標題: Bluestorm Z1 [打印本頁]

作者: jcclee    時間: 2017-7-31 12:59     標題: Bluestorm Z1

2017 年性價比最佳之選
Donic 終於都係時候威返一次
我叫佢做德國 Tenergy
針對新波而硏發生產 (試打了D40+)
業餘球員又有一個新選擇
價錢只是 Tenergy 的一半
(見到香港好似賣$250)
我在外國沒有幾間乒乓球用品店
所以我找朋友幫我弄來15塊
(10黑5紅)
群組的朋友說可用1.9mm 來打反手(一流)
當然我會稍後出一個詳盡的業餘評測

Jcclee
作者: 乒乓在線    時間: 2017-7-31 13:10

作者: q9450    時間: 2017-7-31 13:13

價錢係T系一半 賣點之一
作者: michaelwwk    時間: 2017-7-31 13:21

等測評哦
作者: tomtom1995    時間: 2017-7-31 13:28

真係咁好 ,等睇評測
作者: rckw    時間: 2017-7-31 13:36

作者: 直直地    時間: 2017-7-31 13:40

真係 long time no see 。。。。。。
終於睇到你新 post。

等睇評測!
作者: eddieho    時間: 2017-7-31 13:48

我現在正手使用中的膠皮
作者: jcclee    時間: 2017-7-31 13:51

第一次用來打D40+
配Viscaria Light 3木2碳
好輕鬆,易於操控,一般的新技術都可以發揮
賣點是面膠薄了,但加厚了海綿
專係為了容易d去打新波
持球時間變得有彈性,可快慢,可長短
薄薄去拉又得,發力扣剎又得
總之係一塊值得我去推薦既好膠
(評測再講)

Jcclee
作者: alanchan    時間: 2017-7-31 13:54     標題: 回復 9# 的帖子

可否磅一磅個未界的重量丫
作者: jcclee    時間: 2017-7-31 14:02

以前我在論壇介紹過的套膠,無一不大熱
i.e. 紅V,Omega 4 Pro,MX-P 等
相信今次也不會例外
講真,轉打新波之後,Tenergy 之類呢d真係唔係幾掂
而家有新產品,經濟之餘又適合,我點都要落力推介

Jcclee
作者: jcclee    時間: 2017-7-31 14:04

引用:
原帖由 alanchan 於 2017-7-31 13:54 發表
可否磅一磅個未界的重量丫
我的電子磅剛剛冇電
不過肯定輕過MXP
作者: Kenixting    時間: 2017-7-31 14:07

請問同mxp有什麼分別
作者: jcclee    時間: 2017-7-31 14:19

引用:
原帖由 Kenixting 於 2017-7-31 14:07 發表
請問同mxp有什麼分別
MXP 擊球感覺實在,input 幾多就會output 返幾多給你
速度較快,旋轉也較勁

Z1 擊球感好像是有走棧位,你會體會到佢的包容性,
Dwell time 足夠給你去調整你的不足,有金蜀嚮聲,對應新波非常內能
Still good spin, good speed, and good catapult.
作者: jcclee    時間: 2017-7-31 14:24

講明在先

Z2
Z3

我冇打算去試

Z1 47.5度是我的唯一推介
作者: 杰仔    時間: 2017-7-31 14:35

打新波膠皮,仲有omega5DF系列都唔錯,更適合發力型球員正手,拉出球比較暴力,但控制會差少少
作者: Bluebird    時間: 2017-7-31 15:25

藍色風暴-Z-系列高彈力內建快速膠性能膠皮,對應ABS 40+新球,風暴熱襲!

不止於在膠面的變薄,DONIC獨自研發高彈性、高摩擦面膠,面對ABS塑料40+新球的最佳對應選擇之一。

BLUESTORM藍色風暴比一般的DONIC FD3內能膠皮增加0.1mm的海綿厚度,然而重量卻是減輕的。

Z1:具有更大的彈性,Speed-Drive速度結合弧圈的主戰武器;40+新球維持速度效能中,結合Z1的高摩擦面膠,速攻或強烈弧圈的不二選擇!DONIC Z1
海綿硬度:47.5
彈性:10+++
旋轉:10+++
控制:6+

