標題: 本週討論:綠色通道 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2017-2-1 23:16     標題: 本週討論:綠色通道

昨天打 MAYTT 的比賽,其中一位家長跟我談綠色通道
我都一頭霧水,所以不如大家討論下
作者: 日橫直削    時間: 2017-2-2 00:03

須要定明什麼是具潛質?涉及到大眾利益的事唔可以有點兒灰色地帶,黑就黑白就白,入得就得唔入得就唔入得,要有準側介定清楚。否則所有野都是廢話,所以定明"具潛質"的定義是非常關鍵和不可逃避的問題。
精英訓練要求是什麼?有什麼要求?如果真係需要由教練推薦的話,這個要求一定要讓所有教練明白知道!

作者: 速鳥    時間: 2017-2-8 13:14

引用:
原帖由 Guest from 1.64.203.x 於 2017-2-8 12:48 發表
綠色通道想法是好,但要注意以下問題及影響

4) 小學都未畢業便話打全職,好多人廿幾歲大學畢業都唸到做什麼行業,不足十歲便要走一條無回頭的路是否太危險,是小朋友要名成利就,還是家長要?
純綷討論討論
我都感興趣想討論下;香港法例,一定要讀到中三,所以小學生係唔可以打全職;
所以誰人可以天天3點練到8點!未放學喎!
作者: williamkeung    時間: 2017-2-8 13:42

感覺乒總鼓勵經濟環境唔好及讀書唔叻學生逃學,又有免費波打,這樣專心發展乒乓球事業,最終會發達
作者: williamkeung    時間: 2017-2-8 14:16

我都有興趣知道哪些少學都可以日日放早,可否暗示一下,Thx
作者: atcf    時間: 2017-2-8 23:59

引用:
原帖由 yoyo 於 2017-2-8 20:31 發表
乒總原意是好 , 推動更多人打全職 , 但運動員的生命是好短暫 , 大家要想清楚
看看近十年的新一代各組冠軍 , 還有多少在打波?
眼見多多少少和家長有關,開頭學就話佢肯打咪比佢打囉,開始勝多幾場波呀,杯呀就迫佢再加操再上,到輸波時就黑口黑面訓話一餐,到去到樽頸位唔上唔落時就話你打咩波?咁都輸…知唔知對方差你幾多呀…咁叫佢地邊會再有打呢
作者: atcf    時間: 2017-2-9 00:02

以上事情親眼見親耳聽到,仲有話你知唔知你學波幾錢呀?你教練係邊個呀…嘩,試想下大人比老闆咁插法,即走啦…特別小精既小朋友,其實邊個都想法揮好,只是有時既野,冇得強求
作者: atcf    時間: 2017-2-9 00:05

綠色通道不如改名叫奇幻通道仲好啦…橫掂入到去點選又冇人知既,以上只是小第睇法
作者: atcf    時間: 2017-2-9 00:12

有心推廣既咪每區賽裏頭4名就入去練囉…咁就透明度高,再講啦,又有幾多家長山長水遠走去練呢…話晒都區實頭4,又好聽,透明度又高,又唔洗閂埋門比人話黑箱作業,到半年再計出席比佢地再打獲金既咪再陪訓囉
作者: (=^x^=)    時間: 2017-2-9 00:16

引用:
原帖由 atcf 於 2017-2-8 23:59 發表

眼見多多少少和家長有關,開頭學就話佢肯打咪比佢打囉,開始勝多幾場波呀,杯呀就迫佢再加操再上,到輸波時就黑口黑面訓話一餐,到去到樽頸位唔上唔落時就話你打咩波?咁都輸…知唔知對方差你幾多呀…咁叫佢地邊會 ...
好真实值得每一個家長反省
我聽過有小朋友說,你估我想輸架,發揮唔好未輸囉,我輸得起 是你(家長)輸唔起
作者: 葉師傅    時間: 2017-2-21 11:06

既然要另開一道,即係完本個條通道,仍有不足之處 . 講到要開比有心打職業既青少年,即係有職業冇人打,有人冇職業打 . 哈哈 ! 請勿見怪 !
作者: airwaves    時間: 2017-2-21 12:52

引用:
原帖由 Guest from 182.232.248.x 於 2017-2-21 12:03 發表
兄弟絕對強, 但傳聞由小學開始便日練4-5小時, 咁練法邊個都練得好, 上到中學有同學仔話根本一年無幾天是返學, 這樣打小時必定好, 但路未必走得遠. 練壞左身體, 滅絕師太好唔好我唔敢講, 不過個人感覺男教練始終比較優 ...
一向都是以男教練為主,每個項目都是,不過如果張怡寧肯教,相信會好搶手,可惜佢唔肯。港青男孩教練真係差啲,連澤哥都走埋,乒總真係要想辦法
作者: airwaves    時間: 2017-2-21 21:29

引用:
原帖由 Guest from 180.24.103.x 於 2017-2-21 21:22 發表
孔氏兄弟絕對是比林x恒好波 , 否則怎可打青奧 , 只是佢地要做醫生才放棄打波 , 小孔更曾 ko 小肥樊振東
青奧德仔輸3:4比東東,雖然輸但是比到威脅對方,可見極具潛質,唔繼續打真可惜
作者: 金科玉律    時間: 2017-2-24 00:06

本人覺得綠色通道是有其作用的,起碼可給予那些因很小參加本港比賽而積分不多,但水平較高的在港出生,卻在內地讀書和練球的那一批小孩一個進港青和港隊機會,非常讚成。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0