發新話題

兒子今日打深水步分齡MJ組慘敗,原來身為父親的我犯了一個嚴重錯誤

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-8-24 10:52 發表
希望樓主兒子加油!
多謝 feideepking 支持, Luban要振作ar,快d平復la, 乒乓之路還很長呀

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-8-24 11:03 發表
take it easy" />
many thanks 氣寒西北

做爸爸真不容易啊.

Luban爸,慢慢來吧! 人生中總有意外, 乒乓球拍如是, 學業如是, Luban他還需要你的支持呢.

現在的拍材與膠皮比我們從前的複雜, 小心幫他選擇, 也是一種樂趣呢!

引用:
原帖由 Luban 於 2009-8-24 19:16 發表

但如果今次唔係咁,可能以後永遠唔知呢d小事會影響咁大,我想仲有好多不同因素同樣會做成不同程度的影響,希望各位波友亦多加注意, 其實膠皮四周圍有2,3cm脫離木板,咁當個波打係呢d位置有無影響呢?
好小機會會打到呢d位
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

人生不如意事十常8 9呢...

引用:
原帖由 Luban 於 2009-8-23 23:57 發表
為了第1個正式比賽(2009深水步分齡賽), 父子2人從報名開始經常四處打波,從球局中學到很多實戰的經驗,亦有很多熱心的哥哥,叔叔,伯伯同阿姨(在此先多謝各位熱心的街坊),作出不同的指點, 雖然兒子尚有很多不足之處,尤奇 ...
比賽前, 你們巳作了非常好的準備 (父子2人從報名開始經常四處打波,從球局中學到很多實戰的經驗), 事件發生,純屬意外 (你們所擁有的乒乓球知識之外)!所以, Luban爸爸 也無須自責!

我十分瞭解 你的心情!
過往, 我倍兒子準備某些運動比賽,有時會因我的原因( eg , 缺少一些知識, 錯誤估計), 令他受傷, 影響比賽表現。

你陪兒子走這條乒乓之路, 路上定有快樂,有悲傷, 有得意,也有失意,
就陪他一起面對, 這件事,就當陪他一起上堂寶貴的課吧!

Luban 努力加油, 下次捲土重來, 打一場漂亮的比賽!

賽前改变裝備確是乒家大忌,即使重新貼膠亦要三至四節練習才能適應;下次努力吧。

引用:
原帖由 葉開 於 2009-8-24 20:25 發表
做爸爸真不容易啊.

Luban爸,慢慢來吧! 人生中總有意外, 乒乓球拍如是, 學業如是, Luban他還需要你的支持呢.

現在的拍材與膠皮比我們從前的複雜, 小心幫他選擇, 也是一種樂趣呢!
兒子快樂時我快樂,兒子苦惱時我苦惱.....天下父母心都係一樣ge, 多謝你葉開

係呀, 我個仔現在升小一我都不能再"沉迷"打波了. 希望唔會打幾個月就放棄啦.

有一段片在youtube你可以同阿仔一起看, link我記不起了, 好像是今年日本世乒賽. 馬琳對王厲勤. 王厲勤在開局不小心膠皮刮台, 膠皮中間全破了. 他唯有用後備板, 起初發揮不好但最後都勝了馬琳入決賽.

對變化的處理是有質素的球員應具備的. 你大可以同仔仔講他仍有很大的進步空間

又, 是時候買多塊板比個仔備用了.....

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-8-24 21:56 發表

比賽前, 你們巳作了非常好的準備 (父子2人從報名開始經常四處打波,從球局中學到很多實戰的經驗), 事件發生,純屬意外 (你們所擁有的乒乓球知識之外)!所以, Luban爸爸 也無須自責!

我十分瞭解 你的心情!
過往 ...
多謝你Bluesky, 其實我從你post學了不少, 興兒子相處之道真不容易, 陪伴兒女走佢地ge理想之路談何容易ar,當中ge酸甜苦辣亦不斷循環, 我相信天下父母心係一樣ge,大家一齊加油吧!

[quote]原帖由 mankit 於 2009-8-24 22:13 發表
賽前改

兒子不能作出調節也就是要多多學習呢方面的能力,今次的經驗的確非常寶貴,多謝mankit支持!