Z2:加強旋轉,迴轉能力的優勢結合。強烈弧圈攻擊結合速度適用。相持球的信賴,中前檯的旋轉破壞;Z2供給最佳化的手感與威力。
海綿硬度:47.5
彈性:10+
控制:7

Z3:均衡性能的演繹。採用較Z2柔軟的海綿。在連續弧圈、相持或近檯小球、技巧的操控更佳容易;柔和協調的打球感,適用全面操作。
海綿硬度:42.5
彈性:9+
控制:8

海綿厚度:1.9/2.1/max+
德國製
作者: alanchan    時間: 2017-7-31 17:44

引用:
原帖由 jcclee 於 2017-7-31 14:04 發表

我的電子磅剛剛冇電
不過肯定輕過MXP
因為佢海棉厚左, 所以我比較關心重量問題丫, 希望不會太重.
作者: cfire555555    時間: 2017-7-31 18:30

正好我的狂8打到起扑,又有藉口燒膠了
作者: spoon    時間: 2017-7-31 19:50

作者: atcf    時間: 2017-7-31 21:11

乒器大師出得既推介,點都要試試,但點解z2,3唔考慮呢?相信很多球友想了解一下,謝5
作者: jcclee    時間: 2017-7-31 21:14

引用:
原帖由 alanchan 於 2017-7-31 17:44 發表

因為佢海棉厚左, 所以我比較關心重量問題丫, 希望不會太重.
新膠68g
作者: jcclee    時間: 2017-7-31 21:16

引用:
原帖由 atcf 於 2017-7-31 21:11 發表
乒器大師出得既推介,點都要試試,但點解z2,3唔考慮呢?相信很多球友想了解一下,謝5
試完重點推介,再講其他。
作者: hamh    時間: 2017-8-1 00:03

好耐冇見(你啲post) 喇 jcclee 兄

有冇諗過試埋同期o既 Ransanter R50 和 R47?
作者: atcf    時間: 2017-8-1 00:29

引用:
原帖由 jcclee 於 2017-7-31 21:16 發表

試完重點推介,再講其他。
好的,謝謝jcclee兄
作者: jcclee    時間: 2017-8-1 07:12

引用:
原帖由 hamh 於 2017-8-1 00:03 發表
好耐冇見(你啲post) 喇 jcclee 兄

有冇諗過試埋同期o既 Ransanter R50 和 R47?
試左,揀左R47 在TB ZLC 正手
作者: johnli    時間: 2017-8-1 08:50

引用:
原帖由 jcclee 於 2017-8-1 07:12 發表

試左,揀左R47 在TB ZLC 正手
請問jcclee師兄,  R47 同 Z1 用係正手打D40+波有咩分別?
作者: jcclee    時間: 2017-8-1 09:23

引用:
原帖由 johnli 於 2017-8-1 08:50 發表

請問jcclee師兄,  R47 同 Z1 用係正手打D40+波有咩分別?
未真正試完,但Z1 一上手就知道是一塊唔會跌錢既好膠
R47 稍覺少少肉,做反手肯定是個好選擇
朋友同我講可放心用R50 打正手
只是當初訂購時R50斷貨,所以先訂R47
作者: Mr.Tsang    時間: 2017-8-1 10:15

C兄-請問你用 2.1定Max測試?
作者: johnli    時間: 2017-8-1 10:54

引用:
原帖由 jcclee 於 2017-8-1 09:23 發表

唔該晒師兄 , 靜侍Z1詳細評測.
作者: atcf    時間: 2017-8-1 11:42

引用:
原帖由 jcclee 於 2017-8-1 09:23 發表

正心思思試r47反手,謝謝分享
作者: men    時間: 2017-8-1 13:31

引用:
原帖由 jcclee 於 2017-7-31 21:14 發表

新膠68g
未cut時(整塊)?
作者: jcclee    時間: 2017-8-1 15:00

引用:
原帖由 Mr.Tsang 於 2017-8-1 10:15 發表
C兄-請問你用 2.1定Max測試?
Max
作者: jcclee    時間: 2017-8-1 15:00

