標題: [球板討論] ARIEX 艾銳斯檜單 性價比 [打印本頁]

作者: Davids    時間: 2017-8-23 12:42     標題: ARIEX 艾銳斯檜單 性價比

ARIEX 艾銳斯檜單

OK MA ??  GOOD MA ?  性價比
IF their 特注訂制
vs Darker 90 .

仍然    ??
作者: CXC    時間: 2017-8-23 12:47

買錯好大獲~軟唔彈∼∼∼∼
作者: ken2    時間: 2017-8-23 14:20

引用:
原帖由 Davids 於 2017-8-23 12:42 發表
ARIEX 艾銳斯檜單

OK MA ??  GOOD MA ?  性價比
IF their 特注訂制
vs Darker 90 .

仍然    ??
ARIEX 是那裡做的,特注多少$?
作者: Davids    時間: 2017-8-23 14:47

Taiwan made ..over 20 years
特注訂制 HKD 1,500.00
作者: ken2    時間: 2017-8-23 15:15

引用:
原帖由 Davids 於 2017-8-23 14:47 發表
Taiwan made ..over 20 years
特注訂制 HKD 1,500.00
那是用什麼檜木做?若是用台檜就我想可以不用訂了,有人打過 這牌子的特注日直嗎? 可否分享一下

打日直就在打木質打重量,若是台檜都是超硬彈及重身,可能薄身一點會好感覺一點
作者: rckw    時間: 2017-8-23 15:19

引用:
原帖由 ken2 於 2017/8/23 15:15 發表

那是用什麼檜木做?若是用台檜就我想可以不用訂了,有人打過 這牌子的特注日直嗎? 可否分享一下

打日直就在打木質打重量,若是台檜都是超硬彈及重身,可能薄身一點會好感覺一點
木曾檜
作者: michaelwwk    時間: 2017-8-23 15:25

引用:
原帖由 ken2 於 2017-8-23 15:15 發表

估不到ken2師兄是日直達人也不知Ariex品牌
作者: michaelwwk    時間: 2017-8-23 15:29     標題: 回復 5# 的帖子

去大6精英網搜 Houdini~~ 我早年有分享過的,约2011年左右D木真係特注級别,但近來水準差了點,但這價位1500人仔做特注都應該好底玩了,致於性能一般高级的水準都不會比市面顶级板差!
作者: ken2    時間: 2017-8-23 15:32

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017-8-23 15:25 發表

估不到ken2師兄是日直達人也不知Ariex品牌
我真的不是什麼達人,比起這裡和台灣那邊的真正達人差很遠!一直都只留意日本牌子和韓國 XIOM ,其他的就很差了 :(
作者: ken2    時間: 2017-8-23 15:34

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017-8-23 15:29 發表
去大6精英網搜 Houdini~~ 我早年有分享過的,约2011年左右D木真係特注級别,但近來水準差了點,但這價位1500人仔做特注都應該好底玩了,致於性能一般高级的水準都不會比市面顶级板差! ...
那真的可以試試,$1500抵到爆 ....
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-23 15:36

引用:
原帖由 ken2 於 2017-8-23 15:32 發表

我真的不是什麼達人,比起這裡和台灣那邊的真正達人差很遠!一直都只留意日本牌子和韓國 XIOM ,其他的就很差了 :(
KEN2 兄可能是 陸小鳳中的木道人
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-23 15:44

引用:
原帖由 CXC 於 2017-8-23 12:47 發表
買錯好大獲~軟唔彈∼∼∼∼
神兵看打法,軟唔彈打長膠一流,我也時常出曬力 拉一些唔轉的假弧圈 令對手下網...
作者: michaelwwk    時間: 2017-8-23 15:52

引用:
原帖由 ken2 於 2017-8-23 15:32 發表

你太謙虚了,我最初玩日直兄一早己是專家了

作者: Davids    時間: 2017-8-23 19:23

千五叫特注但加多少少可入darker 90 10.5mm了!好多時人说台檜不好打!其实而家想揾都難!
作者: Davids    時間: 2017-8-23 19:24

