標題: 關於削球板的問題 [打印本頁]

作者: Anknee    時間: 2018-12-28 21:06     標題: 關於削球板的問題

最近開始接觸削球 想買塊削球板
玩削球一定要削球板還是可以不要
削球板有咩推薦 最好平D 價格100至200
想一反一長 正手反膠可以選咩膠?
反手又可以選咩長膠?
作者: Coscar    時間: 2018-12-29 00:56

長膠可以試下用agenda
個人覺得好好削 又唔算貴~100
削出黎個波都沉 同弧線唔高
但個人覺得 耐用性可能差小小 我自己塊板都甩左幾粒 不過都係板邊位

個人打法都係削球為主 長膠就用agenda
作者: 青見人    時間: 2018-12-29 01:51

引用:
原帖由 Anknee 於 2018-12-28 21:06 發表
最近開始接觸削球 想買塊削球板
玩削球一定要削球板還是可以不要
削球板有咩推薦 最好平D 價格100至200
想一反一長 正手反膠可以選咩膠?
反手又可以選咩長膠?
如果你唔係急住打比賽,反手建議先用生膠或正膠代替長膠,先練好摩擦的感覺。
作者: 乒乓球兔    時間: 2018-12-29 04:27     標題: 经验之谈

一定要削球板?
职业都不一定用削球板, All+, Off-, 薄身纯木球拍ok。

推薦:
平(任何银河薄身纯木,全面型,如N5, N10),
其他 ( 任何All+, Off-, 薄身纯木球拍),
热门削球拍(Donic Defplay v3 3xx, 朱世赫 4xx, 松下浩二6xx)

膠 (正手削球吗?)
正手削球:力量小的膠皮(如 cj8000, FXP, 狂飙)
正手不削:任何膠皮
反手:任何有海绵长胶 (热门 Curl p1r, 388D1; 其他Curl p4, Long 2, Long 3)
作者: eddieho    時間: 2018-12-29 21:52

最好用番削球板,因為板型較大可以容易削同控制。
平平地可以用Donic的V3(即是武洋)
作者: Anknee    時間: 2019-1-25 00:08     標題: 回復 4# 的帖子

松下浩二削球板見有三款 defensive matsushita offensive
有什麼分別? 80%削 20%攻 穩削
可以選邊款
作者: oceancheng0404    時間: 2019-1-28 18:16     標題: 回復 6# 的帖子

這就看你的打法了
削為主or攻為主
作者: 乒乓球兔    時間: 2019-1-28 18:28     標題: 回復 6# 的帖子

松下浩二  Defensive(防守型)  Matsushita(综合型)  Offensive (攻击型)

正如定位: 你比较适合(防守型)和(综合型)

避免使用 Offensive (攻击型)
作者: HKSpurs    時間: 2019-1-28 19:20

引用:
原帖由 eddieho 於 2018-12-29 21:52 發表
最好用番削球板,因為板型較大可以容易削同控制。
平平地可以用Donic的V3(即是武洋)
中國國家隊的削球手全都由Donic的V3轉為改用Victas松下浩二offensive了
作者: Anknee    時間: 2019-1-28 23:59     標題: 回復 7# 的帖子

反手正手都削 個弧度一高就攻
我是咁打
作者: miss leung    時間: 2019-11-2 16:39

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0