標題: [橫打] 直板技術突破點 [打印本頁]

作者: tsui0101y    時間: 2017-6-13 11:40     標題: 直板技術突破點

大家覺得直板有冇咩突破點?可以令直板更好在乒乓球壇發展?

我個人覺得直板正手同橫板各有千秋,問題在於反手,直板橫打而

家一般只回到正斜線,反手如果可以好似橫板咁反手可以回直線同

反斜線全 木台 咁就更好,另外出球質量方面直板橫打反手都比較

低,如果專業方面可以研究到提升質量同反手落點多變d,應該會更好但王皓反手直線都唔係咁好,所以將來專業研究可能會從呢d方面入手

作者: kiekiewong    時間: 2017-6-13 13:07

橫打固然保充了全面性,
但傳統的直板特點更加要牢固掌握。。
傳統曰直的"正面"反手威力非同小可。。可以借鑒
固有的,由莊則棟起,經歷陳龍燦,江嘉良,劉國樑,馬琳,王皓到現在,
應整合成一套完整的直板戰略思維,戰術配套,技術應用。。
作者: super_phoenix    時間: 2017-6-13 13:18

我會覺得唔好全橫打,反手應該要有返推擋。
作者: egghead1969    時間: 2017-6-13 13:20

日直正手同中直正手唔同,好難借鑒 ,个"正面"反手角度细,性价比好低
中直个突破位就係要做到台内直板橫打拧は死角,
作者: 0093    時間: 2017-6-13 13:38

引用:
原帖由 kiekiewong 於 2017-6-13 13:07 發表
橫打固然保充了全面性,
但傳統的直板特點更加要牢固掌握。。
傳統曰直的"正面"反手威力非同小可。。可以借鑒
固有的,由莊則棟起,經歷陳龍燦,江嘉打2良,劉國樑,馬琳扣,王17皓到現在,
應整合成一套完整的直板戰略 ...
你所指的是Backhand嗎
不是一向都應該有齊推擋,Backhand,橫打,擰拉嗎?

作者: tsui0101y    時間: 2017-6-13 13:45     標題: 回復 5# 的帖子

我玩直板反手係全橫打,我個人打法如果有推擋,有時會思考要用推擋定橫打而反應慢左或者直頭出錯板型而打失,當然呢個係我個人打法技術問題
作者: kiekiewong    時間: 2017-6-13 13:55

引用:
原帖由 Kinkadefan 於 2017-6-13 13:38 發表

你所指的是Backhand嗎
不是一向都應該有齊推擋,Backhand,橫打,擰拉嗎?
是,正是backhand, eg. 劉南奎,金澤珠等
非常同意師兄見解:推擋,短搓,backhand, 橫打擰拉應作整體性整合:
生理結構上,發力,還原等作重新整合;

https://www.youtube.com/watch?v=oXIVal0me-c

作者: old-cake    時間: 2017-6-13 16:44

來一個混合体
何志文一推擋
許昕一正手
馬林一發球加
王浩一橫打

作者: Georgett    時間: 2017-6-13 18:38

直板最型
作者: super_phoenix    時間: 2017-6-13 20:21

引用:
原帖由 old-cake 於 2017-6-13 16:44 發表
來一個混合体
何志文一推擋
許昕一正手
馬林一發球加
王浩一橫打
推擋我會選蔣鵬龍,正手還是馬琳好
作者: TS2010    時間: 2017-6-13 21:29

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2017-6-13 20:21 發表

推擋我會選蔣鵬龍,正手還是馬琳好
正手我會揀柳承敏,既爆且型。
作者: kiekiewong    時間: 2017-6-14 09:39

引用:
原帖由 old-cake 於 2017-6-13 16:44 發表
來一個混合体
何志文一推擋
許昕一正手
馬林一發球加
王浩一橫打
https://www.youtube.com/watch?v=eFmQOCC1d5o
作者: johnli    時間: 2017-6-14 10:23

引用:
原帖由 TS2010 於 2017-6-13 21:29 發表

正手我會揀柳承敏,既爆且型。
柳承敏係見過中直板正手最爆同步法最快既.
作者: egghead1969    時間: 2017-6-14 13:15     標題: 回復 6# 的帖子

我个时打中直又系想横打同推挡,教练话比赛个时,你边有时间比你谂用乜
作者: TomLai    時間: 2017-6-14 15:08

我水波. 直板亦唔用嚟打比分. 即管講兩句.
我原則上防守既時候用正面, 擋(包括頂大板)搓同閘. 進攻用橫打, 包括撥擰拉打.
亦都睇用邊塊板. 上面係用YEO. 用CL(反面貼生膠)既話反手推擋會多啲.    但係落重板(多數台內)都係橫打.
我覺得比較大既問是係身體位置同走位. 擺啱位走啱位隻手就比較容易做好.
我諗專業球員係有得練既.
作者: super_phoenix    時間: 2017-6-14 17:23

係人都知要新的技術,問題係諗唔到呀嗎。

作者: super_phoenix    時間: 2017-6-14 17:40

咁除咗現有的技術外兄諗到其他新技術嗎?