所以自己反而好想入个台檜
作者: Davids    時間: 2017-8-23 19:27

我聯络台湾店主!他只説不願评论他人品牌的質量!只保证證自家質優!
作者: Davids    時間: 2017-8-23 19:28

如果特注!有乜可以特点可特訂!令其優於市场版?
作者: rckw    時間: 2017-8-23 19:29

引用:
原帖由 Davids 於 2017/8/23 19:24 發表
如果要靚的可以試下搵Brian兄代購
作者: Davids    時間: 2017-8-23 19:36

自己找店主算了! 不用煩人了
作者: rckw    時間: 2017-8-23 19:37

引用:
原帖由 Davids 於 2017/8/23 19:24 發表
平平地MIT幾舊水都有,好唔好打就唔知了
作者: rckw    時間: 2017-8-23 19:37

引用:
原帖由 Davids 於 2017/8/23 19:36 發表
自己找店主算了! 不用煩人了
之前問過ARIEX沒有台檜
作者: Davids    時間: 2017-8-23 19:49

台檜好難!勁贵!禁伐二十年而且無有日本的環保計劃
作者: yexinad    時間: 2017-8-23 21:55

艾瑞斯特注性能和红柳不相上下,甚至稍好于红柳,尤其是配上灌油蓝省狂,性能暴涨,特别是艾瑞斯小拍面特注,非常出色
作者: Davids    時間: 2017-8-24 02:09

艾瑞斯小拍面特注 !  what this blade sharp that copy from ?
want to know more for ref! thanks.
作者: hamh    時間: 2017-8-24 02:47

引用:
原帖由 yexinad 於 2017-8-23 07:55 發表
艾瑞斯特注性能和红柳不相上下,甚至稍好于红柳,尤其是配上灌油蓝省狂,性能暴涨,特别是艾瑞斯小拍面特注,非常出色
玩嘢呀,單檜配狂飆。。。
作者: Davids    時間: 2017-8-24 16:02

單檜配狂飆....very hard to play
作者: 乒乓在線    時間: 2017-8-24 17:31

引用:
原帖由 Davids 於 2017-8-24 16:02 發表
單檜配狂飆....very hard to play

作者: Davids    時間: 2017-8-24 21:02

如果有紅柳咁上下又真是可以谂谂
作者: michaelwwk    時間: 2017-8-24 21:27

引用:
原帖由 Davids 於 2017-8-24 21:02 發表
如果有紅柳咁上下又真是可以谂谂
師兄唔一定特注,在旺旺叫佢揀俾你,發圖俾你就得
作者: Davids    時間: 2017-8-24 22:47

旺旺??對不起學識少
作者: michaelwwk    時間: 2017-8-24 23:23

引用:
原帖由 Davids 於 2017-8-24 22:47 發表
旺旺??對不起學識少
佢淘寶有店,可以用淘寶旺旺同佢溝通,你要求重量,打法,木紋密疏,硬定軟,厚度,佢會發圖給你看的
作者: yexinad    時間: 2017-8-25 00:38

引用:
原帖由 hamh 於 2017-8-24 02:47 發表

玩嘢呀,單檜配狂飆。。。
灌油处理过的蓝海绵省狂飙,力量控制旋转速度各方面秒杀顶级外套,弧线左右上下都很变态的
作者: yexinad    時間: 2017-8-25 00:39     標題: 回復 26# 的帖子

灌油处理过的蓝海绵省狂飙,力量控制旋转速度各方面秒杀顶级外套,弧线左右上下都很变态的,前提是你的发力足
作者: hamh    時間: 2017-8-25 00:47

引用:
原帖由 yexinad 於 2017-8-24 10:39 發表
灌油处理过的蓝海绵省狂飙,力量控制旋转速度各方面秒杀顶级外套,弧线左右上下都很变态的,前提是你的发力足
而家係話緊你九唔搭八,話狂飙配檜木亂咁吹呀
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-25 17:14

3) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64

hamh 兄 -   玫瑰CL甘硬彈 配狂3能打透嗎?  我 配Omega II Asia....+ 銀河 海王星OX
作者: yexinad    時間: 2017-8-25 22:31

