標題: [球例] 石川清純問題球 [打印本頁]

作者: youtube    時間: 2016-4-17 17:08     標題: 石川清純問題球

https://m.youtube.com/watch?v=9A0OdbliuVo

是對定錯?

[youtube]9A0OdbliuVo[/youtube]
作者: 悠閒一族    時間: 2016-4-17 17:38

本身李皓晴個球冇問題, 石川清純自己用手接左, 中斷左球賽, 肯定冇分
作者: zeio    時間: 2016-4-17 17:42

石川明顯唔知規則,網架都係當球網一部分,該球仍然有效
作者: ricky_table    時間: 2016-4-17 18:03

香港隊主要問題都係教練
球員反手唔得
作者: youtube    時間: 2016-4-17 18:34

引用:
原帖由 ricky_table 於 2016-4-17 18:03 發表
香港隊主要問題都係教練
球員反手唔得
而家講緊問題球,不是 backhand
作者: ernestlaw    時間: 2016-4-17 23:18

樓上啱,網架都係綱整體一部份,撞到後只要上台就應繼續打,用手接咗唔打判失分合理,如果石川大板打落去中台得分機會高,當然晤排除波撞網架後旋轉變化打失。
作者: egghead1969    時間: 2016-4-18 02:04

引用:
原帖由 zeio 於 2016-4-17 17:42 發表
石川明顯唔知規則,網架都係當球網一部分,該球仍然有效
其實打咁耐波,唔知規則真係奇;打波好多時都會撞柱彈返入檯;不過用手檯內接波,真係壞習慣;以前試過,球証未叫停,早一步用手接波,攪左成個十分鐘。

樓上問邊到睇例, ITTF 咪有囉。
作者: atcf    時間: 2016-4-18 08:26

緊張過頭。。。     。。。。。。。
作者: tomtom1995    時間: 2016-4-18 08:27

其實用手接就應該當輸,打中網架都應該繼續
作者: 路人樂    時間: 2016-4-18 09:39

其實用手接就應該當輸,打中網架都應該繼續
作者: KIKI22064878    時間: 2016-4-18 09:56     標題: 回復 7# 的帖子

Crystal,   你應係離開 不了乒乓球啦,  話退出 退出,  又对 乒乓球例 咁有興趣,   快啲 打番乒乓球啦,  有球友話你 有天份,  唉  跟住又話我就無天份呀 。
作者: smallstar    時間: 2016-4-20 17:25

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-4-18 01:46 發表
想請問下邊度有得睇乒乓球所有規則 ,想知多d規則
呢度咪有囉
唔合法還擊用手接就失分,
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=34579&extra=page%3D1

5.7 球員手中球拍或執拍手手腕以下部份觸及球時稱為“擊球”。
7合法還擊
7.1 對方發球或還擊後,本方運動員必須擊球,使球直接越過或繞過球網裝置,或觸及球網裝置後,再觸及對方台區。
作者: heliboy    時間: 2016-6-7 01:51

樓上管理員所指球例7.1已在兩年前有些更改,但不影響"石川佳純問題球"的答案。ITTF Handbook 2016 chaper 2, 2.7 RETURN 的2.71: The ball, having been served or returned, shall be struck so that it touches the opponent's court, either directly or after touching the net assembly.
因此,樓上所指的球例7.1應該是:  對方發球或還擊後,本方運動員必須擊球,或觸及球網裝置後,再觸及對方台區。
如果是(active)乒乓球裁判員的朋友,應該留意每年ITTF Handbook裡的球例有沒有更換。
作者: kenyy    時間: 2016-7-24 18:13

又學到嘢,多謝樓主與各師兄討論及分享
作者: 鷹眼    時間: 2016-7-24 18:14

感謝分享……………………
作者: men    時間: 2016-7-24 20:08

c hing 是石川佳純 不是 石川清純 啊。
作者: 羅校長    時間: 2016-12-13 19:05

其實該球的關鍵在於石川佳純在
作者: 羅校長    時間: 2016-12-13 19:06

其實該球的關鍵在於石川佳純在
作者: 羅校長    時間: 2016-12-13 19:08

石川在

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0