36 12
發新話題

小朋友打咩膠

小朋友打咩膠

小朋友打咩膠最好?
本帖最近評分記錄

BTY

視乎技術去到邊
如果新學的 膠我覺得最好不要用太貴呢

打較輕磅平價國產膠
<-->
.

回復 4# 的帖子

硬膠
.
.
.
.
.
.
.
.
.
因為小朋友冇乜力
本帖最近評分記錄
  • kelvin -7 文不對題 2012-6-15 14:44

一面狂飆 一面bty sriver
再唔係729都ok架

Palio or DHS  
底板: Yasaka Giaobao 5
正手: 紅雙喜天極II (黑)
反手: Butterfly Tenergy 64 (紅)

than k you for sharig

狂+ CJ8000  ,經濟之選

銀河膠經濟既經濟款

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

板同膠都應該揀無力嘅 比小朋友練習發力
勁極7+普通狂飆3+CJ8000  400蚊左右夠晒數
我諗
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

引用:
原帖由 devilaaron 於 2012-6-15 17:59 發表
板同膠都應該揀無力嘅 比小朋友練習發力
勁極7+普通狂飆3+CJ8000  400蚊左右夠晒數
我諗
這要待動作穩定了才可!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

銀河金星,反手月球

其實我覺得小朋友唔洗咁講究
普通一塊成品拍都ok,729/紅雙喜4星成品拍都ok
第日小朋友打得有進步,先再諗砌拍問題

YE板,正手S1,反手S2.
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

729-2
tango

引用:
原帖由 sunny1995911 於 2012-6-15 17:03 發表
狂+ CJ8000  ,經濟之選
相當有見地 !

LKT red diamond....
BTY Photino, T-05, T-64.

滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。
三國

LKT黑金剛和紅鑽當是同級, 黑金剛不耐用,, 如果紅鑽石亦不耐就不直給小朋友打, 重皮
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓愛好者 於 2012-6-15 13:01 發表
小朋友打咩膠最好?
其實小朋友嘅定義係咩?在替他們選材時也因應此定義來選擇!普遍來說,球拍不宜過硬或過軟,採用五夾純木較適合!碳板較難掌握自身發力,手感也就需要較長時間去領悟!
套膠不可過硬或軟要有一定彈性,較少用外套因為國套令他們較易掌握磨擦及加強球感!
舉例如小朋友身高緊過球檯,力量少手細!紅記4星拍就不宜,因膠皮過軟,在打正手攻球時,做得好動作,球又不過網!好喇要他們比多啲力,但究竟幾多力呢要比?夾硬發力,肌肉又收得過緊,我哋叫發死力!試吓拍面後仰一點,球過到網但又打咗球嘅中下部!拍形錯了發力又飛街!死症!
去到紅記五六星,硬度彈力可以了可惜價錢重量也不菲!記住器材係選擇給一張白紙的小朋友!不是你們呀!

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

36 12
發新話題