都係應該練多啲波
提升命中率
好過轉嚟轉去
反而又要重新適應

正胶先要有個模仿對象,然後慢慢將適合的為己用;又新舊器材使用方法唔一樣。如果係碳板加內能正胶,王增羿係唯一直板模板。
退役啦!

回復 37# garytang2018 的帖子

我用純木加非內能

回復 23# 阿文 的帖子

點解呢

純木推擋睇陳龍燦打劉國梁會清楚啲,就算睇sword快攻龍視頻都係唔清楚,做得太快。但快點快帶sword快攻龍視頻睇得到。莊則棟雙魚視頻可學反手彈。

雙魚視頻有莊則棟小跳步,重心腳起跳落地轉腰轉足踝轉重心可學,但實戰作用唔大(三急法得佢做到),但會明白點樣唔展臂都可以打出速度,學發力。

當然又會有人話落後,但原型就係咁。

可以直接學王增羿,學碳板上水星pro或者vo103,正手正胶對拉,後面反胶橫打,咁就上時代。

退役啦!

而且講過純木6夾或者6木2碳會易上手,5夾7夾唔好吸,做手腳無6夾好。就算032構造我覺得都係無6夾打顆粒好。但6夾都係快消失既產物……至於椴木定柳安定阿由斯,我覺得木材都係無夾數重要。而且柳安力材使用其實係有少少issue,係屬於純撞純磨不能,會花好多時間適應,無果種初學就上手既爽。當然習慣咗就ok。
又內能顆粒我覺spinlord內能控制速度同特色比較平衡,傳奇802未開賣唔知點,其他內能係轉同快但虛彈,我自己就唔係好慣。新既victas d同s系列唔知道。

要講係咁多,跟大流定逆水行舟自己諗囉。

退役啦!

發新話題