引用:
原帖由 hamh 於 2017-8-25 00:47 發表

而家係話緊你九唔搭八,話狂飙配檜木亂咁吹呀
我自己打过十几种外套,我负责任的告诉你狂飙灌油软化后可以很好配单桧,

有人说不能配是因为主观上认为粘性胶面和硬质海绵影响单桧性能,那是对于未处理过的普通狂飙3,以及配高弹海绵的粘性套胶例如K1,

灌油软化后的蓝海绵硬度和弹性接近50度的外套,粘性胶面在使用过几次后粘性会降低,会非常好打。

另外,我的观点在精英乒乓论坛上很多人是赞同的。前提是你必须有很好的发力和正确地击球动作。

[attach]45057[/attach]
作者: hamh    時間: 2017-8-25 22:38

老實講,我個陣(N年前)自己真係打唔透,個feel好似入咗少少個波已經飛走咗,所以只當塊拍係收藏。 如果揀塊低度數再灌油,可能會好啲。

作者: hamh    時間: 2017-8-25 23:35

引用:
原帖由 yexinad 於 2017-8-25 08:31 發表

我自己打过十几种外套,我负责任的告诉你狂飙灌油软化后可以很好配单桧,

有人说不能配是因为主观上认为粘性胶面和 ...
個問題就係,檜木係偏軟的木,配搭偏硬的狂飆,係做唔到或者好難做到狂飆鞭打出來o既威力,因為狂飆真係要一塊比較硬少少有返咁上下承托o既木先至發揮到速度和爆炸力。就算灌淋咗塊狂飆,亦都係偏硬。

作者: Kenixting    時間: 2017-8-26 00:42

算啦,睇法唔同

有d日本仔我都見過日直大陸膠,拉波都可以既

但推波就冇威力lo
作者: yexinad    時間: 2017-8-26 00:52     標題: 回復 39# 的帖子

你说的很对,我这里几个日本留学生用的就是闪光90配狂飙,虽然我看来抬臂掉腕一堆毛病,但球还是很转的。另外,日直打法,推挡能
作者: yexinad    時間: 2017-8-26 00:53     標題: 回復 39# 的帖子

日直打法,推挡能
作者: Kenixting    時間: 2017-8-26 00:54

https://youtu.be/2OtrVhV7rdw
作者: Kenixting    時間: 2017-8-26 00:54

https://youtu.be/dBfp4AbgL1Y
作者: Kenixting    時間: 2017-8-26 00:58

用得日直打大陸膠一定係玩旋轉啦。推波冇可能夠外套爆,用來推側set位再側身就得
作者: yexinad    時間: 2017-8-26 00:59

引用:
原帖由 hamh 於 2017-8-25 23:35 發表

個問題就係,檜木係偏軟的木,配搭偏硬的狂飆,係做唔到或者好難做到狂飆鞭打出來o既威力,因為狂飆真係要一塊比較硬少少有返咁上下承托o既木先至發揮到速度和爆炸力。就算灌淋咗塊狂飆,亦都係偏硬。
狂飙2偏硬没错,狂飙3特别是蓝海绵的狂飙3偏软一些,我用的是41度尼奥蓝海绵省狂飙,蓝海绵比橙海绵软0.5度,尼奥再软0.5度,灌油后再软一点,41度实际上也就39.5度,但弹性会非常好,海绵裹住球后旋转很好,弧线下扎。只要你能
作者: hamh    時間: 2017-8-26 01:01

齋轉無爆炸力,嘥咗狂飆啦,變咗一啲都唔狂,一啲都唔飆。
作者: yexinad    時間: 2017-8-26 01:02     標題: 回復 44# 的帖子

日直打法,大球时代推挡最多是过渡,正手才是绝杀,反手攻球也必须练。
作者: yexinad    時間: 2017-8-26 01:06     標題: 回復 46# 的帖子

所谓的爆炸力或者喷射源自球体快速脱板,所以再喷は非是速度快,速度越快旋转越差,弧线也越差,对业余来说没专业队那个发力,打不出旋转,大球时代再没有
作者: yexinad    時間: 2017-8-26 01:10

