標題: 釋出善意,乒壇新局面 [打印本頁]

作者: 速鳥    時間: 2016-4-21 11:04     標題: 釋出善意,乒壇新局面

一些個人得失,例如亞洲外圍賽,錯過了重點日,得到了經驗,四年後咪就係一條好漢;請不要借口去未煞一次香港的重大賽事,這次的盛事,是一次香港驚天地泣鬼神的乒乓球比賽,亦再次請大家明白,一百幾拾就可看到全球頂尖的乒壇大賽,去邊到搵,我地全體乒壇好友,應該寫一封公開信,去多謝為我地默默耕耘的乒乓球總會。
作者: q9450    時間: 2016-4-21 11:08

留言支持下  
作者: rckw    時間: 2016-4-21 12:01

個人愚見, 不管是什麼體育項目的正式比賽, 大部分國家隊或者球隊都會思考、要如何善用遊戲規則 (或簡單一點說是如何在賽制中找漏洞)... 勝利與榮譽比一切重要, 包括球迷期盼的"賽事觀賞性", 除非我們看的是"表演賽"...

個人而言, 在HK看到中日韓港高手雲集, 已經覺得好難得了.
作者: Hodyhody    時間: 2016-4-21 12:12

作者: 芝c高比    時間: 2016-4-21 13:21

引用:
原帖由 Suki 於 2016-4-21 13:06 發表
個人覺得⋯⋯還有很大的進步空間!

良心告訴我三個字⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯讚⋯唔⋯落!
讚唔落會否因為乒總唔比飛你?
作者: 芝c高比    時間: 2016-4-21 13:23

有否正面的建議?.......
作者: 速鳥    時間: 2016-4-21 14:02

引用:
原帖由 芝c高比 於 2016-4-21 13:23 發表
有否正面的建議?.......
乒總事前的確有含糊的地方,但這是首次舉辦,所以我都知會變數很大。

我三年前去過澳門睇張繼科對馬龍及王浩,好似是$180元五天任睇,單日就$50(只是估計)。
作者: Last_Exile    時間: 2016-4-21 14:16

2000 年悉尼奥運乒乓球外圍賽,由乒總主辦.不是首㳄.
作者: 青見人    時間: 2016-4-21 14:42

引用:
原帖由 芝c高比 於 2016-4-21 13:21 發表

讚唔落會否因為乒總唔比飛你?
正面啲講唔會因為依個原因,因為Suki包場都可以!
其實總會可考慮不只學校派飛,或可派给一些给非牟利组织(當然或需提供証明)及一些長者!
作者: ronald1834633    時間: 2016-4-21 15:02

引用:
原帖由 速鳥 於 2016-4-21 14:02 發表

乒總事前的確有含糊的地方,但這是首次舉辦,所以我都知會變數很大。

我三年前去過澳門睇張繼科對馬龍及王浩,好似是$180元五天任睇,單日就$50(只是估計)。
師兄忘記了馬龍負於丹羽孝希

作者: 黑碳    時間: 2016-4-21 17:09

伊館剛剛舉行本地籃球比賽,座冇虛席
作者: ayui    時間: 2016-4-21 17:39

冰種比我感覺係: hea做,但勁cap水!
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-21 17:47     標題: 回復 1# 的帖子

我諗師兄誤會左, 冇人會抹煞一次咁大型的乒乓球賽事

只不過, 希望乒總會留意市民的意見, 令到下次的大型賽事安排更加完善

同埋, 如果乒總真係有心搞好乒乓球運動, 就應該乘住呢個機會, 吸引多 D 人留意, 唔係好似依家咁, 入座率五成都冇
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-21 17:48     標題: 回復 14# 的帖子

