發新話題

[綜合技術] 由學握拍到擺短, 要幾耐呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
引用:
原帖由 s0013068 於 2009-3-25 23:48 發表

馬+樂
Horse + Happy=馬+樂
明啦, thanks !

引用:
原帖由 日本叔叔 於 2009-3-26 04:31 發表
我仲短過你la 46兄
你說得对, 擺得唔好就會比人打死, 唉, 睇離都要死好多次至打得好小小 la!

引用:
原帖由 日本叔叔 於 2009-3-26 04:31 發表
我仲短過你la 46兄
我在乒匯球局見过阁下, 你時的身材, 雖然比不上王勵勤,
但在HK 乒壇中, 也算中等, ok 呀!

引用:
原帖由 青見人 於 2009-3-26 03:21 發表

其實要學會擺短是不太難而且也不用太長時間, 但是這不包括判斷來球的性質以及在何時應用.教練通常也要求學員已掌握
一般技術, 前者是處理好擊球時間.. 後者是判斷旋轉.. 繼而進一步去教授擺短的技巧, 再者也要 ...
判斷來球的性質, 旋轉以及在何時應, 真系难D, 但這技巧平時接球都要用上, 唔理系挑, 拉, 攻打, 劈長, 擺短, 那麽, 是否判别來球的性質, 旋轉, 在擺短中特別重要呢?
請不要介意我這樣問 (可能這問题好簡单), 因為我這乒乓球初哥, 真的不知道但又好奇!

又系喎, 我見小朋友都系发長球多! 我曾問小兒為甚麼學左发發短球, 打分時又少發呢?
他说开長球較简单, 稳定, 信心大D , 不知其它小朋友是否相同原因呢!

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-3-25 17:02 發表

擺短都冇力
高人 ... 完全領會擺短既精粹 ... 就係 ... 冇力

據我所知, 擺短主要係上升期, 控制好拍型角度, 不發力, 借用來球之力彈返個波過去
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-26 12:15 發表

判斷來球的性質, 旋轉以及在何時應, 真系难D, 但這技巧平時接球都要用上, 唔理系挑, 拉, 攻打, 劈長, 擺短, 那麽, 是否判别來球的性質, 旋轉, 在擺短中特別重要呢?
請不要介意我這樣問 (可能 ...
我囡囡開短球時, 速度慢, 狐線又吾好, 旋轉吾夠, 好易比人擺兩邊, 倒不如叫她練好快球+上下側旋, 起碼第三板時有機會對攻.

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-3-26 14:38 發表

我囡囡開短球時, 速度慢, 狐線又吾好, 旋轉吾夠, 好易比人擺兩邊, 倒不如叫她練好快球+上下側旋, 起碼第三板時有機會對攻.
或者叫佢開下旋開轉d..都好難擺短
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-3-26 14:42 發表
其實唔轉仲難擺短
  但容易比人挑死

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-3-26 14:38 發表

咁叫你囡囡練埋挑打, 用一版唔強既帶出下下版攻擊既機會
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

要學擺短就要看你手感好唔好.
沖爆超

引用:
原帖由 jack 於 2009-3-26 20:07 發表

咁叫你囡囡練埋挑打, 用一版唔強既帶出下下版攻擊既機會
囡囡都知好多同齡小朋友開短球不好(狐線高, 無旋轉), 所以早早學定挑球對短球.

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-3-27 13:33 發表

囡囡都知好多同齡小朋友開短球不好(狐線高, 無旋轉), 所以早早學定挑球對短球.
原來你囡囡都有咁高技術架喇, 咁要練返發球, 要重多變, 叫佢練下喇

引用:
原帖由 jack 於 2009-3-27 13:50 發表

原來你囡囡都有咁高技術架喇, 咁要練返發球, 要重多變, 叫佢練下喇
咪鬼笑佢啦, 挑 得吾系太好嫁. 你講得岩, 要多練發球.

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-3-27 13:56 發表

咪鬼笑佢啦, 挑 得吾系太好嫁. 你講得岩, 要多練發球.
我發覺依家好多叫做打得幾好既細路, 佢地都唔係好識挑打, 你囡囡識, 已經好好架喇
你囡囡打乜板架?

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-3-27 13:33 發表

你囡囡識挑打, 好叻呀!

有高手教好快學會,無高手教一世也學不會

50years
主板 格林卡
反手膠JO GOLD
正手膠BRYCE

發新話題