21 12
發新話題

[砌版討論] 直板長膠砌板一問(代友問)

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

直板長膠砌板一問(代友問)

我fd同我講:而家疫情緩和左,時間鬆動左,有番啲時間出嚟打波,拎番塊板出嚟,膠面已經氧化左,條邊都有啲崩左,諗住一次過換左佢。
但係佢又對器材唔太熟,佢問我,我唯有問咁多位Ching,佢本來打紅雙喜嘅成品板(純木直板),搣左兩邊膠,換左正手長膠,反手黏套,見佢一面長膠一面黏套又打得幾好,應該唔會換第二隻膠。問題就係佢塊板,普遍打長膠都會配碳板or硬純木,但係佢覺得呢啲板太彈,又唔好控,佢覺得用軟板先打得好。

所以想問各位Ching市面上有咩淋啲嘅純木板啱用?(市面上嘅純木板應該都唔會太貴,budget大約>$500)

現在市面上新的純木板都唔會太軟,應該都不會適合

这块板类似CL,我试过一面日产Saviga长胶一面德国制红双喜金弓8,四百零蚊平靓正。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
洪华山

回復 3# hungwahsun 的帖子

呢塊係咩牌子?類似CL會唔會太彈,我怕佢唔慣
仲有,邊到有得買?

頭先上網睇過,stiga橙水晶,係轉新波之前係一塊攻擊型嘅五夾板,而家轉左新波,相對嚟講應該會偏淋

可唔可以講下我呢個statement啱唔啱

都岩既,但橙水晶係而家呢個年代真係好冇力
橫板
主板: Meister Basaltec Inner+Neo藍省狂+Neo省狂
副板: 水谷隼Super ZLC+Neo藍省狂+Tenergy 05

引用:
原帖由 oceancheng0404 於 2021-5-12 17:54 發表
呢塊係咩牌子?類似CL會唔會太彈,我怕佢唔慣
仲有,邊到有得買?
个个人手感打法唔同。对我來讲CL唔够硬,大把人用TAKSIM打长胶。板牌子L0Kl王皓代言,广州开器材店老板代我买的。
洪华山

這個應該夠軟了... 可能仲會太過軟   

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2021-5-13 06:18 發表
个个人手感打法唔同。对我來讲CL唔够硬,大把人用TAKSIM打长胶。板牌子L0Kl王皓代言,广州开器材店老板代我买的。
TAKSIM 用來打長膠吾錯,我打長膠比較喜歡用硬板
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

Clcc長膠手感一流

引用:
原帖由 kwokming78 於 2021-5-13 11:56 發表
Clcc長膠手感一流
請問你用邊塊木板呢
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 old-cake 於 2021-5-13 13:00 發表
請問你用邊塊木板呢
估計講嘅 CL CC 就件拍,stiga clipper cc

其實唔關板事,係生波者..

你要冇力既就yeo...

多謝咁多位Ching解答

…………

退役啦!

用一块唔好咁彈嘅板来学习,持球的时间長点,容易培养手感。
人間不值得……

引用:
原帖由 old-cake 於 2021-5-13 13:00 發表
請問你用邊塊木板呢
Stiga cc

靚板

Oldcake顆粒大師跨獎了

21 12
發新話題