標題: [砌版討論] 砌板問題 [打印本頁]

作者: deathlordwai    時間: 2017-12-9 20:56     標題: 砌板問題

小弟打波都打左4年 技術都ok 我諗係時候砌番塊板 不過第一次好多嘢都唔識 請大大幫幫手
需求:橫板,主要玩旋轉 $500樓下
對砌板一無所知
作者: 速鳥    時間: 2017-12-9 22:05

引用:
原帖由 deathlordwai 於 2017-12-9 20:56 發表
小弟打波都打左4年 技術都ok 我諗係時候砌番塊板 不過第一次好多嘢都唔識 請大大幫幫手
需求:橫板,主要玩旋轉 $500樓下
對砌板一無所知
蝴蝶碳 Varscaria 最多人打,兩面 Donic 膠要每塊3百
作者: sim彥    時間: 2017-12-9 22:06

始終唔係初學者,點都要600-700蚊架啦……
我建議底板博純木,正手狂飆3Neo,反手Donic baracuda/驕猛紅v,銀v/天弓五。
作者: sim彥    時間: 2017-12-9 22:07

Only blade under 500 can hv
YEO, SAMSONONV FORCE PRO, 狂飆博,CLIPPER, OR $520 INFINITY VPS
作者: stevetemp    時間: 2017-12-9 22:34

若銀根短缺的話,
底板可選, 銀河437, 唔錯, 和 Stiga Clipper Wood 差不多結構, 性能也非常接近, 約200元,
正手狂3Neo, 約150,
反手 Palio CJ8000, 約60,

總計 HKD410
作者: deathlordwai    時間: 2017-12-10 00:32

thxxxx 有冇話邊間信得過架
作者: Topspin    時間: 2017-12-10 00:44

建議底板:

Stiga vps

Stiga clipper wood

DHS 301
作者: Topspin    時間: 2017-12-10 00:59

玩旋轉的話建議用中國膠皮, 例如狂飆, 天弓

玩速度的話建議用Donic, Tibhar
作者: deathlordwai    時間: 2017-12-10 01:08     標題: 回復 7# 的帖子

stiga vps 配狂3,天弓3 得唔得
作者: jayden_dse    時間: 2017-12-10 02:11

老實講句,如果而家砌板仲可以500樓下又有靚嘢,我諗師兄你要去台灣上網買先得或者收二手底板
見到上面唔同師兄都比咗幾塊實用
作者: jayden_dse    時間: 2017-12-10 02:11

老實講句,如果而家砌板仲可以500樓下又有靚嘢,我諗師兄你要去台灣上網買先得或者收二手底板
見到上面唔同師兄都比咗幾塊實用嘅底板,例如Samsonov Pro呢啲,老實講香港買一手都真係幾貴下
當然如果要500蚊砌一手都唔係唔得嘅,但係你唔好預期有啲靚嘢囉
個人覺得與其個budget可以上到六七百蚊,倒不如塊底板要靚啲,例如stiga呢啲,膠就要平啲咁
又或者要二手底板跟住要靚啲嘅膠囉
講咗咁多廢話都係時候俾返啲實質建議
一手嘢
底板:Xiom攻擊煞
正手:普通紅雙喜狂飆3(紫色外殼,強烈建議灌膠)
反手:Xiom Vega Asia

二手嘢
底板:睇下收唔收到啲靚靚地嘅Clipper CR
膠:省狂橙綿+Stiga Mantra Medium(呢塊打反手你肯摩擦基本上好打到喊)
作者: jayden_dse    時間: 2017-12-10 02:12

點解用Chrome會有食字問題的
作者: 豬奶迪    時間: 2017-12-10 03:26

冚冚聲~好勁~CLIPPER CR
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-12-10 09:02

蝴蝶/Stiga xxx ,正手T05 / 狂飆3Neo/ Vega China/ Barcudar...,反手T80/yyy....一手好嘢 > $1000
但各大師兄 應有 (測試過) 二手好嘢  <= $500
作者: 直直地    時間: 2017-12-10 09:15

500.00 打算二手既 定係全新配置呢?

