56 123
發新話題

兒子今日打深水步分齡MJ組慘敗,原來身為父親的我犯了一個嚴重錯誤

如果小朋友唔怕輸, 我地常常都會有比賽, 不分年齡及技術.  可以叫 luban 參加.

作為父親, 我萬二分欣賞你及 bluesky 的熱誠. 只是有時太大期望, 對小朋友可能有壓力.
我打番乒乓球約三年, 期間見過很多人羸了不應該羸的人, 亦輸了自己不應輸的人
有時見人打波, 頭場 11:2, 11:3 勝對手, 原以為高對手好多. 但轉下頭又連輸三局
小朋友如果有錄影, 可以在賽后檢討下. 輸唔牢要, 但要知自己輸什麼. 亦要認真打好每一分

球拍再貼, 如果不是貼有机膠水, 分別應該不會很大
但如果是貼有机, 膠的彈力便會增加, 小朋友可能會一時間調節唔到.
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

經一事 , 長一智

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-8-25 18:47 發表
如果小朋友唔怕輸, 我地常常都會有比賽, 不分年齡及技術.  可以叫 luban 參加.

作為父親, 我萬二分欣賞你及 bluesky 的熱誠. 只是有時太大期望, 對小朋友可能有壓力.
我打番乒乓球約三年, 期間見過很多人羸了不 ...
小朋友輸球鬧情緒,正常ge,要引導下,今日Luban又龍精虎猛La, 又叫我幫佢出post,又話要去打你個讓分賽啦,在此,多謝各位波友的開導同鼓勵

回復 44# 的帖子

咁希望他恆常控制到情緒; 努力, 奮鬥(太陽就喺前面唧)!

個讓分賽 full full 地...不過應該 okk...你仔仔打. 點都留個位比他
係呢...他多少歲 ?
香港乒乓網

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-8-25 22:16 發表
個讓分賽 full full 地...不過應該 okk...你仔仔打. 點都留個位比他
係呢...他多少歲 ?
thanks MAO, 佢 8years old, 已出post

[quote]原帖由 feideepking 於 2009-8-25 21:57 發表
咁希望他恆常控制到情緒; 努力, 奮鬥(太陽就

many thanks feideepking, 

引用:
原帖由 Luban 於 2009-8-25 20:11 發表
[quote]原帖由 feideepking 於 2009-8-25 21:57 發表
咁希望他恆常控制到情緒; 努力, 奮鬥(太陽就

many thanks feideepking, 
Luban Father, 甭客氣! 查實恆常控制到情緒唔容易, 希望大o既細o既都可以做到!

如果塊板唔(食球),係板頭撕起塊膠小小,約1CM度.可以改善拉球,但長期周邊貼唔實,到再貼時把周邊貼實,會覺得脫球快左,手感唔同左,塊板既振頻唔同左,你用塊板敲下個頭就知道,貼實晒D聲清D既,呢個現象好似對直板影響大D.

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-8-27 16:22 發表

Luban Father, 甭客氣! 查實恆常控制到情緒唔容易, 希望大o既細o既都可以做到!
十分讚同 feideepking 的說法,我都認為控制情緒比技術更加難練, 咁情緒=波品, 大家同意嗎? 目前我對兒子的"臭脾氣"最頭痛,尤其係我指正佢錯誤ge時候,好似固意同我作對,但其他人指正佢錯誤ge時候佢反而聽出耳油非常受落,可能係佢心目中係 "你都唔夠我打啦,仲咁多野講" 所以而家有好多野由佢自己去摸索啦!順其自然啦!haha

引用:
原帖由 Luban 於 2009-8-28 06:37 發表

十分讚同 feideepking 的說法,我都認為控制情緒比技術更加難練, 咁情緒=波品, 大家同意嗎? 目前我對兒子的"臭脾氣"最頭痛,尤其係我指正佢錯誤ge時候,好似固意同我作對,但其他人指正佢錯誤ge時候佢反而聽出耳油非 ...
噢, 呢個係男o既個性... ... 如果太聽長輩話, 他日就唔夠man喇!

引用:
原帖由 金擇魚 於 2009-8-28 05:24 發表
如果塊板唔(食球),係板頭撕起塊膠小小,約1CM度.可以改善拉球,但長期周邊貼唔實,到再貼時把周邊貼實,會覺得脫球快左,手感唔同左,塊板既振頻唔同左,你用塊板敲下個頭就知道,貼實晒D聲清D既,呢個現象好似對直板影響大D.
多謝金擇魚提供經驗,不過呢樣比較深奧要慢慢去領略la

除很有經驗外,比賽前應盡量不要番貼,番貼後應有適當之練習作調節才比賽,這樣才能有合理的表現

引用:
原帖由 文仔 於 2009-10-10 00:03 發表
除很有經驗外,比賽前應盡量不要番貼,番貼後應有適當之練習作調節才比賽,這樣才能有合理的表現
多謝文仔" />,Luban仔正學習中,包括用緊唔同ge板同膠" />
Luban's father

看番一年前的 post, Luban 的確進步很多
香港乒乓網

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2010-12-23 00:33 發表
看番一年前的 post, Luban 的確進步很多
的確是呀 !
我上星期先同佢打過波, 真係進步左好多 !
下次再打一定會輸俾佢
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

56 123
發新話題