作者: super_phoenix    時間: 2017-6-14 17:49

這點王皓已經做得很好好,唔算係新技術。要諗到一啲直板做到而橫板做唔到或者橫板較難做得到的技術先有效

作者: johnli    時間: 2017-6-14 23:36

直板持板手正手比横板更靈活,所以正手挑打可在互相擺短時先挑打对手任何位置,再準備一手許昕式正手爆衝。

直板反手擰,開波都手腕比横板角度大。如果有一位有王皓反手,許昕正手,馬龍衔接,小胖力量,赢硬啦。

以上發白日夢,噴下口水。

作者: michaelwwk    時間: 2017-6-15 01:08

直板握法反手横打防守本身是硬傷,可以的話從拍约設計着手
作者: cfire555555    時間: 2017-6-15 11:52

有農夫冇種子
作者: super_phoenix    時間: 2017-6-15 11:56

其實之前有個直板(唔知係咪二隊的)幾勁

作者: super_phoenix    時間: 2017-6-15 12:29

對,我講的就是薜飛。
作者: zeio    時間: 2017-6-15 12:41

薛飛唔掂,太慢,冇爆炸力

過去幾年國家隊直板出左好多個王皓二代,吳家驥、鄭培峰、趙子豪,全部都有王皓相同缺憾,正手短

作者: michaelwwk    時間: 2017-6-15 13:22

陳立新乒乓網專家組:直板越來越少了,主要原因,還是在大球時代後,直板的優勢越來越小了,看看許昕打比賽的艱難就知道了。前幾天和前國手在酒店聊天也提到了直板,最容易理解的一句話就是現在直板之所以很難出頭,就是因為這是一面打兩面。
橫版的優勢在於兩面均衡,而且現在的趨勢是反手越來越強勢,以前王皓沒有退役時,還能夠跟橫板抗衡,但是王皓只有一個,目前國家隊只有許昕是獨苗了,這也是不得不面對的現狀
作者: Georgett    時間: 2017-6-15 16:02

以業餘來說,就算上到甲組,直板仍是沒有問題的。
但世界級就難講了,主要原因是反手橫打力量稍弱。
作者: 19750611    時間: 2017-6-15 17:56

引用:
原帖由 zeio 於 2017-6-15 12:41 發表
薛飛唔掂,太慢,冇爆炸力

過去幾年國家隊直板出左好多個王皓二代,吳家驥、鄭培峰、趙子豪,全部都有王皓相同缺憾,正手短
还有一個叫嚴升……是正手正膠,反手反貼橫打……希望是第二個刘国梁
😂
作者: zeio    時間: 2017-6-15 18:07

直板當初加橫打係為左解決反手位起唔到板既缺憾,唔係好似而家放棄短球所造成既缺憾

家下個個打到成個偽橫板敢,用「後天補強既特短」鬥人「天生超強既特長」,找屎

作者: slavfung    時間: 2017-6-15 18:25

你地成日係度講直板横打有咩長短處,直接轉橫板咪咩問題都解決哂囉
作者: Georgett    時間: 2017-6-15 18:47     標題: 回復 33# 的帖子

師兄你打乜,什麼叫正手短
作者: Georgett    時間: 2017-6-15 18:50

發覺側身方面,直比橫更靈活方便,即使側不夠位也能勉強打到
作者: Georgett    時間: 2017-6-15 19:30

橫打雖然已經流行了很多年,但出面D訓練班還只會教推擋,不會主動教橫打,除非學員要求,這是很可悲的事,橫打好像是新的技術,無奈!這是什麼原因呢?
作者: michaelwwk    時間: 2017-6-15 19:30

https://tv.ittf.com/video/qiu-dang-cho-seungmin/890707

佢又打横打唔差
作者: egghead1969    時間: 2017-6-16 02:49     標題: 回復 43# 的帖子

其实好多教练只系上网睇片,自已估点做,点教人
讲真班教练一定话打直板一定要学推挡,其实练左推挡,要浪费时间先转到打横打
作者: zeio    時間: 2017-6-16 03:01

引用:
原帖由 Georgett 於 2017/6/15 18:47 發表
師兄你打乜,什麼叫正手短
正手近網短球,本應係直板既強項,但係橫打強既一般處理正手短都比較差,吳敬平接手之前既許昕只有擺短,直拍唔曉正手挑,WTF?

