標題: 場外指導改左例...... [打印本頁]

作者: lmichael    時間: 2017-3-20 11:21     標題: 場外指導改左例......

真係....背. 完來現在場外指導, 每球之間可以出聲. 又幾好. 咁其實教練以外呢? 例如觀眾, 球員? 咁場指的威力又可以大增了.

其實, 有時都覺得D球例"死故故"..................
作者: 金科玉律    時間: 2017-3-20 12:23

其實每球教練都開聲提也幾麻煩,搞到D球員在場上冇到主見
作者: Topspin    時間: 2017-3-20 13:31

觀眾在比賽時應該不能出聲
作者: tyress    時間: 2017-3-20 13:47

吓吓都要教練指導才識打波,球員叻?定係教練叻?
作者: lovett    時間: 2017-3-20 13:49

引用:
原帖由 tyress 於 2017-3-20 13:47 發表
講到都要做到先得架
作者: garfieldjam    時間: 2017-3-20 14:44

暫時大家都好君子的,只是間中做提示,未見造成騷擾對手。
作者: lmichael    時間: 2017-3-20 17:21

但我想知, 咁球例係, 球員同觀眾, 可唔可以場外提?

其實我好衰..... 我出聲其實係比對手聽 影響佢

摩連奴........
作者: lmichael    時間: 2017-3-20 17:23

引用:
原帖由 tyress 於 2017-3-20 13:47 發表
咁英超....又無睇下雲加同摩連奴? V92直到做埋動作.....

都真係幾好睇.
作者: williamkeung    時間: 2017-3-20 18:38

我都想清楚知道,場外人士可否提出指道,或是只有教練才可以
作者: KKFan    時間: 2017-3-20 18:45     標題: 回復 9# 的帖子

如場外可提水丶咁教練席咪如同虛設
作者: lmichael    時間: 2017-3-21 09:58

呢度應該好多球證, 有無球證解答到, 咁球員或觀眾出聲指導, 咁得唔得?
作者: 速鳥    時間: 2017-3-21 11:27

只有坐係教練位果個人先可以講乜都得,但要唔影響作賽為主,通常一球剛結束與另一球未開始時,高聲提示或提醒給隊友。
其他人係一句都不可以,就算叫「加油」都基本上不可以,通容到只是個人情。
場內提示對於比賽中級撰手最有用,因為有些臨場戰術可以貼身提點著,不會打幾下就唔記得左。
作者: atcf    時間: 2017-3-21 11:36

我見呢期u12,15組別每次發球都有出現一些“長,快,短,側,推”既單字
作者: FF7    時間: 2017-3-21 11:40

[quote]原帖由 速鳥 於 2017-3-21 11:27 發表
只有坐係教練位果個人先可以講乜都得,但要唔影響作賽為主,通常一球剛結束與另一球未開始時,高聲提示或提醒給隊友。
其他人係一句都不可以,就算叫「加油」都基本上不可以,通容到只是個人情。
場內提示對於比賽 ... [/quote

實際係場外點講都得
作者: 道山才子    時間: 2017-3-21 12:04

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-3-21 11:27 發表
場內提示對於比賽 ...
錯!!
所有國際大賽
中國隊FANS都叫邊個邊個「「加油」
一定可以!!
作者: 青見人    時間: 2017-3-21 23:31

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-3-20 11:21 發表
真係....背. 完來現在場外指導, 每球之間可以出聲. 又幾好. 咁其實教練以外呢? 例如觀眾, 球員? 咁場指的威力又可以大增了.

其實, 有時都覺得D球例"死故故"..................
新舊例分別,教練可於每球之間作場外指導。
觀眾不嬲都不可提示,但要提既話,裁判都好難執法!
國際賽事大多球賽與觀眾有段距離,故難提示。本土有些
賽事係唔俾觀眾站於場邊,但大多數都唔係,
真係要睇教練同觀眾既素質。
雖然每球可以提好似好d,亦章顯教練席有指導既重要性。
但不好是球員欠缺了自我思考的重要性,減低了除著對手變化
從而作出相應改變去處理當前問題,我覺得是倒退了。

作者: lmichael    時間: 2017-3-22 10:05

咁場外提示,其實其他球類運動,大部份都好平常,我反而覺得乒乓球教練唔準出聲,有點奇怪。我反而從氣氛去考慮,觀眾出聲,氣氛會好些,英超,主場球迷。。。。
作者: lmichael    時間: 2017-3-22 10:34

其實,技術問題,球員就話啫,點控制球迷?佢地可以唔係乒總會員,佢地場外提佢,唔通趕佢離場?佢唔離場,唔通報警咩?
作者: FF7    時間: 2017-3-22 10:51

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-3-22 10:34 發表
其實,技術問題,球員就話啫,點控制球迷?佢地可以唔係乒總會員,佢地場外提佢,唔通趕佢離場?佢唔離場,唔通報警咩?
我諗好難啦,因為場多數是公共場所。實際上好難趕人走
作者: 金科玉律    時間: 2017-3-22 12:12

