標題: 方博男單贏左許昕 [打印本頁]

作者: 橫變直    時間: 2015-5-1 13:38     標題: 方博男單贏左許昕

反勝4-3。
許昕肩膀似乎昨天開始有傷。
作者: 小閒    時間: 2015-5-1 13:51

可惜!
作者: hamh    時間: 2015-5-1 14:01

唔係反勝姐。。。 許昕有傷在身,第7局由輸1-5扯到打deuce先至俾方博贏一球擦邊球。。。
作者: 暐仔    時間: 2015-5-1 14:03

作者: ThomasKwok    時間: 2015-5-1 14:07

方博打得好
作者: 橫變直    時間: 2015-5-1 14:16

引用:
原帖由 hamh 於 2015-5-1 14:01 發表
唔係反勝姐。。。 許昕有傷在身,第7局由輸1-5扯到打deuce先至俾方博贏一球擦邊球。。。
局數反數。
0-1,0-2,1-2,2-2,2-3,3-3,4-3
相比起方博,許昕心理質量麻麻,雖則技術一流。
作者: 橫變直    時間: 2015-5-1 14:17

引用:
原帖由 ThomasKwok 於 2015-5-1 14:07 發表
方博打得好
我睇唔到最後兩局,要出街。
作者: uglyduckling    時間: 2015-5-1 14:25

許昕讓你左邊膊頭,個飯煲先有得打到尾贏個擦邊球,真心唔覺佢打得好
作者: hamh    時間: 2015-5-1 14:33

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-5-1 00:16 發表

局數反數。
0-1,0-2,1-2,2-2,2-3,3-3,4-3
相比起方博,許昕心理質量麻麻,雖則技術一流。
其實係係打逆境波先睇到心理質量好唔好。尤其是第七局,得閒睇番你就知方博騰晒雞。
作者: johnny1996    時間: 2015-5-1 14:49

在国內,方博一向克許昕,所以都算正常。
作者: Tat^_^    時間: 2015-5-1 14:51

我覺得方博心理質素現時應不及許昕,在第1,第7局,還有很多,一領先打球就保守,出手不夠果斷,但比之前(以韓國公開賽計),心理是有突破,在未有退路時,能拼下去
技術上,正手接發球能力/擰拉/反手等能力有所進步
相對說,許昕是左邊膊頭有傷,影響正手的發揮,8:10落後,還是能夠利用發球,得一分,反拉再追1分,表現值得肯定,在相持反手時,許昕好幾個反手發力和正手反拉,打到方博冇招,
還有明顯一點,在落後時,許昕能夠淡定地連追多分,沒多受比分影響
最後一球,只是一點運氣

作者: TurboZ    時間: 2015-5-1 15:13

唔知邊個要許昕打足混雙, 男雙同男單咁多場, 鐵人都死, 混雙時打黃鎮廷一仗搏得太盡, 搞到肩傷, 查實就住打都應該可以晉級, 唔駛為咗impress韓國靚女而去到咁盡, 搞到自己而家提早落馬, 令奧運出線都變得危危乎, 唔知今晚混雙決賽重出唔出到場.....唉....真係唔底....無晒心情.....
作者: crazyvin    時間: 2015-5-1 15:20

好似你咁講 色字頭上一把刀lol
作者: 橫變直    時間: 2015-5-1 15:56

最唔抵係,個韓妹唔索嘛,後生版徐考元就話抵搏盡去impress個韓妹啫…
作者: atcf    時間: 2015-5-1 17:40

可惜了,希望佢盡快康復啦
作者: TurboZ    時間: 2015-5-1 22:37

嘩!!! 仲以為許昕呢鋪要因傷退出混雙, 令韓女隊員失望, 日本隊不戰而勝....點知佢到咗重要關頭如同食咗仙丹, 一D都唔似受過傷, 可以話重未見過佢咁生猛, 奇招層出不窮, 終於可以抱抱, 笑騎騎, 如願以償。今朝對方博有一半都唔駛輸波, 好似喺佢心目中混雙冠軍先係最重要咁, 4:0 KO 日本隊, 真係要寫個"服"字畀佢。記得庭日重有男雙要打呀! 拜託...
作者: hamh    時間: 2015-5-1 22:48

可能韓妹係背後鼓勵咗呀昕爺呢
作者: tomcat    時間: 2015-5-2 00:23

方生贏左許生,
佢真係冇運行啦!!!!!!
作者: jacky1021    時間: 2015-5-2 00:27

好明顯打左支封閉針啦
作者: TurboZ    時間: 2015-5-2 01:56

唔知呢支封閉針可唔可以臨時打, 當第七局叫暫停時補番支, 定係要賽前幾耐打定先, 之後好似食藥咁四個鐘一次, 再打都冇用? 好彩就四五局內KO對手, 否則要撐到決勝局就神仙難救了...唉...好可惜, 以佢打混雙時的狀態打單打可以肯定fight低方博重有剩。
作者: andypoon    時間: 2015-5-2 02:42

許昕雖敗猶榮
作者: hamh    時間: 2015-5-2 03:59

sigh.... 無計, 方博好彩擦邊,我夜媽媽係屋企都小左出黎。。。
作者: michaell    時間: 2015-5-2 10:47

以往對戰紀錄方博戰勝過許昕數次!
作者: TurboZ    時間: 2015-5-3 09:01     標題: 回復 25# 的帖子

ITTF官網話許昕對方博二勝一負, 加埋今次都係二對二平手。之前中超就各有勝負, 不能說有什麼優勢, 其實方博今年成績可謂慘不忍睹, 外戰三次居然兩次輸畀外國人, 重要係頭一兩個round就出局嗰隻, 今次有機會出線世錦賽單打, 連閰安都冇份, 重兩度遇上有傷患的對手晉級都算行運了。

世估唔到方生咁神勇總決賽攞咗龍哥兩局, 可惜幸運之神唔再眷顧, 頻頻觸網出界, 反而龍哥救咗個不可能的球再擦網贏咗最關鍵的第四局, 唔係的話應該可以打到七局分勝負, 不過而家龍哥攞到都好應該, 如果畀方生一次過fight低三頭馬車的話劉老都唔知會點收科, 唔通要派佢去打奧運?

作者: nikipang9041    時間: 2015-5-4 17:20

其實好想睇方博大戰樊震東
作者: gx7615    時間: 2015-5-4 17:24

引用:
原帖由 nikipang9041 於 2015-5-4 17:20 發表
其實好想睇方博大戰樊震東
https://www.youtube.com/watch?v=4D7isiTUe7A

上年打過
作者: nikipang9041    時間: 2015-5-5 01:38

引用:
原帖由 gx7615 於 2015-5-4 17:24 發表

https://www.youtube.com/watch?v=4D7isiTUe7A

上年打過

作者: 熊本熊大隊長    時間: 2015-5-5 21:49

方博好勁喎😆😆😆😆
作者: mrpk1234    時間: 2015-5-14 21:51

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0