这个论坛系统真差,会丢字

小拍面定制偏硬弹,非常暴力

[attach]45088[/attach]
作者: Kenixting    時間: 2017-8-26 01:12

引用:
原帖由 yexinad 於 2017-8-26 01:02 發表
日直打法,大球时代推挡最多是过渡,正手才是绝杀,反手攻球也必须练。
原諒我直接你識個班唔識爆推者,唔係咩最多係過渡。打大陸膠推鬼咩

我睇法係現今唔理你打咩打法,兩邊都要攻到波。正手你打咩板都係咁拉啦,打法分別大部份分別係反手。打日直正手拉同反手推夠質量業餘都搵到食,國際就唔講。
作者: Kenixting    時間: 2017-8-26 01:14

引用:
原帖由 yexinad 於 2017-8-26 01:06 發表
所谓的爆炸力或者喷射源自球体快速脱板,所以再喷は非是速度快,速度越快旋转越差,弧线也越差,对业余来说没专业队那&#2001 ...
唔使咩大陸專業隊,你同香港甲乙組打狂飆個班打下都沖死你
作者: hamh    時間: 2017-8-26 01:25

你搵塊特製硬弹都勉強可以話有啲可能配灌軟咗o既狂飆,但係未必係狂飆或者單檜o既最高境界,你話單檜配狂飆爽,有其他配搭會更爽。

作者: songyip    時間: 2017-8-26 07:19

一句到尾,國產膠配單檜,嘥氣啦; 既浪費左塊狂飆,更浪費左塊單檜. 配狂飆係會加強了旋轉度,但犧牲左速度,即使灌油,也難以打透,更遑論有什麼吞吐感,用國產黏套夾單檜,兩者根本吳匹配,最後都係分手收場.

只有配日套、德套,才會較完整發揮單檜既性能; 不信的話,自己上網爬文,就會發現答案的了,不用再爭論.
作者: Davids    時間: 2017-8-26 10:08

而家自己用darker 25al配1.9的donic膠!控制其实好好控^但自已打惯中直還未掌握日直全攻打法
作者: Davids    時間: 2017-8-26 10:46

自己用darker 25 1.9膠有時好彈!有時防人進攻!就落網、明显未掌握到發力点!另外膠皮配置真是学問來!硬D軟D對打球影响已很大!自己的sword n301用omega 5碳海绵又是硬過鬼“而且新出D打新球的膠皮!打舊球又真是不掂(球局未轉新球)“唯有轉用番Xiom quad zetro
作者: yexinad    時間: 2017-8-26 13:00

引用:
原帖由 songyip 於 2017-8-26 07:19 發表
一句到尾,國產膠配單檜,嘥氣啦; 既浪費左塊狂飆,更浪費左塊單檜. 配狂飆係會加強了旋轉度,但犧牲左速度,即使灌油,也難以打透,更遑論有什麼吞吐感,用國產黏套夾單檜,兩者根本吳匹配,最後都係分手收場 ...
记得我用绿海绵锐煞G时,看见球馆的日本仔的闪光90+狂飙时也是一脸难以置信。不过你们觉得狂飙打不动,那祝你们开心就好啦,
作者: Davids    時間: 2017-8-26 13:58

聯略了廠家訂制了
作者: Davids    時間: 2017-8-26 14:00

其实我覺入了油一定打得動!而且發足力可能更爆
作者: Davids    時間: 2017-8-26 14:04

原因是国產皮是好un只要海绵軟化了加了彈性!肯定好厲害!如果不是國手全部用外套了!之前自己有个neo反正打不了!加油再试
作者: Davids    時間: 2017-8-26 14:23

Yes,師兄!想請教下灌油方法!用乜牌子!次数!另會否令海綿太漲而不能参赛??多谢指点
作者: yexinad    時間: 2017-8-26 15:02     標題: 回復 60# 的帖子

大陆这里我推荐淘
作者: yexinad    時間: 2017-8-26 15:03

引用:
原帖由 Davids 於 2017-8-26 14:23 發表
Yes,師兄!想請教下灌油方法!用乜牌子!次数!另會否令海綿太漲而不能参赛??多谢指点
[attach]45091[/attach]

