標題: [砌版討論] 關於砌板問題 [打印本頁]

作者: gn03041524@gmai    時間: 2015-8-23 22:41     標題: 關於砌板問題

我本人用緊紅雙喜 5002橫板 膠係 正手天極3 24-008 反手狂飆3 21-108
我想試下用砌板唔再試套裝板 同開始打緊40+的球
有沒有大大們可以提議一下打40+比較好的板(橫板) 板價錢2000樓下都OK
反手膠打算轉狂飆8
正手膠 諗緊要唔要輕身D既定都係狂飆8
本身習慣打較重身既板
我有去過店問過 玫瑰7的板大約79G
問過人板到90G叫重
又驚90G既板兩邊都狂飆8 會真係好重
有點糾結 希望各位大大比小小意見
謝謝...
作者: nikipang9041    時間: 2015-8-23 23:10

板...真係好個人中意,dhs5002套板都吾係輕,剩板一定超過90g.....反手用狂飊3你都打得掂  用得2000甘多,又要有保証大路梗係90g viscaria 正手mxs/mxp反手t64

作者: hoiwong9    時間: 2015-8-23 23:15

Viscaria 90g 配正手 05,反手80 或64$2150左右 比$2000高少少
作者: nikipang9041    時間: 2015-8-23 23:21

正手用mxs/mxp會平少少嘛
作者: w7254685    時間: 2015-8-23 23:21

黑檀7😎😎反手打狂飆咁勁。。
作者: nikipang9041    時間: 2015-8-23 23:42

暴力型打法? 不如先借朋友板試打下参考下配置先買, 好過買左不適合自己用
作者: egghead1969    時間: 2015-8-24 00:04

樓主點解唔用返舊板只換膠
乜反手打狂飆好奇,我識唔少人都係,其實睇打法。

"暴力型打法" 係乜
作者: 橫變直    時間: 2015-8-24 00:07

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-8-24 00:04 發表

"暴力型打法" 係乜
樓主果塊係成品拍,一換膠,面材就
作者: slavfung    時間: 2015-8-24 00:08

正手狂8,反手05,great!
作者: gn03041524@gmai    時間: 2015-8-24 00:14

嗯~ 多謝各位意見 未真正體驗過砌板既效果 真係反手用狂飆黎拉番過去係順D~ 但試過囉朋友何板 佢玫瑰7 正手粒仔反手狂飆8 我覺佢板太輕
唔知係咪慣左重板囉佢板我拉波時機都唔準..不過我囉自己果塊板拉佢2個鐘我隻手好累..所以唔敢板又90G 2面都狂飆8
有隻板 唔記得咩型號 鋪頭的人叫佢做190 話岩打40+既波 磅過淨板都90G~
咁我有問題~想問 係咪碳千板同純木有咩大分別?
作者: slavfung    時間: 2015-8-24 00:27     標題: 回復 10# 的帖子

横板用碳板好哟,樓主諗住正反都用狂8?敢底板決定左未?
作者: gn03041524@gmai    時間: 2015-8-24 00:32

碳板係咪輕D
睇完D討論 板V字頭牌子~T64?
如果正手狂飆8 配反手T64?

唔知得唔得 我對D牌子真係一D認識都唔夠...
求教
作者: slavfung    時間: 2015-8-24 00:39

純木有利台內球控制,碳板通常拉波二跳沖哟,唔關重量事,打40+反手用05好過64!
作者: slavfung    時間: 2015-8-24 00:40     標題: 回復 12# 的帖子

V字頭係型號,不是牌子
作者: nikipang9041    時間: 2015-8-24 00:45

引用:
原帖由 gn03041524@gmai 於 2015-8-24 00:14 發表
嗯~ 多謝各位意見 未真正體驗過砌板既效果 真係反手用狂飆黎拉番過去係順D~ 但試過囉朋友何板 佢玫瑰7 正手粒仔反手狂飆8 我覺佢板太輕
唔知係咪慣左重板囉佢板我拉波時機都唔準..不過我囉自己果塊板拉佢2個鐘我隻手 ...
90g 其實吾算重,stiga 190/145 我都未打過不敢置評,但有朋友話似viscaria,但比我揀會要145弧線較拱易到枱,因為190弧線會平直D,拉波要好準,容錯比較低,容易飛街,2面狂飊8應該都吾重吾錯
作者: slavfung    時間: 2015-8-24 00:47     標題: 回復 15# 的帖子