引用:
原帖由 ☆。雨櫻花。★ 於 2009-8-25 12:52 發表
勝敗乃兵家常事
下次黎過~
1次可貴的經驗,多謝你☆。雨櫻花。★

比賽一定有輸有贏,輸可以吸取經驗,贏可以增加信心,我都係第2埸就輸左啦
記住(never give up)

引用:
原帖由 Luban 於 2009-8-23 23:57 發表
為了第1個正式比賽(2009深水步分齡賽), 父子2人從報名開始經常四處打波,從球局中學到很多實戰的經驗,亦有很多熱心的哥哥,叔叔,伯伯同阿姨(在此先多謝各位熱心的街坊),作出不同的指點, 雖然兒子尚有很多不足之處,尤奇 ...
唔好話重新貼過板, 就算係用開果塊, 當時既環境都可以影響到發揮, 例如個場潮濕d, 熱d或凍d, 氣流快慢(冷氣開大d細d都有影響), 張台既彈性等等.  第一次比賽就係咁架啦, 打多d, 囉多d經驗, 努力練波, 下次向更遠既目標出發!

luban.  吾好氣餒, 平時見你囝囝打波時的反應很快, 應變能力很強. 應該算是有天份; 只要多加努力, 下次定有成績的. 可能系第一次區比賽啦, 緊張而在所難免.
我囡囡咪一樣系甘, 平時玩就放盡; 區比賽時, 就手軟腳軟. 星期日打元朗時, 囡囡輸得仲難睇.

引用:
原帖由 a1035034 於 2009-8-25 15:35 發表
比賽一定有輸有贏,輸可以吸取經驗,贏可以增加信心,我都係第2埸就輸左啦
記住(never give up)
心仔比心機,加油! 下次得閒再同Luban較量過

小朋友輸了可以下次嬴番, 但要輸得起.  輸沒有什麼大不了
比賽小的有 16人, 多的有 700 多人的丁組比賽, 但冠軍只有一個
如果水平高, 排名高便一定 win, 咁不如唔好打
技術, 戰術, 心理質素, 器材都是致勝的關鍵.....我昨天去打黃大仙便帶了三塊板, 六件衫去.
因為我太汗, 一場換一件衫.
因為有些板膠皮掉了, 所以擔心不能出賽, 便要準備多一塊.
努力吧.  
我們會爭取攪多 d 青少年比賽, 因為比賽同球局始終不同.
今年丁組冠軍 Ka Lun 便經常打我們的月賽, 除了技術提升外, 心理質素亦加強了
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-8-25 15:58 發表

唔好話重新貼過板, 就算係用開果塊, 當時既環境都可以影響到發揮, 例如個場潮濕d, 熱d或凍d, 氣流快慢(冷氣開大d細d都有影響), 張台既彈性等等.  第一次比賽就係咁架啦, 打多d, 囉多d經驗, 努力練波, 下次向更遠 ...
多謝你十萬轉vs零轉 ,唔講真係唔知,我會話俾Luban知呢d經驗之談,希望佢能多加注意並學識點去調節自己

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-8-25 16:05 發表
luban.  吾好氣餒, 平時見你囝囝打波時的反應很快, 應變能力很強. 應該算是有天份; 只要多加努力, 下次定有成績的. 可能系第一次區比賽啦, 緊張而在所難免.
我囡囡咪一樣系甘, 平時玩就放盡; 區比賽時, 就手軟腳軟. ...
多謝你kaka daddy, 之前有同佢報D唔太正式ge比賽,雖然輸晒但都唔會好似今次的反應咁激烈,可能係佢覺得比賽前一晚同我講左塊板唔妥而我又無在意而輸左1個比佢覺得弱佢咁多ge對手,不過我同佢講不論什麼客觀因素,輸就係輸,只要能從失敗中而吸收到寶貴的經驗就難得啦,好寶貴ka,因為經驗係買唔到架嗎,要1日1日咁積返來ka. kaka你都要加油ar

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-8-25 17:55 發表
小朋友輸了可以下次嬴番, 但要輸得起.  輸沒有什麼大不了
比賽小的有 16人, 多的有 700 多人的丁組比賽, 但冠軍只有一個
如果水平高, 排名高便一定 win, 咁不如唔好打
技術, 戰術, 心理質素, 器材都是致勝的關鍵. ...
經驗之談,受教啦, 技術可以練,經驗要自己去feel, 支持MAO搞多d比賽俾小朋友或青少年
個人意見: 唔一定單係俾青少年,比賽可以任何人仕參加,有好多叔叔,伯伯,阿姐...etc球技一流,天外有天人上有人嗎, 設讓分制增加推動力,我相信大家唔係淨係為1塊獎牌,因為青少年從中得到ge經驗至係最關鍵

發新話題