標題: [球板討論] 準備新一代...想換新球板 [打印本頁]

作者: farcow    時間: 2016-10-3 12:01     標題: 準備新一代...想換新球板

各位前輩, 好.

想幫小朋友換新球板和前後膠, 有無好提議?

現用如下乒器:
板: Komann Titan
紅膠: Stiga Magna TXII 68-019
黑膠: Stiga Boost TX 68-004

因為真係乜都唔識, 希望有人幫手, 預算全套(板、前後膠連黐)$1000以內.

謝謝liness" />
作者: mizu2    時間: 2016-10-3 12:51

小朋友學左幾耐倒??
作者: mizu2    時間: 2016-10-3 12:53

板底大概預500可試stigma clipper wood 2邊barracuda or mxp or mxs
Total 1000(480+250+250)
作者: TomLai    時間: 2016-10-3 13:42

小朋友幾歲? 男還是女? 個兒大嗎?
作者: farcow    時間: 2016-10-3 14:30

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-10-3 13:42 發表
小朋友幾歲? 男還是女? 個兒大嗎?
小朋友未夠7歲, 女孩子(瘦削型及正常身高)
已學了2年多, 上年已考取銅章.
作者: q9450    時間: 2016-10-3 14:34

引用:
原帖由 farcow 於 2016-10-3 14:30 發表

clipper wood 2邊 barracuda x2 一定唔會後悔既組合
作者: TomLai    時間: 2016-10-3 15:34

引用:
原帖由 farcow 於 2016-10-3 14:30 發表

Komann Titan查找不到。
作者: vr1717    時間: 2016-10-3 17:26     標題: 回復 6# 的帖子

同意~ 性價比好高既組合
作者: 葉師傅    時間: 2016-10-3 19:44

我建議6-9歲小朋友可用yeo底拍+mxp正面+elp反面
作者: TomLai    時間: 2016-10-3 20:41

查找不到Komann Titan.
兩張膠皮是反膠. 反手的偏重速度.
在沒有特別說明的情況下, 我想我們大概可以假定小女孩是橫拍兩面拉球, 兩面進攻.
關鍵是還是不知道小女孩現在什麼樣的底板.
有誰知道Komann Titan嗎?
樓主可以進下步說說?
作者: GatienExtra    時間: 2016-10-3 22:02

引用:
原帖由 TomLai 於 2016-10-3 20:41 發表
查找不到Komann Titan.
兩張膠皮是反膠. 反手的偏重速度.
在沒有特別說明的情況下, 我想我們大概可以假定小女孩是橫拍兩面拉球, 兩面進攻.
關鍵是還是不知道小女孩現在什麼樣的底板.
有誰知道Komann Titan嗎?
...
現用如下乒器:
板: Komann Titan
紅膠: Stiga Magna TXII 68-019
黑膠: Stiga Boost TX 68-004
我估底板可能系萬達自家品牌,有機會唔系
兩塊膠都系手感比較紮實,撞擊為主非常好。以往的膠無而家d膠,甘重內能,換左而家d膠需要比翻些少時間適應。我估小女孩系兩面基本功,如果可以呢個配置繼續打,我覺得無問題。
個人建議如果系鍾意打波,起碼玩幾年,買塊butterfly viscaria打(大約$1300),兩塊膠再加多五百。反正都系買,買好少少,以後就唔需要換板。
當然,只系一個建議,比一個參考你,最後由你自己決定

作者: egghead1969    時間: 2016-10-3 23:24     標題: 回復 11# 的帖子

我諗"Komann Titan"係萬達自家品牌 (有個"狂"字);其實塊板冇乜事,現在都可以唔換板,只換膠,
RASANT Powergrip 正面
elp 反面
作者: gattfry    時間: 2017-1-9 20:32

係萬達自家品牌
作者: (=^x^=)    時間: 2017-1-9 20:52

小朋友打不要太重的球板便可以,以木為主會好DD
作者: waichingngo    時間: 2017-1-10 01:21

stiga既膠普遍都係貴,同常呢個價錢或以下既,會有更好既選擇,樓上幾位果d提議都唔錯

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0