作者: Dixon    時間: 2016-4-21 18:15

C Hing,

[個人而言, 在HK看到中日韓港高手雲集, 已經覺得好難得了. ] 我完全贊同。

但我預早訂了星期五及六的晚間票。但在星期四晚上的新聞報告才知道所有強隊都退出。我完全沒有得看「 中日韓港高手 」比賽。在這情況下,我又怎能稱贊乒總?
作者: atcf    時間: 2016-4-21 19:26

乒總高層可能有日會講……我們是好有心辦好乒乓球賽事的,我們“用心”做的事情,唔係要得到掌……聲
作者: happy1212    時間: 2016-4-21 22:15

引用:
原帖由 速鳥 於 2016-4-21 11:04 發表
一些個人得失,例如亞洲外圍賽,錯過了重點日,得到了經驗,四年後咪就係一條好漢;請不要借口去未煞一次香港的重大賽事,這次的盛事,是一次香港驚天地泣鬼神的乒乓球比賽,亦再次請大家明白,一百幾拾就可看到全球 ...
以你的說法,乒總今次疏忽或欺騙球迷7折預早購買次階段票,可能你看到驚天地泣鬼神的乒乓球比賽,但我們只能看到圖片和電視短片,它四年後就係一條好漢,但我們為它付出金錢,時間和期盼.師兄,你真偉大
你令我佩服得五體投地
作者: happy1212    時間: 2016-4-21 22:30     標題: 回復 3# 的帖子

((((個人而言, 在HK看到中日韓港高手雲集, 已經覺得好難得了))))
我不明白高手雲集是什麼意思,我們預定次階段票的,現場一個高手都見不到,難道你認為看到圖片便已經覺得好難得了.
你真大愛滿溢

作者: happy1212    時間: 2016-4-21 22:32

Sorry, 誤會被禁聲,因上一帖初時只能打出小部份

作者: 速鳥    時間: 2016-4-21 22:34

引用:
原帖由 happy1212 於 2016-4-21 22:15 發表

以你的說法,乒總今次疏忽或欺騙球迷7折預早購買次階段票,可能你看到驚天地泣鬼神的乒乓球比賽,但我們只能看到圖片和電視短片,它四年後就係一條好漢,但我們為它付出金錢,時間和期盼.師兄,你真偉大 ...
容我一句,我與乒總無任何關系,但我知道今次的遊戲規則是首次舉行,所以我只買了頭兩天的門票,家人就只買了頭兩晚,因為我知道乒總一定有好多野都未可搞清楚,我想…如果第三天好看咪到時先買全價票,費時有所損失。
個人決定左,就係要個人負責,我會在此處「完」。
作者: happy1212    時間: 2016-4-21 22:51

有人害怕老虎,不敢摸它屁股,但我知道有人當牠寵物來把玩.
難道乒總就是那隻老虎?
作者: tomcat    時間: 2016-4-21 22:53

丙種點可能唔清楚賽制呀,
就係清楚賽制先有7折預早購票!!

乒乓呢樣嘢至高境界係計算,邊個算得早,算得準,做得出咪贏囖!!!
作者: ernestlaw    時間: 2016-4-21 22:54

應該多謝嘅係"默默耕耘"的乒乓球總會嘅一眾背後小職員,台前個D距離"默默耕耘"好遠。
作者: atcf    時間: 2016-4-22 00:12

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-4-21 23:59 發表
前一排有一日夜晚十點幾見到tvb有個乒乓球外圍賽宣傳片,覺得幾好,可以比多d人知這比賽。一直以為比賽系打到最後、最尾幾場既系最勁幾位,點知今次先知原來比賽可以咁樣玩法。。
唔知系咪其他地方既乒乓球 ...
這次是新賽制
作者: 金擇魚    時間: 2016-4-22 02:18

賽制問題,人地咁遠水路黎棄權咪仲可惜.
黎打比賽既成本咁高都棄權,不如唔好黎.
作者: LEVIN    時間: 2016-4-22 12:24

應該係星期六開始比賽先啱,所有重頭戲係頭段時間。
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-22 12:25     標題: 回復 25# 的帖子

