發新話題

慢慢長路……

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

慢慢長路……

香港係少數因為疫情完全封鎖運動設施既地方,其他國家既人都可以keep住打波。第四波疫情到而家仍然嚴重,可以打波既日子愈來愈遙不可及。其實有限度開放運動設施可唔可行呢?例如體育館逢星期六日可以係限制人流既情況下開放等。如果照住政府「清零」既情況下先可以解封,真係等到天荒地老

乒乓球台長度為2.74米,戴上口罩打都話唔得,
只能对决策者送上亲切的問候
人間不值得……

引用:
原帖由 冇力 於 2021-1-22 21:45 發表
乒乓球台長度為2.74米,戴上口罩打都話唔得,
只能对决策者送上亲切的問候
個波係媒介

大吉利是講句第五,六波遲早會來。按照疫情趨勢一波比一波嚴重同封場時間會愈來愈耐。希望政府諗下點樣可以係疫情唔算太過嚴重時(比方說每日確診八十宗或以下)有限度開放體重設施,而唔係一刀切無了期咁封。

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2021-1-23 09:25 發表

個波係媒介
據本草肛目記載,此病毒只溶在口,唔溶在手
人間不值得……

以乒乓球為例, 政府措施可能過嚴, 但大家想想上一次解禁情況, 非常多球友在不打波時候聚集閒談時都沒有戴口罩, 更衣室內更嚴重, 兩個情況的播毒機會都非常高, 體育館職員基本上缺乏人手去管也管不了,閉館基本上是合理的, 除非有更有效的解決方法, 這點就要靠你們給予建設性又能顧全大局的意見, 而不單只是批評.

完全認同!
引用:
原帖由 Polyman 於 2021-1-24 09:14 發表
以乒乓球為例, 政府措施可能過嚴, 但大家想想上一次解禁情況, 非常多球友在不打波時候聚集閒談時都沒有戴口罩, 更衣室內更嚴重, 兩個情況的播毒機會都非常高, 體育館職員基本上缺乏人手去管也管不了,閉館基本上是合 ...

引用:
原帖由 冇力 於 2021-1-23 21:06 發表
據本草肛目記載,此病毒只溶在口,唔溶在手
應該冇人好似奧恰洛夫咁

我見過奧恰將個波放入囗內,就算之後抹番但都係好嘔心

引用:
原帖由 songyip 於 2021-1-25 20:09 發表
完全認同!

非常認同球敍及餐敍的群聊係最播毒... ...

所有禁令其實算係喺引起群聊前的一步着手
<-->
.

18:00前楚堂食前, 見住班先進年齡人士習慣喺大X樂幫襯後唔戴口罩咁群聊個幾鐘, 講晒粗口, 非常寫意(佢哋覺得) ... ... 服務員(即使快餐店)唔敢開口叫走佢哋.

疫症期間, 自己受得起自己的二氧化碳, 未必受得起人哋嗰d; 非罩群聊超危險, 火鍋直情係最'中點',快餐店餐後非罩群聊都大概似火鍋環境.
<-->
.

公道講……
打完波去吹水群聊,这个系社交性的……
並唔関体育馆內的事……

可以更衣室不设淋浴设备,各人打完各自回家……
當然不太方便……
但愿者上钓,開放返乒乓球
人間不值得……

發新話題