28 12
發新話題

[長膠] 正膠器材

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類

正膠器材

小弟係00後,只聽過順風/流星,從來冇見過,相信要搵都幾難
而08/032雖然有得賣,但而家嗰啲同以前嘅應該唔係同一樣嘢?
我見過有人話CL已經變咗弧圈板
其實而家仲有咩底板適合打正膠?

冋埋想請問咁多位師兄知唔知邊隻正膠打出嚟嘅波係最沉?

以小無相功強練逆筋經,大難以危在旦夕………
退役啦!

回復 2# garytang2018 的帖子

即係咩意思?
技術唔夠就乜器材都係假?

幾個point:(單面正胶)
1。正胶材料要橫向柳安、椴木,咁正胶就天然好控、沉。雖然軟碳都沉,但球既弧線較平直,對手易對點;
2。5夾除咗032構造,其他都唔沉;就算用咗椴木,沉都唔夠快同力。7夾非橫向大蕊可控,但撞擊力量少於橫向大蕊。又橫向大蕊7夾唔好吸,易硬彈出枱,相反非橫向大蕊7夾吸幾好。最適合正胶構造仍然係032構造同6夾板;

退役啦!

3。正胶生胶沉既重點唔係軟硬同胶粒,而係發力。正胶用「加速制動」一定沉,但實戰好難用,除非你似莊則棟,做人好急又習過武,天生神力,咁就可以配合「三急法」球一上枱就打。只要胶皮夠唔食轉,真係有優勢。但因為不可複製,所以就出現拉打型,即江嘉良、陳龍燦同劉國樑。江嘉良用652提拉加突擊,用652撇拉都用埋;陳龍燦年輕正手提拉,年長拉搓推正手高吊扣結合。劉國樑發球同有無轉回球結合。用既板都不盡相同。江用6夾順風50,陳用7夾08,劉7夾黑標cl。
退役啦!

意思係戰型同球拍同發力缺一不可,如果選板諗住快同沉,好快就俾內能大軍打到信心盡失,最後會話正胶打壞手或者正胶過時,起碼要用tenergy……
退役啦!

回復 4# garytang2018 的帖子

而家去邊度揾032?

唎啲仲算唔算032?

另外市面上有咩6夾板?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

離啲貴,淘palio p032啦

或者淘銀河老896,得返幾塊

Tibhar numbus就得,但直拍柄好似都係要淘……
退役啦!

回復 8# garytang2018 的帖子

特製032 200蚊
032典藏唔知幾錢
唯有淘啦

仲有離似結構既,流星LT01 或者銀河D606,不過都要淘。流星重新開廠,淘就見到。銀河D606係特制,仲有D208彷08,D56仿順風50,不過已經賣完。我自己就係用palio p032(仿032)同銀河老896(新版5夾,要搵舊版,得返幾隻)。

退役啦!

嫌煩就求其搵塊碳板都得,有啲師兄話仲可以用正胶拉球添。不過用碳回球路線平直,無論沉唔沉,對方都好對點。而且搓無轉搓飄效果唔好,暫時碳拍最好係用palio a4配流星575(舊版,而家改大咗胶粒,效果得8成)。唔食轉,球暴快,不過搓無轉搓飄效果一般,係大路球快同沉(因為打得穿球心)。「力貫球心」係所謂「舊理論」,好似英式桌球,打落個球心到,個波就無轉咁直去對手枱面又唔彈起,對反胶使用者會覺得好難受。王濤就係咁彈死金澤洙。
退役啦!

乜冇呀,近排都見到有人打流星正胶,又勾起了…………(下省一百字)
人間不值得……

再提下樓主,德國內能正胶只係易上手、易打,但要打出傳統正胶特色一定要made in china。沉飄無轉快等等,內能都做到,但有上限;made in china就睇個人手法同體力,比較無上限。不過純made in china係窄路,中間有好多挫折,慎入。如果只想拉打一下,仲係推弧圈板碳板加內能正胶會比較爽。

退役啦!

引用:
原帖由 garytang2018 於 2021-5-22 17:04 發表
再提下樓主,德國內能正胶只係易上手、易打,但要打出傳統正胶特色一定要made in china。沉飄無轉快等等,內能都做到,但有上限;made in china就睇個人手法同體力,比較無上限。不過純made in china係窄路,中間有好多挫折,慎入。 ...
多謝老師教導

回復 13# garytang2018 的帖子

我就係想打出傳統特色先至堅持唔用內能

引用:
原帖由     a7715 於 2021-5-22 11:40 發表
小弟係00後,只聽過順風/流星,從來冇見過,相信要搵都幾難
而08/032雖然有得賣,但而家嗰啲同以前嘅應該唔係同一樣嘢?
我見過有人話CL已經變咗弧圈板
其實而家仲有咩底板適合打正膠?

冋埋想請問咁多位師兄知唔知邊隻正膠打出 ...
後生仔打直板正胶,好難得。

打taksim la, 唔夠力都好難打得好..

Pm左你交個朋友

回復 16# Kenixting 的帖子

Taksim橫打會唔會太厚?

咁不如用埋vo 103求速度力量旋轉,用傳統非內能非灌好似652/651,絕對係買難受。真係非常鐘意用傳統,閃靈2都可以,生胶但打落似彈啲既652。橫打用埋rozena,應該好快。
退役啦!

回復 4# garytang2018 的帖子

即係7夾板用縱向大芯好過橫向大芯?

應該係橫向好啲,長中短粒都係要咬球,阿尤斯弧圈七夾因為材質有種遲出球感,好似咬球,但入咗彈唔出,即係打上離覺得顆粒唔夠挺,手感唔清晰。橫向入得去彈得出,而且彈出有加成,但相對變成唔好吸,如果用802會變得易食側旋。6夾適合打顆粒係因為攻守平衡,天生有吸球,但打反胶只能出8分力,用十分都只會出8分力,即打反胶一般。
退役啦!

28 12
發新話題