係都要呃下 D 小市民
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-22 12:26     標題: 回復 26# 的帖子

台前個D唔係 "默默耕耘", 係"默默吸金" 先真
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-22 12:28     標題: 回復 27# 的帖子

今次奧運賽制係新的, 但唔係全球咁打, 係得亞洲區係用呢個新賽制, 搞到混亂晒
作者: Raymoond    時間: 2016-4-24 07:33

公道 d 講句,賽制吾係乒總定嘅。球員退賽乒總都吾想。搞一次大賽,主辦單位要花好大氣力嘅, 但各國為了自己利益都退賽,呢個賽制好大問題。
大家睇事情要全面d, 改善嘅空間吾只係乒總,國際乒聯都有責任。
攞吾到飛就吾滿意,咁樣會教壞細路。
作者: nixonwin    時間: 2016-4-24 09:34

公道 d 講句,賽制雖然吾係乒總定嘅,球員退賽乒總都吾想, 但係唔想都做喎 從電視宣傳或者新閒報導度係明確透露左港隊係出戰呢次兩回合比賽,杜小妹輸完比李曉霞仲回答記者會在第二階段努力爭取奧運入塲券,唔通係買飛入場支持港隊的球迷的錯, 在自己主場唔參賽, 驚輸同龜縮係運動員的精神咩,乒總咪攪到乒乓球咁小家啦
作者: happy1212    時間: 2016-4-24 11:56

引用:
原帖由 Raymoond 於 2016-4-24 07:33 發表
公道 d 講句,賽制吾係乒總定嘅。球員退賽乒總都吾想。搞一次大賽,主辦單位要花好大氣力嘅, 但各國為了自己利益都退賽,呢個賽制好大問題。
大家睇事情要全面d, 改善嘅空間吾只係乒總,國際乒聯都有 ...
說公道話,乒總在大形賽事的組織,管理和在比賽運作一向都得到很高的評價.
收納各網友有關今次奧運外圍賽的意見後所得結論是:
1.乒總在賽事宣傳和售票章程都忽略或故意遺漏了可能引致高排名的球員放棄第二階段比賽的賽規,誤導球迷預定第二階段的票.
2.現場入座率偏低而不作特殊處理,如在最後三天免費招待相關團體,學生和長者等,製做熱鬧氣氛和推廣乒球運動.
3.至於港隊球員參加第二階段與否,是可爭議的
兵種, 你會向廣大球迷道歉嗎?

作者: happy1212    時間: 2016-4-24 12:08

很奇怪,<乒總,你xxxxxxxxx>xxxxxxxx出不了,才改用<兵種,你會向廣大球迷道歉嗎?>
我認為向乒總提出道歉要求是光明磊落的,是正面的,是很多球迷的期望,也可促使它將來做得更好.

作者: happy1212    時間: 2016-4-24 12:22

我現在見到老虎了
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-24 14:19     標題: 回復 37# 的帖子

依家乒乓球的形象差晒
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-24 14:21     標題: 回復 38# 的帖子

無錯, 呢幾方面, 乒總係做得差, 各位俾意見乒總, 俾人講成好似針對乒總咁
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-24 14:21     標題: 回復 40# 的帖子

師兄中伏了
作者: happy1212    時間: 2016-4-24 15:49

我只會中伏一次,但全港預購了次階段票的球迷便損失大了
現在領教過乒總的招數,以後便會醒的,
多謝乒總
作者: tt11375    時間: 2016-4-24 16:17

實情係,下次老虎係賽前先買,訂票 no way !!

作者: samson2012717    時間: 2016-4-27 12:47

其實乒總的宣傳做得好差,香港一D小成本製作的小型舞台劇
作者: samson2012717    時間: 2016-4-27 12:48

都積極過乒總。
作者: (=^x^=)    時間: 2016-4-27 14:13

可考慮入場送鎗 ,NERF

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0