發新話題

"野田" 加油鼓勵分享Draw爆區

引用:
原帖由 牙龜 於 2010-1-27 17:42 發表

打得差即係平時功夫做得唔夠好
打比賽打唔出平常既自已..大部分人都會出現呢個情況
我地要學識唔好得一樣野搵食..要全面D
再唔係防守可以第時變左野田你既必殺技都未定!

我最近成日都覺得我D波冇問題 ...
其實我都知我最大問題出係心理上,
次次比賽我都會好緊張,
成日食唔落飯,
好辛苦....
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 野田妹 於 2010-1-27 18:08 發表

次次比賽我都會好緊張,
成日食唔落飯,
好辛苦....
呢方面我都未搵到解決方法

引用:
原帖由 牙龜 於 2010-1-27 18:09 發表

依D野要自己解決 問出來都吾知點答你

引用:

次次比賽我都會好緊張,
成日食唔落飯,
好辛苦....
心理上的負擔我都有
係打比賽果陣,一定會有壓力,亦唔會發揮到平時的100%
有人30-40, 有人 70-80 ,有人可以120
關鍵就係在於點樣去縮近平時同比賽的差矩
受壓力者互勉之
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

引用:
原帖由 牙龜 於 2010-1-27 18:09 發表

但我覺得你打比賽個時都發揮得幾好呀!

引用:
原帖由 brian1115 於 2010-1-27 20:39 發表

心理上的負擔我都有
係打比賽果陣,一定會有壓力,亦唔會發揮到平時的100%
有人30-40, 有人 70-80 ,有人可以120
關鍵就係在於點樣去縮近平時同比賽的差矩
受壓力者互勉之
多謝你呀!

引用:
原帖由 廠長 於 2010-1-27 15:32 發表
忍唔住都要出下聲支持下妳,我夠成日輸,仲要成日黑仔報唔到冇得打,但我從冇諗過放棄唔打wor...打波有輸有贏一d都唔出奇啦!! 最重要係妳個心係咪好鍾打波先??? 係咪咁容易就可以放棄到先??妳一向比我感覺係一個頗有鬥志 ...
100% correct
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 廠長 於 2010-1-27 15:32 發表
忍唔住都要出下聲支持下妳,我夠成日輸,仲要成日黑仔報唔到冇得打,但我從冇諗過放棄唔打wor...打波有輸有贏一d都唔出奇啦!! 最重要係妳個心係咪好鍾打波先??? 係咪咁容易就可以放棄到先??妳一向比我感覺係一個頗有鬥志 ...
睇來真系忍得好辛苦喎

引用:

次次比賽我都會好緊張,
成日食唔落飯,
好辛苦....
我比賽之前都會好驚架....
成日會好想去toilet....

但一落場,就會好興奮...
興奮到連媽媽個名都唔記得....

引用:
原帖由 野田妹 於 2010-1-27 17:34 發表

其實我唔係第一次打得差就咁講,
我係呢7年黎一路打, 一路輸,
我都唔肯放棄捱到依家,
我自問打比賽都唔少,
但都係咁既死樣,
我真係唔知可以點.....
我都打左好多年先可以慢慢調整到自己既心理狀態.....
有時我地唔知自己幾時開竅架....但我地要相信自己,我地總有一日可以成功既

我打比賽都好緊張好驚ga,其實好多人都會,畢竟對手都比較陌生...加上在下也技術有限,心情肌肉都會緊張,往往可能只係發揮到幾成波,但我都無放棄打比賽
你當係一個game咁玩,我諗你會無咁緊張ga..我有時仲會打打下自己笑左出黎tim~
所以你都唔好放屁 放棄

木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 野田妹 於 2010-1-27 17:34 發表

其實我唔係第一次打得差就咁講,
我係呢7年黎一路打, 一路輸,
我都唔肯放棄捱到依家,
我自問打比賽都唔少,
但都係咁既死樣,
我真係唔知可以點.....
我知妳想做得好好,會俾好大壓力自己.....
但壓力唔應該成為你既負擔,而應該成為你既推動力...
因為我地仲有目標未達成呢...我地要有前冇後,打死把就

首先 ~ 擦鞋既說話~ 我唔多講啦 !

你話你正手一野都唔中~ 但起碼你有起過手丫~ 有意識去攻丫...有 d 人可能連自己打緊比賽都唔知!

我仲大鑊過你....比人 2 : 3 大逆轉, 更比人話"輸左一場冇可能輸既波" ~ 個個波友都 "下? 下? 下? 唔係呀?"
但係平時死練爛練既野o個刻完全冇用過~ 我可以點?
就連平時我最信任既backhand 都"出賣" 我~ 我可以點?
我平時都冇懶丫~ 係打波叉下腰姐~ 但洗唔洗咁大整蠱呀?

打比賽 , o個種感覺係好奇怪~ 就算你問高手點樣克服, 佢地都只會廢 x 話地答你 "唔好咁緊張, 當平時練波就得ga la!!"
人地都係出於善意 ~ 但幫到d 咩丫?
怯場就係怯場 ! 我話知你學左幾多個鐘, 練左幾多個鐘~打球局爆過幾多人~ 比幾多錢!
都係學唔到ga...feel 唔到~
......好現實同抱歉 ~ 呢d 感覺係真係要親身去仆過 , 衰過, 瘀過 去 累積番黎... !

雖然唔知仲要交幾多個 50 蚊 先可以見到自己應有既水準 ,
但係只要唔放棄乒乓~ 呢一日一定有機會出現 !

而家唯一可以做既....老土d~ 長氣都要講句~ 比心機練波啦~ 半年後再輸過 !
一齊加油啦 !  draw draw draw !

"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

打比賽係互動既,有時唔係你打得唔好,可能係人地一早對你有左準備...或者格食格......

我都一有時間就去練拉波,但比賽我有幾多板係真係拉得死人先得架
但有d野我地係唔應該咁易放棄去練習既,因為佢第時可能會係妳last一局10比9時,幫你win埋最後個分都未定架

鴨組之所以係鴨組,國家隊之所以係國家隊,係因為佢地堅定不移地比其他人付出得更多,先可以有今日既技戰術呢....

我地平時練波,要練得全面d,要有毅力,全面發掘自己所有既潛能....咁先對得住自己d汗水嘛...

順境時要沉得住氣, 勇往直前; 逆境時更要保持冷靜, 尋求解決.
嬴波輸波都要作出檢討, 此乃至高境界也
究竟天, 有幾高 ? 我想飛, 飛進星河路 !

引用:
原帖由 雪清風 於 2010-1-27 23:20 發表

吾未驚過, 反之吾會更狂
你咁高,
梗係天不怕地不怕啦!

引用:
原帖由 雪清風 於 2010-1-27 23:54 發表

我亦有同樣問題, 花左精神, 時間, 心機落去, 吾代表一定有進步, 更甚比賽時打得其差, 好傷心! 原因有許多, 尋找中! 仲未放棄位住, 遲D難講
咁又估你唔到喎!

引用:
原帖由 野田妹 於 2010-1-28 14:04 發表

你咁高,
梗係天不怕地不怕啦!
反正跌唔死既...係邊度跌倒,就係邊度爬番起身...
呢d先似你既性格嘛

引用:
原帖由 太陽之子 於 2010-1-28 00:33 發表

我知妳想做得好好,會俾好大壓力自己.....
但壓力唔應該成為你既負擔,而應該成為你既推動力...
因為我地仲有目標未達成呢...我地要有前冇後,打死把就
乒匯精神??

發新話題