發新話題

[砌版討論] 求砌板組合

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
換拍的目的是什麼?打慣狂飆好難換,我同樓主一樣換來換去都感覺狂飆正手,反手要baracuda, 如果打開純木,點解唔打玫瑰7
~~王者归来~~

引用:
原帖由 natalie_fwl 於 2021-6-3 01:41 發表
其實有時會覺得自己唔係好夠力打透,所以而家又發現塊板有問題點都要換嘅時候睇吓有冇其他膠啱換
兄弟,你提及幾次塊拍有問題?其實係咩問題?既然CR你都夠力打死人,就keep住用,因為一換拍,沒有半年時間適應係冇可能。(國家隊講要半年時間適應)

「如果」你講塊拍唔夠力,但又怕換其他拍打唔透的話,你試唔試下空心的stiga 7.6 ,本身是木,但膠水層是碳粉。力量、速度大於CR,手感是純目感覺。又是你用開既空心柄,又係stiga, 應該感覺唔會差太遠,又容易打透。重心又不會太前。價格500樓下,低玩。我試過非常好,比以前打38Mm-40mm時更好打。
~~王者归来~~

我地都唔係好識打波,不過睇陳夢,孫穎莎,或其他女國手都打stiga 45,業餘跟住佢都應該冇死。

當年大殺四方的李曉霞都係打145。
我試過45,個人感覺沒什麼力,需要有爆發力強的選手用才好,
如果沒什麼爆發力且需要借助底板的力量的球友,不如用145。
145比45 夠力,也容易打透,沒什麼發力要求,正反手重心均衡。
又離不開stiga 正手頂、爆的一貫作風,控制容易,缺點中枱力量差一點。

近枱基本全枱速度與控制為主。

~~王者归来~~

引用:
原帖由 oceancheng0404 於 2021-6-4 15:15 發表
我用直板45,橙省39度,灌油
拉波成日都出界
我唔係好識打波,我打145時打極冇力,打唔出界。
你爆發力好,有基本功,打出國家隊力量
~~王者归来~~

引用:
原帖由 oceancheng0404 於 2021-6-4 21:31 發表
師兄唔好講笑
打比賽打左4年,都係得戊組波咋
邊到有國家隊
原來是高手,哎我茂組都冇資格。佛係球手,唔練球,有時間就換下板換下膠皮,間中好運贏一場半場

樓主高手最後換咗咩板呢?我從小打多年純木,近兩年換碳板,感覺完全唔識打,被廢武功。
45應該係最接近純木的碳板,另外張A也很接近硬木的感覺,但沒玫瑰硬。

~~王者归来~~

發新話題