当然,效果持续3个月没问题
作者: kthc    時間: 2017-8-26 15:29

Ariex 的品質,可以參考唐橋的討論
http://forum.tabletennis.tw/fram ... rum.tabletennis.tw/
作者: kthc    時間: 2017-8-26 15:32

台灣的牌子,在那邊也有很大爭議性。但有一點大家都認同的,近年産品木材的質素下滑。
作者: Davids    時間: 2017-8-26 16:15

A3明白了!但順丰好似不運液体”膠水之類?!我試過拒绝運!関於木質下降問题”主要看日本木材的出口限制”如果一等一全只有日公司能採用那其它地方的木曾檜質量下降也是正常
作者: Davids    時間: 2017-8-26 16:19

廠家y發了一圖作出参考
作者: Davids    時間: 2017-8-26 16:42

作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-26 17:48

引用:
原帖由 kthc 於 2017-8-26 15:32 發表
台灣的牌子,在那邊也有很大爭議性。但有一點大家都認同的,近年産品木材的質素下滑。
十年來通脹,成本租金物料貴了,商人為保持利潤,不加價就偷工減料減質素…etc
兩年前 買茶包一盒25包,每包2.5g, 宜加升級版,一盒25包,每包1.6g ; 餅乾一盒10包升級 後得7包
作者: Kenixting    時間: 2017-8-26 18:42

引用:
原帖由 Davids 於 2017-8-26 14:00 發表
其实我覺入了油一定打得動!而且發足力可能更爆
大陸膠打得入係最爆,外套要咁既威力要係mxp個類先得

但個問題係建立係碳板純木板,係單檜上打大陸膠就要以旋轉為主。
作者: Kenixting    時間: 2017-8-26 18:48

引用:
原帖由 yexinad 於 2017-8-26 13:00 發表

记得我用绿海绵锐煞G时,看见球馆的日本仔的闪光90+狂飙时也是一脸难以置信。不过你们觉得狂飙打不&#21 ...
佢用日直大陸膠打係一定磨擦拉弧圈為主。冇話一定唔得既講真,

我自己都試過日直打大陸膠,拉波係好好拉好易起但推擋只可作過渡。唔關打唔打得透塊膠事,係大陸膠冇借力作用全要發力

自己親身試過先係最實際
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-26 20:20

單檜用外套,唔講磨擦拉弧圈, 只講撞擊抽波反手彈擊都好爆…
反手推擋常被人認為老式被動借力吸力防守,
但其實可用板頭 加力合力推轉線,切撇側上下旋,和加力彈擊. etc..動作比橫打少又突然又爆
作者: Kenixting    時間: 2017-8-26 21:01

引用:
原帖由 詠春打法eric 於 2017-8-26 20:20 發表
單檜用外套,唔講磨擦拉弧圈, 只講撞擊抽波反手彈擊都好爆…
反手推擋常被人認為老式被動借力吸力防守,
但其實可用板頭 加力合力推轉線,切撇側上下旋,和加力彈擊. etc..動作比橫打少又突然又爆
冇錯
作者: hamh    時間: 2017-8-26 23:49

引用:
原帖由 Davids 於 2017-8-26 00:04 發表
原因是国產皮是好un只要海绵軟化了加了彈性!肯定好厲害!如果不是國手全部用外套了!之前自己有个neo反正打不了!加油再试
大陸膠係好嘢嚟,國手都用亦都正確,個問題係佢哋用大陸膠唔會配單檜木。

我自己塊主板都係用大陸膠(天極3)+5夾板,我自己亦都十分推薦正手用大陸膠,但係唔會嘥落單檜果度,又或者嘥塊單檜用大陸膠。
作者: yexinad    時間: 2017-8-26 23:56

引用:
原帖由 Davids 於 2017-8-26 16:42 發表
你这块打磨出双龙眼会很好看,我这块11.3mm,等了半年

[attach]45096[/attach]

[attach]45097[/attach]