作者: tang88    時間: 2017-12-10 09:56

Stiga s2000 ,正手狂3,反手palio ~
作者: Topspin    時間: 2017-12-10 11:29

便宜一點的底板 under $200-300

可以考慮世奧得, 銀河
作者: deathlordwai    時間: 2017-12-10 12:40     標題: 回復 15# 的帖子

有全新就最好啦
作者: deathlordwai    時間: 2017-12-10 12:40     標題: 回復 16# 的帖子

大約幾多$$
作者: tang88    時間: 2017-12-10 12:59

Stiga s2000 (hkd180-250),狂飆(100-120左右),Palio (60-80)
作者: joel2000hk    時間: 2017-12-10 13:00

二手板同膠可以諗。。。
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-12-10 13:26

一手好嘢買入  $1xxx
要(測試過)接近全新 二手好嘢  <= $500
紅双喜5/6星...

作者: Kenixting    時間: 2017-12-10 13:39

不如你比多幾百蚊買set好d嫁啦,你對乒乓有熱誠又話自己技術ok買好d你都上手d。

Infinity VPS V

正手 neo狂飆3 反手 baracuda
作者: 直直地    時間: 2017-12-10 18:27

引用:
原帖由 deathlordwai 於 2017-12-10 12:40 發表
有全新就最好啦
板:Stiga Kevtech ST
膠:Nittaku Renanos x 2

如何?
作者: Dynax88    時間: 2017-12-10 19:06

打波時可借波友的球板試打, 如果啱自己打先去馬, 可免買錯,浪費金錢。

如果有機會買到價錢合理的二手板, 也是不錯的選擇。
作者: nait    時間: 2017-12-10 23:01

要平只有玩國產
銀河 紫龍 Pro 437 $19X~2XX
正: NEO狂飈3 $12X
反: 天極3-60(37度) $180/月球(硬度:中) $9X /水星II(硬度:中) $3X~4X

作者: jeff_whc    時間: 2017-12-11 04:09

再平啲買兩塊729膠再加729板,重唔係200蚊落樓
作者: deathlordwai    時間: 2017-12-11 17:03

我想問htr palider 底板配狂3 ktl超能量pro xp 好唔好用
作者: lhchar2    時間: 2017-12-11 17:16

500真係難 真係要買可以去淘寶大鋪試下
正: 40+新省狂 黑39度2.15  $170
反: 月球中 紅 $55
底板: DHS 301 $239
岩岩試過淘寶雙12系某一間大鋪買曬3樣可以人民幣464-40=424再乘*1.18=$HKD500搞掂
呢個配置其實都好夠用
作者: carltamki    時間: 2017-12-12 09:20

引用:
原帖由 lhchar2 於 2017-12-11 17:16 發表
500真係難 真係要買可以去淘寶大鋪試下
正: 40+新省狂 黑39度2.15  $170
反: 月球中 紅 $55
底板: DHS 301 $239
岩岩試過淘寶雙12系某一間大鋪買曬3樣可以人民幣464-40=424再乘*1.18=$HKD500搞掂
呢個配置其實都 ...
省狂唔灌...好惡打, 新手用Donic baracuada就很好了, 又耐用, 又有一定質量
作者: lhchar2    時間: 2017-12-12 10:33

引用:
原帖由 carltamki 於 2017-12-12 09:20 發表

省狂唔灌...好惡打, 新手用Donic baracuada就很好了, 又耐用, 又有一定質量
系wo 唔記得左
baracuada貴小小 不過唔洗成日灌 而且個人覺得比省狂更好打
作者: jcclee    時間: 2017-12-12 20:28

$500以內砌一塊板
又要有木,又要有膠,真係有啲難度
我諗以而家嘅物價指數,砌一塊板最基本既都需要$100美金
講真,如果將貨就價,到時棧變成敗家
參考:板,YES,YEO,Tibhar Force Pro
2塊膠大概$500,Donic Bluestorm Z1,Tibhar Aurus Prime
(2塊膠隨之用在正/反手也可以)

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0