發新話題

[球板討論] Viscaria配板問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

Viscaria配板問題

各位師兄,小弟就黎考完試想獎勵自己配番板,咁睇睇下,就覺得Viscaria好次幾正,因為我打開水谷正手Tenergy fx 正手同64反手我就覺得太彈,自己控制唔到,我打法通常都唔會太沖,都係第一板吊起跟住防防下反手彈下人咁. 未知各位師兄有咩意見呢.?

P.s 我睇到好多話R7 配Visca反手好打,未知配Tenergy效果好冇呢.?

希望各位比小小意見小弟唔該晒

你考的是否貴試??? 考完要買VIS慶祝或減壓
<-->
.

配R7好正

回復 1# 的帖子

R7 其實就是一塊更咬波的 Tenergy !
咬波增加, 太彈就自然減少, 控制更好了,
你話 R7 點會唔好打過 Tenergy 呢 ?
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-16 19:05 發表
R7 其實就是一塊更咬波的 Tenergy !
咬波增加, 太彈就自然減少, 控制更好了,
你話 R7 點會唔好打過 Tenergy 呢 ?
係時候放低…蝴蝶傳說…la…,咁好似 64 定 05 姐
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-4-16 15:07 發表
你考的是否貴試??? 考完要買VIS慶祝或減壓
咩貴試...我考公開試

明白! 唔知正手有咩提議?

回復 7# 的帖子

Butterfly Viscaria 94g [正] Xiom Omega4 Pro [反] Yasaka Rakza7 (總重量 196g)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

以! same to ur 配套播!多謝提議

引用:
原帖由 速鳥 於 2012-4-16 19:53 發表

係時候放低…蝴蝶傳說…la…,咁好似 64 定 05 姐
我會用 Omega4 Pro 代替 T64, Omega4 Asia 代替 T05

我只可以反手R7代T64,正手都係打T05 lo!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

點解代替?Tenergy貴得濟?

引用:
原帖由 Xforever 於 2012-4-18 12:58 發表
一定係呢!如果Tenergy不貴,就唔洗考慮la!
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

姐係嗯...你覺得64好打過R7 ?

引用:
原帖由 Xforever 於 2012-4-18 20:40 發表
姐係嗯...你覺得64好打過R7 ?
各有好處,但我喜愛t64少少lo!

我打緊VIS 配 T64 反手 正手SIGMA
T64 唔知唔夾板定點 好似唔咬球 感覺不好 但球出來轉旋真的不錯
反而之前綠水晶夾R7 感覺實在得多
向前磨擦的前沖球又跳又轉  而且人地下旋劈長過來既球 拉起特別高質量
不足的但控制沒T64好

有機會再一試R7夾VIS~~

引用:
原帖由 Xforever 於 2012-4-18 12:58 發表
根本唔關價錢問題, 我以前都打 Tenergy,

如果冇放晒出去的話, 打到而家都仲大把有得打 (冇10塊點都有8塊)

日本膠始終是偏韌, 沒有德國膠般的清晰, 內能感覺也沒有德套般的好.

發新話題
最近訪問的版塊