引用:
原帖由 men 於 2017-8-1 13:31 發表

未cut時(整塊)?
Yes
作者: Alpha    時間: 2017-8-1 23:05

多謝分享
作者: hamh    時間: 2017-8-1 23:25

引用:
原帖由 jcclee 於 2017-7-31 19:23 發表

係我呢邊啲鬼佬鍾意R47多啲,因為佢哋打慣軟膠,我覺得反而50度o既R50可能啱中國人口味多啲,而家TT11有貨,心思思想買塊嚟試。
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-2 08:19

請問 師兄 Z1 可唔可以配落好硬彈碳板、
如外置T5000, 外置ZLC 或Rutis Power
配過M1, T05FX, MXP 都太彈,都Dwell time 不夠…(宜家暫配729FX, Palio 雷)
作者: jcclee    時間: 2017-8-2 08:46

引用:
原帖由 詠春打法eric 於 2017-8-2 08:19 發表
請問 師兄 Z1 可唔可以配落好硬彈碳板、
如外置T5000, 外置ZLC 或Rutis Power
配過M1, T05FX, MXP 都太彈,都Dwell time 不夠…(宜家暫配729FX, Palio 雷)
如果是打新波,Z1 配硬板是冇問題
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-2 09:05

多謝大師分享
作者: mmfc821    時間: 2017-8-2 15:10

多謝分享
作者: nait    時間: 2017-8-2 19:17

香港好似無賣1.9mm, 得2.1同MAX+.
如何要控制好Z1唔知得唔得呢, 定有其它新膠選擇?
作者: jcclee    時間: 2017-8-2 20:10

引用:
原帖由 nait 於 2017-8-2 19:17 發表
不同厚度,可以自己揀適合自己的,
我覺得Z1已經是一塊好易控且有質量的套膠,
如果我發現有新膠比Z1更好,我一定會再post上來。
作者: qq2010    時間: 2017-8-3 17:35

thanks for sharing with us again Jason
作者: johnli    時間: 2017-8-4 10:44

引用:
原帖由 jcclee 於 2017-8-2 20:10 發表

不同厚度,可以自己揀適合自己的,
我覺得Z1已經是一塊好易控且有質量的套膠,
如果我發現有新膠比Z1更好,我一定會再post上來。
乒器大師Jcclee兄, 請問有冇試過新出膠皮joola golden tango?  粘性膠面, 德國海綿, 54度.  一樣都係賣HK$250.
作者: cfire555555    時間: 2017-8-4 10:49

我都想試下金探戈
作者: Last_Exile    時間: 2017-8-4 11:29

I had order two pieces of golden tango
作者: michaelwwk    時間: 2017-8-4 13:24

引用:
原帖由 nait 於 2017-8-2 19:17 發表
3樓可能會有,佢donic同tibhar都有唔同厚度賣
作者: jcclee    時間: 2017-8-5 08:51

引用:
原帖由 johnli 於 2017-8-4 10:44 發表

乒器大師Jcclee兄, 請問有冇試過新出膠皮joola golden tango?  粘性膠面, 德國海綿, 54度.  一樣都係賣HK$250.
呢個交俾你去試
作者: cfire555555    時間: 2017-8-5 11:17

試膠當然要留返比大師先中肯
作者: tsui0101y    時間: 2017-8-5 12:19     標題: 回復 48# 的帖子

引用:
原帖由 jcclee 於 2017-8-5 08:51 發表

呢個交俾你去試
亦請師兄有時間幫手試試  omega 2x,見師兄你都好推薦omega

作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-5 13:31

大師有沒有超暴力膠推介,我仍偏愛高密Sinus, Omega 2,  因我步法差, 只能把握機會出詠春標指 做One Punch Man
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-5 15:37

引用:
原帖由 johnli 於 2017-8-4 10:44 發表

甘似形容Palio 雷
作者: jcclee    時間: 2017-8-6 22:18

暫時感冒了⋯⋯試膠及評測要押後
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-6 22:32

大師辛苦了,身体健康至上
作者: michaelwwk    時間: 2017-8-6 23:12     標題: 回復 53# 的帖子

保重呀,慢慢唔急
作者: 乒乓在線    時間: 2017-8-6 23:44

大師J神保重身體
作者: Kenixting    時間: 2017-8-7 00:04

引用:
原帖由 詠春打法eric 於 2017-8-5 13:31 發表
大師有沒有超暴力膠推介,我仍偏愛高密Sinus, Omega 2,  因我步法差, 只能把握機會出詠春標指 做One Punch Man
Mxp
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-7 00:31

