標題: 2016奧地利公開賽 [打印本頁]

作者: HongKongFanz    時間: 2016-11-8 18:44     標題: 2016奧地利公開賽

各位加油
作者: airwaves    時間: 2016-11-8 19:41

有吳穎嵐,各位加油
作者: 乒乓在線    時間: 2016-11-8 22:13

加油
作者: egghead1969    時間: 2016-11-9 04:50

有 Doo Hoi Kem ,今次真係有機
作者: 0093    時間: 2016-11-9 04:52

加油啊!各位
作者: zeio    時間: 2016-11-9 06:51

關注奠阝木百日希

作者: egghead1969    時間: 2016-11-9 07:19

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-11-9 07:04 發表
黃生偷懶
打乒超
作者: HongKongFanz    時間: 2016-11-10 15:37     標題: Liu Qi pulls off day one upsets at 2016 Austrian Open

Hong Kong's Liu Qi will be credited with one of the biggest upsets of the opening day at the 2016 ITTF World Tour Hybiome Austrian Open, after she managed to seal top spot in group 5 with two victories.

Heading into day one of the 2016 Austrian Open Yana Noskova was the expected player to take top spot in group 5 having been announced as the highest seed in the group, however, it was the lowest seeded player Liu Qi who actually achieved that feat instead.

Liu (113th seed) began the group recovering from a game down to defeat Belgium’s Lisa Lung (104th) in five games, before the Hong Kong player put in an inspired performance to overcome the number 36 seed Yana Noskova (RUS) without dropping a single game (13-11, 11-8, 11-9, 11-9).

The victory for Liu Qi wasn’t the only piece of success for Hong Kong in the qualifying groups as three more of the country’s representatives also ended the day in a strong position to progress to the next stage; Soo Wai Yam Minnie, Ng Wing Nam, and Mak Tze Wing are yet to suffer defeats at the 2016 Open and will fancy their chances of reaching the main draw.
作者: richard888888    時間: 2016-11-10 22:31

鄭栢晞全職運動員?

作者: HongKongFanz    時間: 2016-11-10 22:56

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-11-10 22:02 發表
某人強化了不少
雖然有輸有贏,男隊都打得唔錯

係劉國棟定梁柱恩ge功勞?
作者: HongKongFanz    時間: 2016-11-10 22:57

月底就打世青賽,期待女隊的表現
作者: HongKongFanz    時間: 2016-11-11 09:15

[youtube]qLmp_lXUrQs[/youtube]
作者: zeio    時間: 2016-11-11 12:49

李漢銘好屎     
作者: HongKongFanz    時間: 2016-11-11 23:52

江天一 贏 Oshima Yuya... 我有沒有看錯
作者: 速鳥    時間: 2016-11-12 08:30

男子單打,中國隊32強已經全部瓜晒,世界變
作者: egghead1969    時間: 2016-11-12 10:53

引用:
原帖由 速鳥 於 2016-11-12 08:30 發表
男子單打,中國隊32強已經全部瓜晒,世界變
世界都冇變,中國個五位連世界排名都冇,全部都可以入到 main draw
作者: airwaves    時間: 2016-11-12 12:11

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-11-12 10:53 發表

世界都冇變,中國個五位連世界排名都冇,全部都可以入到 main draw
都唔喺出主力,出曬新人,輸波唔出奇
作者: HongKongFanz    時間: 2016-11-12 14:38

唔係世界變
係失準

王楚欽贏過馬龍
作者: HongKongFanz    時間: 2016-11-12 21:39

梁柱恩9-10叫暫停真係離奇

單打玩完
作者: HongKongFanz    時間: 2016-11-12 21:40

23:30 直播 杜凱X U21決賽
作者: airwaves    時間: 2016-11-12 21:49

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-11-12 21:40 發表
23:30 直播 杜凱X U21決賽
凱琹加油
作者: airwaves    時間: 2016-11-13 01:24

杜凱琹既發球變化真係好少,來來去去都係常見嗰兩套,而對手就有4套(勾手,高拋,下蹲,反手發),呢場比賽相持來回板數好多,證明大家實力相近,我覺得凱琹輸咗單調變化少,要加強技術全面性,總之加油
作者: egghead1969    時間: 2016-11-13 02:02

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-11-12 14:38 發表
唔係世界變
係失準

王楚欽贏過馬龍
個次可能係馬龍失準 ,打得幾板個班中國選手都要留底打中超,你睇連黃生、平野、朱生都冇來打就知
作者: egghead1969    時間: 2016-11-13 02:04

