標題: [球例] 戊組超多違規發球 [打印本頁]

作者: umpire    時間: 2018-7-1 12:51     標題: 戊組超多違規發球

發現戊組,好多球員發球都唔合規格,好多教練會教基本功 會教戰術但係就唔會教班例,發球基本幾個要求。

1. 掌心(很多手指)
2. 16cm (好多波手掌跟波上)
3. 開波前要靜止
4. 開波唔可以沉枱
5. 唔可以後拋
6. 手唔可以遮擋

最大問題係好多球員自己犯規都以為自己冇錯,因為佢哋冇重視過發球。
作者: garytang2018    時間: 2018-7-1 14:33

通常話唔會跟足16cm,只要高過一個虎口位,即姆指食指成90度果陣二者相距,就pass。

仲有唔止,發球手掌唔可以過端線,向自己拋唔可以過45度。

好多時球局好多人都無理,咁比賽果陣就更加無理。
作者: oldchiu2008    時間: 2018-7-1 14:57

組組都有就算世界賽都有只是無咁明顯俾裁判發覺!
作者: 弧圈結合亂打    時間: 2018-7-1 17:28

重有由側線發入發球!
作者: ernestlaw    時間: 2018-7-1 18:48

如在端線以後側線以外發球都是合法,不是嗎?
作者: 弧圈結合亂打    時間: 2018-7-1 18:59

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2018-7-1 18:48 發表
如在端線以後側線以外發球都是合法,不是嗎?
開始接觸球在端線以後側線當然冇問題,但球入檯一剎那就要從端線,不能從側線入,
水谷隼就曾經試過發球從側線入而被判犯規失分!
作者: ernestlaw    時間: 2018-7-1 22:21

再看過發球球例,並無不可由側線進入球枱違規球例,如另有球例請賜教。
作者: vr1717    時間: 2018-7-1 23:28

係呀 ! 掌心發球真係要俾 D 時間去習慣,
因為打球局冇人會話你 點開都得, 習慣成自然就好難改
所以我比賽前練發球搶攻都一個一個波咁拿
掌心開, 拋直d , so far 都冇俾球證foul

作者: joel2000hk    時間: 2018-7-2 18:41

今年戊組執發球已經嚴過上年
作者: 青見人    時間: 2018-7-2 22:12

引用:
原帖由 joel2000hk 於 2018-7-2 18:41 發表
今年戊組執發球已經嚴過上年
嚴?都要睇下邊個球證做既。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0