32 12
發新話題

[砌版討論] 求砌板組合

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

回復 20# Kenixting 的帖子

塊板打太耐 所以最近有損耗問題

另外想問灌膠有冇咩要注意 或者要幾耐灌一次

橙綿先有低硬度

我地都唔係好識打波,不過睇陳夢,孫穎莎,或其他女國手都打stiga 45,業餘跟住佢都應該冇死。

當年大殺四方的李曉霞都係打145。
我試過45,個人感覺沒什麼力,需要有爆發力強的選手用才好,
如果沒什麼爆發力且需要借助底板的力量的球友,不如用145。
145比45 夠力,也容易打透,沒什麼發力要求,正反手重心均衡。
又離不開stiga 正手頂、爆的一貫作風,控制容易,缺點中枱力量差一點。

近枱基本全枱速度與控制為主。

~~王者归来~~

引用:
原帖由 natalie_fwl 於 2021-6-3 22:12 發表
塊板打太耐 所以最近有損耗問題

另外想問灌膠有冇咩要注意 或者要幾耐灌一次
咁直接買碳板啦。

灌油三個月一次啦

建議你打STIGA 45 ,純木手感,發力又有碳幫手,最重要係輕!
好多80頭既重量,你可以試82-83G, 反手BAR 大約49-50G,正手橙省38 灌油大約42-43 = 175-177
夠曬輕,如果你反手打開上旋波多,我建議你反手轉飛龍中軟,仲會輕多5G,會輕到171-172

回復 23# 求其 的帖子

我用直板45,橙省39度,灌油
拉波成日都出界

引用:
原帖由 oceancheng0404 於 2021-6-4 15:15 發表
我用直板45,橙省39度,灌油
拉波成日都出界
我唔係好識打波,我打145時打極冇力,打唔出界。
你爆發力好,有基本功,打出國家隊力量
~~王者归来~~

回復 27# 求其 的帖子

師兄唔好講笑
打比賽打左4年,都係得戊組波咋
邊到有國家隊

引用:
原帖由 oceancheng0404 於 2021-6-4 21:31 發表
師兄唔好講笑
打比賽打左4年,都係得戊組波咋
邊到有國家隊
原來是高手,哎我茂組都冇資格。佛係球手,唔練球,有時間就換下板換下膠皮,間中好運贏一場半場

樓主高手最後換咗咩板呢?我從小打多年純木,近兩年換碳板,感覺完全唔識打,被廢武功。
45應該係最接近純木的碳板,另外張A也很接近硬木的感覺,但沒玫瑰硬。

~~王者归来~~

回復 29# 求其 的帖子

而家仲係打45
之前打過納米oc,手感各方面都唔錯
但係就速度爭少少
早兩年換左45
除咗正手有啲彈, 其他都好好
始終我打直板,橫打係一個弱點
本身反手控制唔係咁好
再加硬就正反手都飛晒出界(加上我冇錢
所以一直都冇升級
而家冇試咁多器材,暫時係45最適合我

多謝各位嘅意思

其實meh水平先
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

32 12
發新話題