作者: Davids    時間: 2017-8-27 14:04

Wah, yours much good looking then my one / the Taiwan seller already select two for me one 94g/ one 98g ,I pick the heavier one , try try la.
作者: Davids    時間: 2017-8-28 20:15

廠家問我有乜特别要求!真的不知了!合格已放心💕
作者: Davids    時間: 2017-9-2 10:57

订制的單檜送運途中了!97g左右
作者: rckw    時間: 2017-9-2 12:15

引用:
原帖由 Davids 於 2017/9/2 10:57 發表
订制的單檜送運途中了!97g左右
等睇相及分享
作者: Davids    時間: 2017-9-4 21:11

看来較硬硬硬硬
作者: Davids    時間: 2017-9-4 21:12

出來見人吧!
作者: Davids    時間: 2017-9-4 21:12

除開她的面纱
作者: Davids    時間: 2017-9-4 21:13

轉身看她的侧面
作者: Davids    時間: 2017-9-4 21:16

另一面的姿态
作者: michaelwwk    時間: 2017-9-4 21:56

謝謝分享,cp值好高
作者: Davids    時間: 2017-9-4 22:53

SHOULD BE CNY 1,500.00 as I mix up before.
作者: Davids    時間: 2017-9-4 23:42

/這个板芯可以呀!
作者: Davids    時間: 2017-9-4 23:49

有10mm的木
作者: rckw    時間: 2017-9-5 01:23

恭喜購得心頭好
作者: ken2    時間: 2017-9-5 18:01

引用:
原帖由 Davids 於 2017-9-4 21:12 發表
除開她的面纱
好打嗎?
作者: Davids    時間: 2017-9-5 20:21

剛收連膠都未上呀!初步覺木質較硬!!另外大陸diy塊木有驚喜@只是切割功夫較差!但估计整好打得下!一百元玩具
作者: Davids    時間: 2017-9-5 20:36

原来有兩个金!!!
作者: Davids    時間: 2017-9-5 20:40

仲有支咁
作者: egghead1969    時間: 2017-9-7 01:56

引用:
原帖由 hamh 於 2017-8-26 23:49 發表

大陸膠係好嘢嚟,國手都用亦都正確,個問題係佢哋用大陸膠唔會配單檜木。

我自己塊主板都係用大陸膠(天極3)+5夾板,我自己亦都十分推薦正手用大陸膠,但係唔會嘥落單檜果度,又或者&# ...
大陸膠當然係勁野 ,唔係,nittaku 都唔會出隻狂三膠日本海綿既合體套膠

作者: rckw    時間: 2017-9-7 07:09

引用:
原帖由 egghead1969 於 2017/9/7 01:56 發表

大陸膠當然係勁野 ,唔係,nittaku 都唔會出隻狂三膠日本海綿既合體套膠
如果免灌就好了..
作者: egghead1969    時間: 2017-9-7 09:41

引用:
原帖由 rckw 於 2017-9-7 07:09 發表

如果免灌就好了..
應該唔洗灌
作者: tomtom1995    時間: 2017-9-7 21:59

引用:
原帖由 egghead1969 於 2017-9-7 09:41 發表

應該唔洗灌
除非要 等佢出就有得試
作者: hamh    時間: 2017-9-7 22:11

引用:
原帖由 egghead1969 於 2017-9-6 11:56 發表

溫馨提示:
作者: hamh    時間: 2017-9-7 22:11

引用:
原帖由 egghead1969 於 2017-9-6 11:56 發表

溫馨提示:
作者: hamh    時間: 2017-9-7 22:12

引用:

溫馨提示: 用咗Magic M幅圖要reference返先得架。

呢塊膠係用Nittaku新o既日本海綿,應該幾好,我都等緊佢係日本寄過嚟。
作者: rckw    時間: 2017-9-8 11:54

引用:
原帖由 hamh 於 2017/9/7 22:12 發表

溫馨提示: 用咗Magic M幅圖要reference返先得架。

呢塊膠係用Nittaku新o既日本海綿,應該幾好,我都等緊佢係日本寄過嚟。
師兄, 試打後如果有空請分享 先謝謝了.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0