發新話題

[球板討論] 日直磨虎口問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

日直磨虎口問題

是否磨得太深影響打球,

~超級榮譽~

乒乓球板底邊撞崩,有什麼辦法修補?

各位乒乓球發燒友請問
乒乓球球拍板底邊不慎撞崩了,有什麼辦法修補?
Man1683

虎口因人而異,但磨得太深可能會令球板重心岀現問題,或會因變輕而令板身出現"震手"的情況,少少愚見!!!

以我所知呢, 係跟人的手, 同打球的風格有關的, 如果用韓式打磨, 會在拍肩磨一個大斜位, 之後背面4mm厚的軟木也不要的, 如下:

如果用柳或金的握拍法, 後面三隻手指伸直, 好處係, 正手 拉 的時候, 不用 提起 手肘去就番個角度. 正反手 拉 都轉換的好順.

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

不過個問題係, 無左背面後的4mm軟木, 加上磨到好薄時, 推擋感覺好 虛 (由其是中指同食指中間果個位), 發不到力同板面不穩. 而我自己因為受力點加大了, 所以中指關節發炎要打針都係因為呢個握法. 不過人人手的大細不同, 未必一定會如此.

後來, 現在我轉成小磨肩(手指不痛就算), 保留4mm厚的軟木, 握拍跟蔣(手指彎曲), 平面 打 多 拉 小, 推擋就好左, 手指關節都無痛了.

我磨左5快日直先得出的結果......

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-11-10 11:46 發表
不過個問題係, 無左背面後的4mm軟木, 加上磨到好薄時, 推擋感覺好 虛 (由其是中指同食指中間果個位), 發不到力同板面不穩. 而我自己因為受力點加大了, 所以中指關節發炎要打針都係因為呢個握法. 不過人人手的大細不同 ...
thanks your sharing

發新話題