引用:
原帖由 Kenixting 於 2017-8-7 00:04 發表
Mxp
MXP好韌彈(比M1), 可能軟板好控D,但我配碳板小球彈好難控…發大力時又打不透板
Sinus, Omega 2 高密硊彈, 不發力不走球, 小球好控, 發力時乘大2倍
可能我撞擊多,手感不太適合旋轉系蛋糕膠
作者: Kenixting    時間: 2017-8-7 00:46

引用:
原帖由 詠春打法eric 於 2017-8-7 00:31 發表

MXP好韌彈(比M1), 可能軟板好控D,但我配碳板小球彈好難控…發大力時又打不透板
Sinus, Omega 2 高密硊彈, 不發力不走球, 小球好控, 發力時乘大2倍
Mxp係撞擊類膠,轉佢比mxs差dd

基本上mxp係外套裏最爆既膠之一,你覺得太彈就試mxs

其他牌子都係大同小異,同埋你打慣左sinus omega2舊既膠就唔使轉。你轉打現代既膠其實你要習慣幾星期唔係一試就會控到。
作者: Kenixting    時間: 2017-8-7 00:58

如果真係要試就試下
Yasaka rakza x
Xiom omega 5 pro

夠力但唔會太飛

我打過既膠就最爆mxp rakza9 omega4pro

作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-7 01:16

引用:
原帖由 Kenixting 於 2017-8-7 00:46 發表

Mxp係撞擊類膠,轉佢比mxs差dd

基本上mxp係外套裏最爆既膠之一,你覺得太彈就試mxs

其他牌子都係大同小異,同埋你打慣左sinus omega2舊既膠就唔使轉。你轉打現代既膠其實你要習慣幾星期唔係一試就會控到。
可能係我手感及爆發力不足以發揮MXP效能!同覺MXP借力時難控.
我發力動作比較少,少大側身,喜歡借力多,所以不怕前沖因可借力打回頭,但最怕反手又沖又轉的,所以背面才加長膠…
作者: nait    時間: 2017-8-7 10:29

引用:
原帖由 詠春打法eric 於 2017-8-7 00:31 發表

膠的問題配純木都一樣,我用mxp elp 配黑薩都係失控,想打中線去左死角,想打邊位就飛左出

作者: johnli    時間: 2017-8-7 12:03

引用:
原帖由 Kenixting 於 2017-8-7 00:58 發表
如果真係要試就試下
Yasaka rakza x
Xiom omega 5 pro

夠力但唔會太飛

我打過既膠就最爆mxp rakza9 omega4pro
打過rakza 9 同 mxp, 喜歡rakza 9多D, 因為MXP實在太彈.  用盡全力拉波(butterfly alc板), rakza9仲勁過MXP, 可以咁講rakza 9比MXP多好多gears.  呢D係作為低手既實戰感覺, 可能高手既感覺相反.
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-7 14:31

MXP可能適合中抬大動作發力撞磨才打透,但我用小動作 近抬 快打快拉多,有時似 Waldner 寸勁磨波借力Block波…
試過M1 Turbo, Jp01 Turbo,  舔Xiom Tau 都小波難控借力太彈,Vega China 好控一點
引用:
原帖由 kiekiewong 於 2017-7-6 23:43 發表
Jan Ove Waldner - The Power of Block
https://www.youtube.com/watch?v=fgXcUeJ9_gA
[youtube]fgXcUeJ9_gA[/youtube]
作者: 詠春打法eric    時間: 2017-8-7 14:41

我諗有人喜歡打發力爆發力(飯振東),有人喜歡借力巧打手感(水谷)
作者: Kenixting    時間: 2017-8-7 15:56

咁你打中性既膠岩你自己多,直接打t80啦
作者: Davids    時間: 2017-8-7 21:58

藍色風暴由於没有薄点2.1没入!今期入左Asus select`omega 5 asia, 有排玩
作者: Mr.Tsang    時間: 2017-8-9 09:02

jcclee C兄-請問如以alc或zlc配Z1適合嗎?
作者: jcclee    時間: 2017-8-10 12:22

引用:
原帖由 Mr.Tsang 於 2017-8-9 09:02 發表
jcclee C兄-請問如以alc或zlc配Z1適合嗎?
初步少試,覺得十分適合,
我只貼過在 Timo Boll ZLC 及 Viscaria Light 上作正手試打,
感覺上非常滿意。
等我病好再會認真試在純木狂飈王正手上。
作者: jcclee    時間: 2017-8-10 12:26

