發新話題

大家對器材與技術既觀點如何?

大家對器材與技術既觀點如何?

大家會唔會發覺.....有技術既高手會想擁有更頂級既器材....但有頂級器材既球友往往不斷想追求技術...
係唔係大部份購買頂級器材既球友都係技術一般? 而大部份既高手所擁有既都係中級器材就會滿足?
我係一個技術唔得既球友....但偏偏好鐘意買D貴價既器材....唔知大家又係咩野心理同埋觀點呢?
我既觀念就係...本身我自己既技術已經差到所餘無幾...想買D好少少既器材...希望可以靠器材勁多幾%就幾%啦>< 陰公..

主板: Boll ZLC:正:T05 反:Hexer Duro 副1): Darker J-S90:正:Roxon500 反:Hexer Duro 副2): Taksim:正:T25 反:Acuda S3 副3): Rutis:正:Acuda S1 反:Hexer Duro 副4): Hybrid Wood 9.8:正:Hexe 反:XP Pro ,副5): Rosewood  7:正:T64 ,反:Focus 3 副6): Carbo7.6 WRB黃標:正:Nittaku狂3 反:Hexer Duro 副 7 ):劉國梁 簽名限量 CL 黃標: 正:Roxon500 反:Hexer Duro 副 8 ):CL-CR WRB:  副 9)黑檀 7:

引用:
原帖由 氣寒西北 於 28/1/2011 12:01 發表
「紫薇軟劍」三十歲前所用,誤傷義士不祥,悔恨無已,乃棄之深谷。

重劍無鋒,大巧不工。四十歲前恃之橫行天下。

四十歲後,不滯於物,草木竹石均可為劍。自此精修,漸進於無劍勝有劍之境。
氣寒兄....原來你係劍魔既後人黎=0= 好句好句..一點即通^^
主板: Boll ZLC:正:T05 反:Hexer Duro 副1): Darker J-S90:正:Roxon500 反:Hexer Duro 副2): Taksim:正:T25 反:Acuda S3 副3): Rutis:正:Acuda S1 反:Hexer Duro 副4): Hybrid Wood 9.8:正:Hexe 反:XP Pro ,副5): Rosewood  7:正:T64 ,反:Focus 3 副6): Carbo7.6 WRB黃標:正:Nittaku狂3 反:Hexer Duro 副 7 ):劉國梁 簽名限量 CL 黃標: 正:Roxon500 反:Hexer Duro 副 8 ):CL-CR WRB:  副 9)黑檀 7:

我要打啲中價器材,先會打得好啲
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

我認為技術係一個球手o既核心部份, 而器材只會影響球手的表現. 如果有一天, 你覺得你的器材影響你的表現, 咁, 你就可能要改善你的器材了.

引用:
原帖由 氣寒西北 於 28/1/2011 12:29 發表
我覺得中國膠是全世界最好的膠
氣寒兄係咪指 狂飆系列? 國狂, 省狂 果類呀? 比D貼士=0=

引用:
原帖由 太陽之子 於 28/1/2011 12:27 發表
我要打啲中價器材,先會打得好啲
太陽兄...呢個你黎(重劍無鋒,大巧不工。四十歲前恃之橫行天下。)=0=
好想再黎你度玩多次太陽球局...可惜真係太忙><暫時唔打得波住..分身不下..><可惜...

很好的論題
我細時長輩(教練)教我,打波首要係練好球技,
如果你冇好技術,比塊頂級板你,你都唔識用,用唔到塊板既特長,
當你學好基本功,有手感,,有球感,比塊好板你你就識用啦
所以我初初學波只係用$12既板(在書局買既流星板)
打左好耐,我長輩(教練)先比塊032我打,果時先真係知到好板既威力
現時國內體校d小朋友學波都只係用國內士產板
所以我現時都只係用普通的木板 cl 揸
tigerone is the strongest

我係底手,我喜歡外國膠多d
tigerone is the strongest

曾幾何時, 我用過的板和膠都是在別人眼中認為是最貴的/最好的...
但那些昂貴的東西沒有對我的技術帶來幾大幫助,
反之換來了一定的壓力, 因為用靚板+靚膠, 但技術就一般, 總是心理負擔,
(雖然壓力是來於自己) 但我還有其他問題...就是開始沉迷於"燒"器材...

最終回頭是岸, 我將大部分都賣掉, 只收藏起了一少部分...日後必有用 ! (都仍然有接近30塊)
而家打返一d 比較普及和普通的器材,
反而沒有了壓力, 不敢講技術會有進步, 但集中力放在打波多了 - 是好事 !

只是個人分享, 不是甚麼意見
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

燒器材 + 燒技術 = 無敵  
底板: Yasaka Giaobao 5
正手: 紅雙喜天極II (黑)
反手: Butterfly Tenergy 64 (紅)

發新話題