引用:
原帖由 atcf 於 2017-3-21 11:36 發表
我見呢期u12,15組別每次發球都有出現一些“長,快,短,側,推”既單字
要相反意思提醒先得,因對方也聽到,相反意思對方就會正好中招
作者: 金科玉律    時間: 2017-3-22 12:20

引用:
原帖由 青見人 於 2017-3-21 23:31 發表

新舊例分別,教練可於每球之間作場外指導。
觀眾不嬲都不可提示,但要提既話,裁判都好難執法!
國際賽事大多球賽與觀眾有段距離,故難提示。本土有些
賽事係唔俾觀眾站於場邊,但大多數都唔係,
真係要睇教練 ...
應該改為多一些暫停機會,如每兩球(換發球時)教練或球員都可以叫暫停,教練當面指導可能更好些。
作者: lovett    時間: 2017-3-22 12:54

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-22 12:20 發表

應該改為多一些暫停機會,如每兩球(換發球時)教練或球員都可以叫暫停,教練當面指導可能更好些。
吾好搞笑,每2分暫停1次,暫停時間仲耐过打,用下腦
作者: 青見人    時間: 2017-3-22 18:36

引用:
原帖由 lmichael 於 2017-3-22 10:05 發表
咁場外提示,其實其他球類運動,大部份都好平常,我反而覺得乒乓球教練唔準出聲,有點奇怪。我反而從氣氛去考慮,觀眾出聲,氣氛會好些,英超,主場球迷。。。。
其它運動是指團隊比賽的嗎?如籃球丶排球丶手球丶足球吧!
拿球拍個人賽如羽毛球丶壁球、網球等是可以提嗎?
作者: 青見人    時間: 2017-3-22 18:44

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-22 12:20 發表

本土比賽可能兩個來回一球,可能1分鐘已轉發,再讓球員放低拍一分鐘暫停,再慢行回檯準備比賽,
前後就兩分鐘有多更不可行。國際賽來回7、8球以上,隨時打到天黑。
你看乒總團體賽小組已改打3局2就知咩事。
遲啲一局過都有可能又或者4比4、7比7開始。

作者: 金科玉律    時間: 2017-3-22 19:40

引用:
原帖由 青見人 於 2017-3-22 18:44 發表

本土比賽可能兩個來回一球,可能1分鐘已轉發,再讓球員放低拍一分鐘暫停,再慢行回檯準備比賽,
前後就兩分鐘有多更不可行。國際賽來回7、8球以上,隨時打到天黑。
你看乒總團體賽小組已改打3局2就知咩事。
遲& ...
這是習慣思維問題,你看人家網球,羽毛球一場球要多少時間?時間長些現場觀眾也許覺得還有看頭呢,反正覺得都比現在改成場外叫聲不斷又難以控制好吧。
作者: 金科玉律    時間: 2017-3-22 19:43

引用:
原帖由 lovett 於 2017-3-22 12:54 發表

吾好搞笑,每2分暫停1次,暫停時間仲耐过打,用下腦
這樣起碼可以解決場外兩個教練球球都在提,叫聲不斷,還有觀眾不好控制的問題,有比較文明。
作者: 青見人    時間: 2017-3-22 21:59

引用:
原帖由 金科玉律 於 2017-3-22 19:40 發表

這是習慣思維問題,你看人家網球,羽毛球一場球要多少時間?時間長些現場觀眾也許覺得還有看頭呢,反正覺得都比現在改成場外叫聲不斷又難以控制好吧。
你看似不明我意思,乒總的青少年團體賽小組已由5局3改為3局2勝制,我看不出原因來,
第一只看到像在縮短比賽時間,
第二你所指加入每兩球暫停延長了比賽時間,或增加了可觀性,絕對錯誤,因為觀眾是欣
賞比賽,唔係看指導員教路。如果球賽長d會增加可觀性,咁應該打21分或11分7局4。
第三,個人覺得局數改為3局2為了節省時間外,給我的感覺是較有利打非主流打法及套
膠的球員,因為局數少的關係,當應對非主流打法及套膠時,很大機會未適應到對手打
法就輸球了。
第四你另指的較易控制觀眾,根本不是問題,要提既有冇改例也有人提。曾經上過內地看
星五六晚打的比賽,場外人士係不停提水。
較早前論壇曾討論多了小朋友打非主流套膠是好是壞,經過今次青少年賽,我相信或有增無減。
聞說今次男子打吡外咭賽,優勝者過5關斬6將,過程就對上4位打怪膠的
球員,有場還是先失兩局第三局在落後的情況下反盎,如果此賽事賽制是
3局2,我諗優勝者或是他人。

作者: 金科玉律    時間: 2017-3-23 10:21

引用:
原帖由 青見人 於 2017-3-22 21:59 發表

你看似不明我意思,乒總的青少年團體賽小組已由5局3改為3局2勝制,我看不出原因來,
第一只看到像在縮短比賽時間,
第二你所指加入每兩球暫停延長了比賽時間,或增加了可觀性,絕對錯誤,因為觀眾是欣
賞比賽, ...
聽落很有道理。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0