我在幾個群組上得知 Z1 九龍區幾間店舖都出現了短暫賣斷市的情況。
希望不是因為我出了這個 post 的原故啦!
作者: Mr.Tsang    時間: 2017-8-10 13:02

jcclee C兄-麻煩你(非常感激)
祝你身體早日康服
作者: Mr.Tsang    時間: 2017-8-10 13:05     標題: 回復 70# 的帖子

我8号喺灣仔新XX,仲可以買到
作者: ringo123    時間: 2017-9-3 16:58

想問下師兄Z1配clipper wood可以嗎?
作者: 日橫直削    時間: 2017-9-3 17:11

Z1是一塊幾百搭的膠皮
作者: michaelwwk    時間: 2017-9-3 19:35

打過,不是我杯茶
作者: jcclee    時間: 2017-9-12 01:20

引用:
原帖由 ringo123 於 2017-9-3 16:58 發表
想問下師兄Z1配clipper wood可以嗎?
貼在5夾的狂飈王,效果令我有少許失望,
手感不清脆,甚至覺得有點拖泥帶水,
相信Z1要最少配7夾純木才能見真章,Clipper Wood 相信冇問題。
作者: 狂沖    時間: 2017-9-14 19:53

引用:
原帖由 jcclee 於 2017-8-10 12:26 發表
我在幾個群組上得知 Z1 九龍區幾間店舖都出現了短暫賣斷市的情況。
希望不是因為我出了這個 post 的原故啦!
唔知仲以為你日日飲幾支膨漲油
作者: 729fx    時間: 2017-9-19 00:54     標題: 回復 1# 的帖子

點解成日話似t05,可不可以話似mxp,baracuda,acuda
作者: Bluebird    時間: 2017-9-19 09:39

昨日係新XX買左一塊Z1 max+ 感覺真係不錯
作者: Stiga_Fans    時間: 2017-9-19 13:20

等我都買塊試試先
引用:
原帖由 Bluebird 於 2017-9-19 09:39 發表
昨日係新XX買左一塊Z1 max+ 感覺真係不錯

作者: waichingngo    時間: 2017-9-20 11:29

YEO配z1反手係咪冇咁好?
本身用緊r7
作者: jcclee    時間: 2017-9-23 04:27

引用:
原帖由 waichingngo 於 2017-9-20 11:29 發表
YEO配z1反手係咪冇咁好?
本身用緊r7
我貼在狂飈王反手就覺得唔係好掂

介紹一塊冷門但肯定夾YEO 反手的給你

Andro Plaxon 450

呢邊有波友用緊,我試過,幾好。
作者: jcclee    時間: 2017-9-23 04:45

引用:
原帖由 729fx 於 2017-9-19 00:54 發表
點解成日話似t05,可不可以話似mxp,baracuda,acuda
要搵假想敵,一係搵最強,一係搵最貴
眀冇....?
作者: TomLai    時間: 2017-9-23 09:55

引用:
原帖由 jcclee 於 2017-9-23 04:27 發表

我貼在狂飈王反手就覺得唔係好掂

介紹一塊冷門但肯定夾YEO 反手的給你

Andro Plaxon 450
呢邊有波友用緊,我試過,幾好。
多謝推薦.
我最近YEO直板貼X1黃金(本來想貼X2, 但係間舖冇貨).仲未試清楚, 但係好似冇橫板反手咁爽.
Plaxon 450我買過送俾朋友. 試真X1黃金之後或者會試下(YEO反手).
作者: jcclee    時間: 2017-9-24 19:17     標題: 回復 84# 的帖子

作者: orangefish    時間: 2017-11-2 14:12

大師現在有測評了嗎?
作者: nait    時間: 2017-11-4 03:10

比較想知同Aurus Prime比, 有什麼區別
作者: virtuososiu    時間: 2020-8-7 21:28

Z1好野
我 Nittaku Adelie (紅羽?) 反手用佢, 好轉

jcclee 好介紹

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0