發新話題

[砌版討論] 器材搭配 銀河Y-14+紅雙喜651

器材搭配 銀河Y-14+紅雙喜651

如果用銀河Y-14+紅雙喜651 唔知呢個組合合唔合理呢
直板 反手會黐反膠 普通嗰啲就okay

有冇熟悉呢方面嘅朋友可以畀啲意見 唔該晒
另外想問埋652 其實同651係咪好大分別 打法上嘅特色會好唔同?
Thank you very much

651同652好大分別。
退役啦!

引用:
原帖由 garytang2018 於 2024-6-30 11:30 發表
651同652好大分別。
652多啲磨擦?
可唔可以具體講多啲唔該晒

651撞擊多啲,652摩擦多啲。

退役啦!

不過係abs年代,要用內能正胶:)

退役啦!

子彈已飄過一會:)

退役啦!

子彈已飄過一會 :)

退役啦!

引用:
原帖由 garytang2018 於 2024-6-30 15:14 發表
那甚麼球板才好配651和652?台灣半大推薦最近是palio energy 06,以前也推薦過銀河y14,還有andro或者palio a1等等。主要是6夾板對任何顆粒的手感都很好,但都有只能發8分力的發力天花板;而y14是因為面材是椴木。結論是,應該還 ...
唔該晒你啊你講得好詳細,如果柳桉嘅話,蝴蝶陳靜好似都係柳桉?

引用:
原帖由 garytang2018 於 2024-6-30 15:40 發表
那最後就是2塊膠皮分別。如果651當反胶打,去摩擦,是打不到的,會丟球。就算652都一樣丟。首先正胶拉球是先帶後摩,先不講對方來球啥轉,都是小臂帶過去然後摩,打的是快沉。這樣旋轉652也有點,651都會是空球,就是不轉球。如果想 ...
如果想重旋轉,應該直接用反膠?

引用:
原帖由 請多多指教 於 2024-6-30 15:55 發表

唔該晒你啊你講得好詳細,如果柳桉嘅話,蝴蝶陳靜好似都係柳桉?
你唔係信呀????

引用:
原帖由 請多多指教 於 2024-6-30 15:55 發表

有人話打生胶好,但無見過亦無打過。
退役啦!

引用:
原帖由 garytang2018 於 2024-6-30 15:14 發表
不過係abs年代,要用內能正胶:)
即係651 652呢啲已經過時?定係irony嚟

651同652可用,容錯度低點。

退役啦!

802一40容錯度高。

退役啦!

802仍然食轉。

退役啦!

引用:
原帖由 garytang2018 於 2024-6-30 22:13 發表
無再用651,652,主要係塊896無咗,費事再搵球板,或者將來淘乒x府啲舊板試試(主要係想試流星845,貪佢藍色,夠復古 ^_^)。係所有正膠類裏面,一定係651同652最抗旋。
送多個,651,652同575,用太多摩擦就會斷粒,咁並唔係打軟打舊,而係摩擦太 ...
所以如果見到有斷粒就即係代表慣咗打得太多磨擦,要開始練點樣用少啲磨擦去打正膠

引用:
原帖由 請多多指教 於 2024-6-30 23:28 發表

所以如果見到有斷粒就即係代表要慣咗打得太多磨擦,要開始練點樣用少啲磨擦去打正膠
yes
退役啦!

回復 15# garytang2018 的帖子

傳奇802lol,ABS40+波後的調整版。
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波17年,直板兩面控制結合弧圈。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局! (逢星期六晚圓洲角8-11p.m.)

回復 15# garytang2018 的帖子

除左固化長膠,任何膠都會食轉。
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波17年,直板兩面控制結合弧圈。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局! (逢星期六晚圓洲角8-11p.m.)

發新話題