145比190好打!樓主可考慮Vis or 145!
作者: gn03041524@gmai    時間: 2015-8-24 00:55

我睇完D討論..一係選VISCARIA 一係190
咁狂8選 41 40 39 睇番話40係中間
比較好 但狂飆唔灌膠(依樣野完全唔識搞)
板方向就VISCARIA 190 2選1
正手膠就跟建議應該選狂飆8
反手膠05?
係咪咁樣?
唔好意思對E D認識真係.....0...
作者: nikipang9041    時間: 2015-8-24 00:57

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-8-24 00:04 發表

"暴力型打法" 係乜
反手用狂飊我兼速度慢小小吾岩我用庶,我知好多人都用得好好
作者: gn03041524@gmai    時間: 2015-8-24 00:57

@@~~~145 好D~@@
145 價位係?
VISCARIA價位係?
作者: nikipang9041    時間: 2015-8-24 01:00

引用:
原帖由 gn03041524@gmai 於 2015-8-24 00:55 發表
我睇完D討論..一係選VISCARIA 一係190
咁狂8選 41 40 39 睇番話40係中間
比較好 但狂飆唔灌膠(依樣野完全唔識搞)
板方向就VISCARIA 190 2選1
正手膠就跟建議應該選狂飆8
反手膠05?
係咪咁樣?
唔好意思對E D認 ...
已有師兄建議stiga145比190好  狂飊8 應該吾使灌膠都好打

作者: slavfung    時間: 2015-8-24 01:02     標題: 回復 19# 的帖子

兩塊都係1000左右啫,當然你係樓上舖買就梗係貴少少
作者: nikipang9041    時間: 2015-8-24 01:14

引用:
原帖由 gn03041524@gmai 於 2015-8-24 00:57 發表
@@~~~145 好D~@@
145 價位係?
VISCARIA價位係?
可以去sunnywise / 駿興 網頁看看 約 1230/1200 駿興免費貼膠
作者: gn03041524@gmai    時間: 2015-8-24 01:30

想問一下05 係咩牌子的膠?
作者: nikipang9041    時間: 2015-8-24 01:39

引用:
原帖由 gn03041524@gmai 於 2015-8-24 01:30 發表
想問一下05 係咩牌子的膠?
butterfly
作者: gn03041524@gmai    時間: 2015-8-24 01:41

睇番BUTTERFLY05有05FX  分別係?
作者: hoiwong9    時間: 2015-8-24 01:53

145 賣到$1200就太貴啦  市售狂八真係唔敢用
作者: nikipang9041    時間: 2015-8-24 01:55

甘貴既膠我刀未用過,好似05fx比05慢好小小,但05fx控制又好小小, 最好比其他用過既師兄解答
作者: hoiwong9    時間: 2015-8-24 02:02

05 fx 比05 軟,發力計05拉得沖d,fx. 會防同快撕穩一d 利申:我用Viscaria 特注正手藍綿國狂3 反手05fx
作者: gn03041524@gmai    時間: 2015-8-24 02:43

多謝 解答
開始有明確目標
作者: dlwtong    時間: 2015-8-24 07:50

人哋打緊五星成品問吓大家意見,竟然可以討論到灌唔灌膠05/64藍綿國狂Viscaria,同人放血咩?
作者: garfieldjam    時間: 2015-8-24 08:25

由五星跳到t05, 64, 不是問題,唔啱打要再換便慘惨豬囉……可以先試銀河或红雙喜勁極,配狂8正手,狂3-50反手,應該較似依家配置升級版
作者: egghead1969    時間: 2015-8-24 09:49

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-8-24 00:07 發表

樓主果塊係成品拍,一換膠,面材就
唔一定,識人打繄換左膠的成品拍(唔知 PG13 定乜)
引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-8-24 07:50 發表
人哋打緊五星成品問....
同人哋用繄 honda fit,問換車,叫人換 AMG CLS 一樣

作者: hoiwong9    時間: 2015-8-24 10:25

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-8-24 09:49 發表

唔一定,識人打繄換左膠的成品拍(唔知 PG13 定乜)

同人哋用繄 honda fit,問換車,叫人換 AMG CLS 一樣
人地比$2000 budget, 介紹viscaria 加tenergy好正常。買板一步到位唔使麻煩
作者: 橫變直    時間: 2015-8-24 10:32

我覺得,樓主唔好諗住俾一次$2000然後左諗右諗,問呢個問果個,上網找資料等,就可以買到塊合心水的球拍一勞永逸。冇咁易。
要一買就有相逢恨晚的感覺,要好有運氣。
最好係有得借朋友的去試,否則,撞彩而已。
球拍個體差異大,同型號唔同重量又唔同,配膠唔同又有分別。 手感又個個唔同,因不同人有不同打法同埋水平。
所以呢,最好係有得自己親身試。唔好諗住買一塊二千甚至三千元球拍就一勞永逸。
作者: 橫變直    時間: 2015-8-24 10:35