作者: michaelwwk    時間: 2017-6-16 14:57     標題: 回復 48# 的帖子

什麽叫大部份教練,十個有九個?大部份即係過半數,請問有没有事實根據

作者: michaelwwk    時間: 2017-6-16 15:04     標題: 回復 48# 的帖子

要人尊重首先你尊重返人,用詞不當

作者: echeung01    時間: 2017-6-16 16:15

其實现在多数學生都學横板及多数教練也打横板,真的很多没有實質鞏固的横打技術。我看很多教練教直板時, 真的很少教横打, 自己反手位也是推擋, 這是在香港不爭的现象呵
作者: Georgett    時間: 2017-6-16 16:21     標題: 回復 45# 的帖子

多樣技術啫,沒什麼問題,況且側擰比桃打更穩呢∼
作者: Georgett    時間: 2017-6-16 16:40

可能D人一聽到直板就驚,不敢去接觸,其實從業餘的角度來看,事情並非想像中困難。

作者: TomLai    時間: 2017-6-16 16:41

而家黃生同個日本人打緊. 大家不如睇睇佢既演譯啦.
作者: rckw    時間: 2017-6-16 17:10

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2017/6/16 14:57 發表
什麽叫大部份教練,十個有九個?大倍份即係過半數,請問有没有事實根據
我又唔覺大部分教練唔織橫打, 唔知數據邊度黎
作者: Davids    時間: 2017-6-17 11:40

其实直板的弱点是大家都知!主要一反手位、若没有横打就只能推檔“先守然后用步法轉正手猛攻、像(柳承敏)(金澤兄两位反手功力位已经是獨步天下”可是現在横拍打法反手是霸气的”直拍比较下斜角度進攻明显不能佔任何上風!許昕能成一哥主要成就於步法”先用步法補角度之不足!用強横打力抗直板還有希望!

作者: CXC    時間: 2017-6-17 11:53

好重火藥味~技術既野大家都係研究練習~不點名就圓滑好多了 ~好多教練付出好多
作者: york555    時間: 2017-6-17 12:06

好奇一問,如果好似馬琳咁,兩樣都有
作者: york555    時間: 2017-6-17 12:07

引用:
原帖由 york555 於 2017-6-17 12:06 發表
有冇得諗呢?
作者: CXC    時間: 2017-6-17 12:20

作者: zeio    時間: 2017-6-17 12:25

引用:
原帖由 Georgett 於 2017/6/16 16:21 發表
多樣技術啫,沒什麼問題,況且側擰比桃打更穩呢∼
挑打好緊要,突然性更高,你下下側擰冇變化,早期既樊振東就係敢,14年青奧蔡振華就點名批評過
作者: TomLai    時間: 2017-6-17 12:34

引用:
原帖由 york555 於 2017-6-17 12:06 發表
我覺得有得諗. 我見到有啲橫打既人其中一個弱點係接反手近網強下旋波焗住要擰. 如果可以用板既正面搓波就唔使一定要搏. 有時擰起都係益咗人. (我同橫打搓波既人比過賽. 但強如黃生呢招都唔係咁靈. 黄生搓呢啲波"推擋"同橫打都有用. 好似"推擋"多啲. 佢亦都多擰起.)
聲明: 我好水波.
作者: CXC    時間: 2017-6-17 12:40

作者: Davids    時間: 2017-6-17 14:00

如果反手即擰正常横打已有一定水平”我自己正常反手位球都只會推擋及搓回、主动性太弱”等對手先下手通常已處下風了、当然如果擰的質量低真是好易被人***即食
作者: Georgett    時間: 2017-6-17 20:14     標題: 回復 62# 的帖子

我係話"多樣技術"更好. 而且, 不穏的話乜都係假
作者: Davids    時間: 2017-6-18 23:38

剛看日本公開許昕其实一度力迫馬龍!大斜角正手爆更是一绝!直板根本從來不是下風!但總欠一王者的味道
作者: 青見人    時間: 2017-6-19 22:40

不大認同,要知道一般香港既訓練班,教練冇教橫打係有好多原因,就以康文署既班為例,很多小朋友都係在場館借球拍,而球拍多數一係背面係長膠,一係冇膠!如何教橫打呢?再者就算有球拍但係都係只得一面,此其一。
其二係,一班通常教練對學員,少則1對16,多就1對24。
其三,一班要有多個3個小朋友係

作者: 青見人    時間: 2017-6-19 22:42

不大認同,要知道一般香港既訓練班,教練冇教橫打係有好多原因,就以康文署既班為例,很多小朋友都係在場館借球拍,而球拍多數一係背面係長膠,一係冇膠!如何教橫打呢?再者就算有球拍但係都係只得一面,此其一。
其二係,一班通常教練對學員,少則1對16,多就1對24。
其三,一班要有多個3個小朋友係打直板你就偷笑了可以,因多數橫板。
其四,小朋友一企埋檯就擺左個推擋姿勢,你去改佢教佢橫打至少3倍時間。下期小朋友可能去左第二度打,你又跟唔返仲大問題。
其五,教小朋友橫打係有一定困難,除因高度上,還要考慮握拍等。
你試下玩個遊戲,你試下跪低像小朋友高度,試下用橫打你就知個初步問題了。
最後,唔係個個好似你咁專業上內地訓練,討論問題時都要明白背後既情況。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0