肥妹仔真係唔掂,打左幾年中超,個波路都轉唔到
作者: egghead1969    時間: 2016-11-13 05:04

引用:
原帖由 airwaves 於 2016-11-13 01:24 發表
杜凱 ...
發球方法多冇用,高手見你第二次再用就會想攻你  ;你睇平野得一個方法發球(重少過佢死黨),但佢的發球基本上係要中國一隊先頂到唔會接發球失局,因為平野一個方法可發到五、六個落點位(大概),不同旋轉同強弱,再有唔同套路跟手。拿,唔係話練發球變化冇用,練左先識接嘛

作者: egghead1969    時間: 2016-11-13 05:18

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-11-13 04:13 發表
港隊不如派啲老將出去啦
咪一樣,到時咪變左『幾個老將去旅遊』
作者: airwaves    時間: 2016-11-13 14:04

小將們加油
作者: HongKongFanz    時間: 2016-11-13 20:38

港隊教練好似得兩個... 李靜還剛剛去完匈牙利... 兩位教練帶十幾個... 想有好成績都難

杜凱X打緊乒超都好似沒能夠突破.. 力量發揮不到出來. 定係乒超打亂了節奏
作者: airwaves    時間: 2016-11-13 21:36

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-11-13 20:38 發表
港隊教練好似得兩個... 李靜還剛剛去完匈牙利... 兩位教練帶十幾個... 想有好成績都難

杜凱X打緊乒超都好似沒能夠突破.. 力量發揮不到出來. 定係乒超打亂了節奏
的確資源不足。之前睇新聞透視,呢集講香港體壇既發展,透露體院資源不足既問題,不單些教練不足,而且某隊伍互相爭訓練場地,心諗:唔係呀?呢啲都要爭?做物理治療就算有預約,治療時間都好少。睇完之後,終於明白點解各港隊成績咁差。

唔知呢集delete未?九月其中一集,呢集黃鎮廷有份出鏡,大家可以上網睇番。
作者: egghead1969    時間: 2016-11-14 00:08

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2016-11-13 20:38 發表

打過乒超兩場咁大把,完全唔明點安排
作者: egghead1969    時間: 2016-11-14 01:29

引用:
原帖由 airwaves 於 2016-11-13 21:36 發表

的確資源不足。之前睇新聞透視,呢集講香港體壇既發展,透露體院資源不足既問題,不單些教練不足,而且某隊伍互相爭訓練場地,心諗:唔係呀?呢啲都要爭?做物理治療就算有預約,治療時間都好少。睇完之後,終於明白 ...
講資源不足,其實外國正苦未發圍前都係比少;你睇電視好多好正野,其實係私人捐助,大學私伙野,學術研究做緊白老鼠之類。事實上,乒乓波最易攪,真係背靠祖國,返上面練,好過
作者: airwaves    時間: 2016-11-14 02:06

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-11-14 01:29 發表

講資源不足,其實外國正苦未發圍前都係比少;你睇電視好多好正野,其實係私人捐助,大學私伙野,學術研究做緊白老鼠之類。事實上,乒乓波最易攪,真係背靠祖國,返上面練,好過
各位港隊運動員good luck
作者: egghead1969    時間: 2016-11-14 03:12

引用:
原帖由 airwaves 於 2016-11-14 02:06 發表

各位港隊運動員good luck
你自已上網 check 下外國有自由選舉的國家個 d 運動資源分配先啦。其實係好少,即係你未有成績同有希望拿到光輝前基本上係正苦資助比例少、私人多;老實講,我以前都係話正苦對運動員投放訓練資源支援不足,lea 樣個樣。不過近幾年完全唔同曬。咁點解會變,就係睇完本地訪問兩位運動員(一位直頭係這個論壇的談論話題,另一位係打奧運)。又係話正苦支援不足之類(其實我知正苦大約投放個數),當時我心諗,唔奇,這兩個項目都係少眾野,出外比賽都係『幾個桃李去旅行』;點知睇完國技,正苦都唔係好多投放,基本上都係興趣班級別,上到高級別差唔多都係私人投資。其實,你話個最大分別起邊,我可以話係當打之年過後,正苦有冇落資源幫運動員轉到型。

利申:我以前有位老細,都係奧運運動員,又係玩小眾項目

作者: airwaves    時間: 2016-11-14 12:35

多謝師兄指教

作者: ruud    時間: 2016-11-14 13:39

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0