33 12
發新話題

中國香港乒乓球勇奪銅牌

中國香港乒乓球勇奪銅牌

主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

幾位選手都打出身價

多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

真係恭喜晒, 替佢地高興
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

覺得港乒水準一向不錯, 但出大賽就表現大打折扣; 今日女乒發揮得咁足, 個牌多謝李靜(用心去排陣和指導)及國家隊(提供疫期間的集訓機會)
<-->
.

不要盲撐,其實港隊女團真係唔合格,不過德國更差,好似對日本,好明顯人地球速快過你,港隊成日話番大陸練球,連日本d球速都追不到,太令人失望,而李皓晴其實真係打得麻麻,成日輸,今日赢,好采李静變陣,用蘇惠音打單打,用新人令對手捉不到路,真是盲拳打死老師夫

引用:
原帖由 729fx 於 2021-8-5 18:53 發表
不要盲撐,其實港隊女團真係唔合格,不過德國更差,好似對日本,好明顯人地球速快過你,港隊成日話番大陸練球,連日本d球速都追不到,太令人失望,而李皓晴其實真係打得麻麻,成日輸,今日赢,好采李静變陣,用蘇惠音打單打,用新人令對手捉不 ...
香港隊的確有很多不足之處

不過今次就讓大家開心幾日 之後討論香港隊的將來

12年男隊第四名, 16年男女隊同樣八強出局, 今年終於等到!

引用:
不要盲撐,其實港隊女團真係唔合格,不過德國更差,好似對日本,好明顯人地球速快過你,港隊成日話番大陸練球,連日本d球速都追不到,太令人失望,而李皓晴其實真係打得麻麻,成日輸,今日赢,好采李静變陣,用蘇惠音打單打,用新人令對手捉不 ...
你講笑呀?連蘇慧音都無諗過自己會贏韓瑩。變陣只係犧牲對韓瑩兩場單打,搏雙打、贏肥妹同贏娜姐。
香港女隊技術水平係比唔上中國 日本,但贏左第三名就係贏左。如果可以立足於奧運,拿下第三名都唔合格,咁其他連4強都入唔到既國家叫麥野?
今日蘇慧音超水準發揮係全世界都有眼見。李皓晴係8強戰單打都贏左莎馬拉。

如果一定要世界冠軍,超一流水平先可以支持既,你未去大陸網支持國家隊,又何必係到挖苦。
小小卡比

回復 10# kelvintable 的帖子

比你米嬴2埸,傻仔,要赢3埸呀,其實李皓晴以前都打得不好,今次團體雙打,都成日輸,單打都輸多,佢自己都話自己打得差,今日雙打李又輸,單打2場又唔比李打,好明顯不信任佢,又或者戰術,你唔識野唔我玩我,要贏人先要贏自己,如果港隊成日回大陸練,球速都是咁慢,追不到日本隊,你都話佢合格,咁港隊永遠都不會進步,如果你計佢攞牌,咁港隊是成功
.

引用:
香港未必最好,但最早的也未必取得金牌。不管如何奧運她們得咗啦
我記得陳江華有一次跟我說過,每一個球員打到退休那一刻其实也有改善的地方,沒有人是完美
今日 Minnie 下風上陣,沒有包袱一分一分打,其实最后一場首兩局都是下風波,但她沒有放棄,再加小小運氣
無論如何創造了香港歷史,打開乒總新一頁。我做了 14年乒乓網,今日真是很替她們高興,加油!
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

合格是沒有定義,香港蛋丸之地連省也不如,日本人口,台灣人口,韓國人口,能站在世界最高的舞台勝了便了勝了。
乒乓是一種很有趣的運動,不是好波便贏,不是球SPEED 快便勝,香港今日WIN 是心理,沒有包袱。
李皓晴雖然今日無蘇慧音咁搶鏡,但沒有她香港可能連入塲券也取不到,一個勝利是熟於團體的勝利,不管是球員,教練,或站在背后拍掌的陳總都功不可沒
當然她們還有進步空間,也希望日后有更多接班人出現。 香港乒乓加油!
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

回復 13# (=^x^=) 的帖子

連運動員自己都話跟不上日本隊的球速,你都話不是,唔通你有分落去打,今日嬴德國,其實是他們不適應蘇,蘇又打得好,其實放不開是李,佢自己都話自己打得不好,今日杜都是讚蘇打得好,唔通你又是佢,其實人口唔關事,唔好攞黎講,中國該多人,足球又唔見佢踢得叻

回復 14# 729fx 的帖子

的確唔關人口事
係中國足球體制嘅問題

連運動員自己都話跟不上日本隊的球速
跟唔上未跟唔上囉, 有問題詳?跟得上又不代表會贏, 跟唔上又不代表會輸, 打波不單是打擺速。但日本水準是比香港高勝出也合理, 有什麼問題呢?

唔通你有分落去打
香港人最勁是網上只懂指手劃腳, 我又想看下你有幾勁 可能連波都未識開. 不如你放段教學片來看看, 或者我入將軍澳找你打都得

其實是他們不適應蘇, 蘇又打得好
你講了太陽由東方昇起的廢話

其實放不開是李
傻仔來的, 你又知佢放不開, 莫非你是她心中的蟲, 放得開又不代表會打得好

今日杜都是讚蘇打得好,唔通你又是佢
我都有看新聞,廢話唔洗講兩次

其實人口唔關事,唔好攞黎講,中國該多人
人多, 選材數量便多, 加上國內有多如繁星的人材

引用:
原帖由 729fx 於 2021-8-6 01:40 發表
比你米嬴2埸,傻仔,要赢3埸呀,其實李皓晴以前都打得不好,今次團體雙打,都成日輸,單打都輸多,佢自己都話自己打得差,今日雙打李又輸,單打2場又唔比李打,好明顯不信任佢,又或者戰術,你唔識野唔我玩我,要贏人先要贏自己,如果港隊成日回 ...
你知唔知自己講緊咩?未話左搏韓瑩以外3場。蘇贏韓瑩唔係一個戰術,而係結果。你不停用賽果去推論戰術,咁係叫做馬後炮。雙打輸左之後,戰術部署已經係失敗左。而蘇贏到韓瑩,係一個無人預計到既結果。

你都幾好笑,如果你係要針對住香港球員技術水平未到國家隊級數既,其實都無野可以再講。係人都知你阿媽係女人,其實你唔講,有睇波既人都知。你以為自己見解獨到,一語中的呀?

原來係你眼中,叫三位球員返大陸練下波就可以追到日本隊級數。師兄果然有料到。
要香港波打得好,唔係要3個現役球員變身做超人,而係搞好青訓,唔好再比神童球員流失去做其他職業。不過有咁既情況都係人之常情。

小小卡比

其實打波除左技術,仲有講運氣。係講天時地利人和既。三年後係巴黎打奧運,多左時差既考慮時,咁要睇港隊適唔適應到啦

而且四強前只係對巴西及羅馬尼亞。

無錯,香港女團三個都唔係好波,打波速度係追唔上日本及中國,什至有機會韓國及德國。

但打波真係一場場咁睇。

正如蘇惠音早幾年都贏過丁寧 入到奧運資格賽都好叻

無人係完美,天下無敵架嘛

同埋打波真係格食格既 德國上場對中國,睇落唔差。
點估到對香港好似發揮唔到

回復 19# y0y0_pang 的帖子

德國輸中國3:0你都話唔差,格食格,咁我想像唔到香港對中國輸多小

33 12
發新話題