發新話題

[球板討論] 水谷隼用板的疑惑

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
引用:
原帖由 explozthelimit 於 2016-5-2 21:41 發表
1月開始一直都係SZLC, 只不過係手柄佢一時用舊版, 一時新版
你指zlc吧。 普通zlc先有新舊柄,szlc邊會見呢款舊柄呢?

我以前都係用超水。 不過,明顯係佢用超水果排就成績差d,後來佢轉返新柄水谷zlc(果時未公佈,街更加未有),成績反而好左。 之後一直新舊柄普通zlc交替使用。 唔知佢近來又轉返超水添。

Btw,我以前都成日以為佢仍用緊超水,但後來先知係燈光或汗漬,白邊睇成黃邊。 要睇佢塊拍反手果面個柄,先睇到係寫住super ZLC定普通ZLC。
當然,你話佢用特注,專登造成舊柄但其實係super ZLC,咁我都冇法。
我以前都好在意。

正常普通的特注,手柄沒有章的。 見過的特注水谷zlc同特注 張繼科ALC都冇球員大名那個章。
當然,又話水谷那塊特注跟你我平時見的牡注唔同的,咁又冇法啦。

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2016-5-3 15:57 發表

真係要睇返邊位 ,mengel 果塊聽聞都係同水谷隼一樣
以前係舊柄(水谷隼),依家變左咩都無
但水谷隼果塊特注就有2隻柄
睇手柄都唔得。 所以我地冇可能知佢真正打緊乜。 話唔定,小胖用vps柄vis之餘,水谷就用超水柄吉他碳

去年ITTF官方片
https://www.xxx.com/ITTFWorld/videos/1173255629371105/
第30秒水谷塊拍大特寫。 驟看手柄似黃色邊super zlc,細看手柄個牌d字,其實係新柄zlc。

去年ITTF官方片
www。面書。com/ITTFWorld/videos/1173255629371105/
第30秒水谷塊拍大特寫。 驟看手柄似黃色邊super zlc,細看手柄個牌d字,其實係新柄zlc。

有晒兩塊拍手柄上的牌的對比。 ITTF條片,明顯是新柄zlc而非super zlc。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 TurboZ 於 2016-5-4 09:04 發表
橫變直兄登嗰張相係我以前影的。

好多人話SZLC太快, 難控, 但我反而覺得佢指向性好強, 發力好集中, 好易打出力量同速度, 而新水ZLC對比來說係小咗支撐力, 感覺較Flex, 更易出旋轉。

彈球時兩支都幾相似, 都有好強共震同拉長的BummmmpBummmmp聲, 感覺SZLC較脆彈而沉實, 甜區相對較大, 發力時可感到形變同更強支撐力, 唔會覺得死硬。
Sorry,只想搞清楚而已,大家都係喜歡BTY球拍,喜歡水谷球拍的球友,希望不要介意。

我正正是覺得超水出球太快,難控。 可能我偏向弧圈打法,覺得超水極難製造足夠旋轉,未咬夠個波就已經彈出。 的確出球很快,檯內回球、借力相持,都好快。 拍打更是「一道白光」。 但對於偏愛弧圈的我,喜歡主動發力的我,原完唔夾。我喜歡主動發力製造弧線,二跳想下沉,上旋要重等等,超水跟之後用過的狂飆龍5,個人感覺差很多,最後亦唯有忍痛蝕讓。
不過仍想試舊水谷,據說手感好,易控,易製造旋轉,但底勁唔夠。 最後找不到合心水(無傷,少拼接,88~90g)的舊水谷,卻又買了張ZLC,仍在試膠換膠適應中。似乎找不到龍5的BTY替代品了。

我反而想知新舊版普通水谷ZLC 的優劣。 超水已放棄。

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2016-5-4 12:30 發表

可以試nittaku馬龍碳,聽聞比狂龍5更容易制造旋轉
是狂飆龍1/2/3/5的nittaku版,就好似狂飆3膠皮咁,有nittaku版本,咁樣?

Nittaku的新拍「馬龍碳」,拍面寫住made in China,似乎跟「狂飆王3」很似樣

發新話題