標題: 【港式】『粥』皇『湯』后 (太子) [打印本頁]

作者: 防守王    時間: 2008-11-7 11:48     標題: 【港式】『粥』皇『湯』后 (太子)

今日黎到呢條街(旺角差館對面), 係試下粥皇湯后.

度門唔係推或者拉, 亦唔係電動. 係向兩邊趟嫁........

入到去時都係七點左右. 唔係好多客, 不過唔夠十五分鐘就坐爆場啦.

坐低後, 就梗係睇下有乜野食啦.

牆上都貼滿套餐類, 而且仲有好多舊相........其實都唔知D相係咩意思!!

首先黎個泰式雞飯. 油飯好香, 個薑蓉超正

雞飯加埋呢杯凍咖啡, 都係卅八蚊. (其他炒粉麵加飲品都係半價)

呢腕粥, 睇落去平平無奇                        

原來係蟹粥黎嫁. 而且都幾大碗添!!

一碗蟹粥跟呢個大包, 都係36蚊!!!  抵食呀!!

睇下我隻權頭就知道有幾大個包啦.

裏面有雞, 豬肉, 火腿, 同埋咸蛋王一隻.....嘩!! 正!!!

因為今晚食左粥無試湯, 下次再試埋湯, 仲有小菜, 再report過!!!!

作者: yatwai    時間: 2008-11-7 12:28

食過六至七次o.k.架.

作者: feideepking    時間: 2008-11-7 12:37

好久沒有吃過足料大飽喇!
作者: 防守王    時間: 2008-11-7 14:37     標題: 回復 4# 的帖子

係呀! 個餐本來係一大碗蟹粥, 再加一個十一蚊既點心.

咁我好耐未食過大包, 就叫囉! 點知真係好大!!!
作者: petlover70    時間: 2008-11-7 14:47

之前未轉手時(仍然是兩兄弟經營的年代時), 我也是熟客
經常去飲佢d敦湯....但近期很少再去了,
因為水準已下降了很多(雖然現在水準仍然是可以接受)
作者: 防守王    時間: 2008-11-7 15:01     標題: 回復 6# 的帖子

哎也...我去遲左啦.

不過講真, 質素都仲係嚮好多既食肆之上!!
作者: petlover70    時間: 2008-11-7 15:11

引用:
原帖由 防守王 於 2008-11-7 03:01 PM 發表
哎也...我去遲左啦.

不過講真, 質素都仲係嚮好多既食肆之上!!
咁又係, 而家佢地都仲比其他食肆認真....
作者: 防守王    時間: 2008-11-7 15:18

引用:
原帖由 petlover70 於 2008-11-7 15:11 發表

咁又係, 而家佢地都仲比其他食肆認真....
講真, 就昨晚所見. 菜式不算太多, 但已集中本地人口味. 而泰式雞. 真的不錯.

碟頭方面不算大, 但看下去很精緻. 而且食客大部份都露出滿意笑容.

所以我下次會一試小菜加燉湯, 及最愛吃的XO醬炒腸粉!
作者: 防守王    時間: 2008-11-7 16:33

引用:
原帖由 BHTT 於 2008-11-7 16:17 發表
防守兄,等你個有湯報告呀.....
應該下個星期會再去....不過講真我都唔應該講報告...

因為每個人口味唔同. 我鍾意食唔係代表大家呢!!!

希望大家都係當我自己發up風算.....
作者: feideepking    時間: 2008-11-7 16:38

引用:
原帖由 防守王 於 2008-11-7 11:07 發表
係呀! 個餐本來係一大碗蟹粥, 再加一個十一蚊既點心.

咁我好耐未食過大包, 就叫囉! 點知真係好大!!!
有時見到size o既大包, 未見裡面前, 會驚驚餡料係人地食剩的餸頭餸尾!

好彩呢間係靚嘢嚟!
作者: 防守王    時間: 2008-11-7 17:04     標題: 回復 15# 的帖子

唔係三件, 係六件, 唔算大件, 但我覺得ok. 而且係去骨既. 所以都合理.
作者: 防守王    時間: 2008-11-7 17:04

引用:
原帖由 朋友 於 2008-11-7 17:04 發表
咁細間既
都坐卅幾四十人嫁!!!
作者: brian1115    時間: 2009-6-8 15:24

哇,,,,拳頭咁大個包!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0