而且隨住打法改變,技術進步,要求唔同,甚至心癮,好快,又會想/要買第二塊,第三塊,第四塊。
所以,第一塊我建議買一d中性少少,可拉可打,又多人用又可練手感的純木球拍。stiga吧。 不應買碳纖維住。即使買什麼viscaria,呢塊都唔會係最後一塊。
作者: gn03041524@gmai    時間: 2015-8-24 10:41

嗯 多謝寶貴意見..
作者: egghead1969    時間: 2015-8-24 10:56

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-8-24 10:25 發表

人地比$2000 budget, 介紹viscaria 加tenergy好正常。買板一步到位唔使麻煩
但浪費囉;其實千元樓下比較合適樓主
作者: hoiwong9    時間: 2015-8-24 10:59

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-8-24 10:35 發表
而且隨住打法改變,技術進步,要求唔同,甚至心癮,好快,又會想/要買第二塊,第三塊,第四塊。
所以,第一塊我建議買一d中性少少,可拉可打,又多人用又可練手感的純木球拍。stiga吧。 不應買碳纖維住。即使買什麼 ...
Viscaria 仲唔夠中性?
作者: hoiwong9    時間: 2015-8-24 11:00

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-8-24 10:56 發表

但浪費囉;其實千元樓下比較合適樓主
$1000樓下,viscaria 都係$1150左右同$1000爭得幾遠呢?
作者: slavfung    時間: 2015-8-24 11:12

我都覺得Vis係塊中性既球拍,咬波底勁都齊。不過相信樓主買左新拍後,係需要時間適應,好似之前有個學生因為budget問題,明明塊薩姆唔好打,都有人介紹比佢,無計。
作者: nikipang9041    時間: 2015-8-24 11:39

viscaria  既中性,其實即是全面亦係佢最大優點,將來打法有轉變可以換膠吾換板來配合
作者: dlwtong    時間: 2015-8-24 12:07

viscaria最大優點係二手市場成交活躍。高買低沽好快走到。
作者: nikipang9041    時間: 2015-8-24 12:27

引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-8-24 12:07 發表
viscaria最大優點係二手市場成交活躍。高買低沽好快走到。
好多人搶住要
其實平平地雙喜勁極7+狅8 狂3-50 都己經好過套板好多倍 不過師兄出得2000 既話 vis 一定吾㑹買錯
作者: alanchan    時間: 2015-8-24 17:17

等小弟又吹水亂講一下先.

板的野, 很多很多不同的型號, 也會因應用家不同的打球風格(技術需要), 而去選擇的.

如果你係高吊磨擦比例高的選手, 比快重碳勁彈的板同膠你就出事, 擦都未擦得切就飛洒街.
又或者你係借力型加近檯快攻重炮一野過唔係你死就我亡波要爆對手要內傷型的選手, 比快軟五夾削球板你, 你打十板對手都唔死你又無引.

所以最好說明一下你平常點打比較多, 或者係你對你現在手上的板有什麼不滿, 才容易一點理解.

而什麼係好板, 人人心入面有一把尺, 有人說最貴的就是好板, 又有人說選手用的就是好板, 或者性價比高才是好板!
所以不能說XX板係垃圾, 只係這快板你發揮不了, 或者這快板滿足不了你而已.

(小弟很喜歡Samsonov的板, 手感好, 適合小弟呢D底手中的底手)

作者: TomLai    時間: 2015-8-24 18:53

T05 公認係正反手都用得既好膠. 不過佢澀過樓主用開既膠好多. 建議樓主揾朋友借塊澀膠板打下, 體驗下適應轉變既感覺.
作者: nikipang9041    時間: 2015-8-24 19:09

有時覺得用吾同特性既板應付吾同特性對手都幾好玩,比賽另計,所以好多人擁有2-3塊愛拍
作者: gn03041524@gmai    時間: 2015-8-24 22:22

嗯嗯 多謝各位 的寶貴意見
作者: egghead1969    時間: 2015-8-25 00:22

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-8-24 11:00 發表

$1000樓下,viscaria 都係$1150左右同$1000爭得幾遠呢?
我係話成 set $1000 到 $1200 左右先
比我就打住 clipper 先

樓上話 viscaria ,其實我覺得 photino 先係多人搶住要
作者: jayden_dse    時間: 2015-8-26 23:00

我認為樓主應該set個budget大概一千蚊以內

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0