32 12
發新話題

[砌版討論] 求砌板組合

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

求砌板組合

最近發現自己塊板有啲問題 所以迫於無奈要換板 所以想一次過換埋膠 但係要換又唔知換咩好 想求各位俾啲意見
目前用緊stiga clipper CR WRB 正手狂3 反手baracuda
PS 想留返baracuda
同埋塊板砌出嚟最好輕身啲 手腕好容易覺得攰如果太重
小妹對砌板冇乜太多知識 希望各位高手俾啲意見

CL係重啲
可以重新揀一塊輕啲嘅CL
甚至用CL CR WRB,空心柄設計,塊板輕咗,不過重心亦都唔同咗,偏向板頭,要適應
或者試下Stiga Azalea系列,設計原意就係輕,不過唔係7夾,可能要重新適應

正手打開狂好難轉的。照打

個重點係你想用咩板,輕既7夾?

回復 2#     a7715 的帖子

多謝指點 不過啱啱都發現自己原來已經用緊WRB

回復 3# Kenixting 的帖子

原來好難轉㗎 因為我不時都會覺得佢有啲太癡

回復 5# natalie_fwl 的帖子

用耐啲,黏性就會降低

回復 3# Kenixting 的帖子

所以想問下版主有冇咩板介紹?

另外想問下joola gold tango ps 適唔適合正手

回復 6#     a7715 的帖子

明白 咁想問下師兄除咗狂之外 仲有冇咩黏性膠介紹?

引用:
原帖由 natalie_fwl 於 2021-6-2 21:47 發表
所以想問下版主有冇咩板介紹?

另外想問下joola gold tango ps 適唔適合正手
可以,呢一類係粘性內能。

回復 9# Kenixting 的帖子

咁如果想喺Nittaku Hurricane PRO Turbo III 同 joola gold tango ps 揀一個嘅話 邊個會好啲

換拍的目的是什麼?打慣狂飆好難換,我同樓主一樣換來換去都感覺狂飆正手,反手要baracuda, 如果打開純木,點解唔打玫瑰7
~~王者归来~~

回復 11# 求其 的帖子

其實有時會覺得自己唔係好夠力打透,所以而家又發現塊板有問題點都要換嘅時候睇吓有冇其他膠啱換

回復 11# 求其 的帖子

玫瑰7個價暫時有啲難afford

而家用緊39度狂3?
可以攞去灌油
或者試下天極3/狂8
板方面可以試下Donic Ovtcharov Senso V1 (唔係Donic Ovtcharov No. 1 Senso)
應該唔會好硬

引用:
原帖由 natalie_fwl 於 2021-6-3 01:41 發表
其實有時會覺得自己唔係好夠力打透,所以而家又發現塊板有問題點都要換嘅時候睇吓有冇其他膠啱換
兄弟,你提及幾次塊拍有問題?其實係咩問題?既然CR你都夠力打死人,就keep住用,因為一換拍,沒有半年時間適應係冇可能。(國家隊講要半年時間適應)

「如果」你講塊拍唔夠力,但又怕換其他拍打唔透的話,你試唔試下空心的stiga 7.6 ,本身是木,但膠水層是碳粉。力量、速度大於CR,手感是純目感覺。又是你用開既空心柄,又係stiga, 應該感覺唔會差太遠,又容易打透。重心又不會太前。價格500樓下,低玩。我試過非常好,比以前打38Mm-40mm時更好打。
~~王者归来~~

女仔用狂3建議2.10-2.15/37-38度。里約奧運朱雨玲都係打2.15/38度,劉詩雯打2.10/39.5正2.10/36反,得丁寧、李曉霞打2.15/40同2.10/40,佢哋重要搽油

Nittaku HURRICANE PRO Ⅲ TURBO BLUE 好X硬同好X重,大陸面膠加日本海綿,不倫不類,日本女隊都寧可用大陸原裝

ESN 新一波 hybrid(仿大陸黏性面膠 + 仿蝴蝶彈弓海綿) 同之前比硬好X多同重好X多,正手用還不如打狂3 37柔,反手同理

板方面,7夾借力會好啲,5夾自身發力多啲,而家主流打5+2,速度旋轉手感之間取捨,睇你自己喜好、風格、預算

回復 15# 求其 的帖子

多謝師兄指點

回復 16# zeio 的帖子

如果女仔用省狂3,係咪橙綿會好啲

回復 18# natalie_fwl 的帖子

發力好就藍綿
否則就橙綿

引用:
原帖由 natalie_fwl 於 2021-6-3 18:13 發表
如果女仔用省狂3,係咪橙綿會好啲
係,38度灌油

同埋都係唔明你既板有咩問題

32 12
發新話題