標題: [球板討論] 蝴蝶有一個夢想(還是野心) [打印本頁]

作者: jcclee    時間: 2015-3-1 12:54     標題: 蝴蝶有一個夢想(還是野心)

Tenergy這個型號相信乒乓球員唔會陌生,
N年前Butterfly已經是器材的龍頭大哥了!
Tenergy05/64 更加是專業和奢侈的象徵,
我買第一塊T05時,只是$260,
後來識得去東南亞找團購貨源,最平$190 我都試過。

早在3,4年前我已經洞悉先機,
估計 Tenergy快要賣到$500-$600(今日實現了)
日後稍作改良,相信目標價是$700-$800(US$100)

我早就已經適應了不打 Tenergy, 唔係我買唔起來用,
而是我精明?(你們又何嘗不是呢?)
既然世間上還有更平和更好的選擇,
Butterfly...你還當消費者是傻的嗎?!

我而家正手用MXP,反手用 Stiga Airoc S

利申(手上還用得的 Tenergy是以前的滄海遺珠)
本人更加不是任何品牌之代言人
作者: (=^x^=)    時間: 2015-3-1 12:57

我也開始放棄了
作者: jcclee    時間: 2015-3-1 13:05

你們又打算用什麼來代替?

T05
T64
作者: eddieho    時間: 2015-3-1 13:17

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-3-1 13:05 發表
你們又打算用什麼來代替?

T05
T64
我用了正手MXP,反手長膠代替。
作者: explozthelimit    時間: 2015-3-1 14:09

更平選擇或者係, 更好暫時未見
bluefire,evolution 系列唔係話唔好打, 但講到超越tenergy 無法認同
好似我呢d 半年換一次, 打波求開心,加價都照硬食
作者: hungwahsun    時間: 2015-3-1 14:13

MXP做正手我個人觉得好用過05.今朝試HD HEXER都很不错.
作者: jcclee    時間: 2015-3-1 15:39

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2015-3-1 14:09 發表
更平選擇或者係, 更好暫時未見
bluefire,evolution 系列唔係話唔好打, 但講到超越tenergy 無法認同
好似我呢d 半年換一次, 打波求開心,加價都照硬食
咸魚青菜,各有喜好。
你唔係經常需要換膠,又有錢,又靚仔,
當然冇所謂啦!
作者: jcclee    時間: 2015-3-1 15:43

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2015-3-1 14:13 發表
MXP做正手我個人觉得好用過05.今朝試HD HEXER都很不错.
可以適應轉變的人有福了!
恭喜你!可慳唔少!
作者: kei    時間: 2015-3-1 16:00

乒乓球器材的價格, 升幅真係大到傻左 (可能什麼貸品都係)
好似我平時用的蔣澎龍日直球板, 有一位教練同我講, "這塊板而家買好貴WOR, 仲好難買到TIM"
殊不知我是大約2008年, 用二手價400買回來的
又好似而家用的40+乒乓波
平極都成近10元一個
仲要好鬼易爆

好感性地講, 以前的日子, 總叫人懷念

記得小時候一個冠軍牌乒乓球只是數角錢,
文具店/ 士多鋪的流星板好似10元
我記得我當時每星期有10元零用錢, 即是節省一星期便可買一塊板
大家在公屋的石枱, 揸住塊流星板, HEHEHAHA, 咁就玩成個下午

又好似我剛踏出社會工作
心血來潮想打乒乓球,
走上萬達買了一塊KOMANN乒乓球板, 加一塊WINNING膠 (當時是郭教練向我推薦的)
也不過是200左右
買完也不覺肉赤

但現在, 我覺得乒乓球器材真係貴到無譜
莫講話好多基層小朋友都難以負擔
連在職人士都覺得貴
作者: jcclee    時間: 2015-3-1 16:40

通常其他的品牌,過了一段日子,
價格總會穩定下來,甚至會稍稍回落,
但這情況是不會發生在蝴蝶身上!
唔經常加價已經是奇妙恩典,仲奢望佢會減?!
咪太天真。

作者: 金擇魚    時間: 2015-3-1 16:42

03,04年左右,搵專業隊攞省狂一塊人仔57蚊,再搵朋友攞75至80蚊,06年去到130蚊,一路到而家250蚊.
乜膠到貴啦.
86年灣仔有間乒乓球舖,賣729膠35蚊9折,31.5蚊單膠,日本海綿60蚊,9折,貼膠8蚊.
作者: 橫變直    時間: 2015-3-1 17:53

引用:
原帖由 kei 於 2015-3-1 16:00 發表
乒乓球器材的價格, 升幅真係大到傻左 (可能什麼貸品都係)
好似我平時用的蔣澎龍日直球板, 有一位教練同我講, "這塊板而家買好貴WOR, 仲好難買到TIM"
殊不知我是大約2008年, 用二手價400買回來的
又好似而家用的40 ...
「搓枱! 留波留板!」
記得嗎?
作者: Alpha    時間: 2015-3-1 18:13

我正手都是打省狂NEO,日本、德國膠都是不適應,反手DONIC。
作者: NitChit    時間: 2015-3-1 19:30

正手其實有好多好好既選擇都可以代替到05....
不過反手要取代到64既膠就真係難搵.......
作者: andrewphy    時間: 2015-3-1 19:43

只要有小學生比賽,賽果又可以和升學牽上關係,七至八百元一塊膠都有市場。
作者: saibear    時間: 2015-3-1 19:55

聽講64好似R7 真係有D太貴成480$ 一塊
作者: ilccmcf    時間: 2015-3-1 20:03

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-3-1 17:53 發表

「搓枱! 留波留板!」
記得嗎?
我當年小學雞打得大D, "搓枱!留波!留板!留底褲!"

所以當年都有幾條底褲贏左係枱底 !!!
作者: jcclee    時間: 2015-3-1 20:13

引用:
原帖由 NitChit 於 2015-3-1 19:30 發表
正手其實有好多好好既選擇都可以代替到05....
不過反手要取代到64既膠就真係難搵.......
我強烈推薦試 Stiga Airoc S 反手。
作者: jcclee    時間: 2015-3-1 20:14

引用:
原帖由 ilccmcf 於 2015-3-1 20:03 發表

我當年小學雞打得大D, "搓枱!留波!留板!留底褲!"

所以當年都有幾條底褲贏左係枱底 !!!
咁你試過輸未?
作者: 直直地    時間: 2015-3-1 21:01

480 蚊 一塊已經系舊價。

估計好快就到 650 蚊 一塊。。。。。哎
作者: jcclee    時間: 2015-3-1 22:23

引用:
原帖由 atrix 於 2015-3-1 21:51 發表
我想問下 yassks ra 7 soft

好㘹定mxp 好些.?分別在那

因站時我覺得rd 7 soft 最㚒日直  

又彈又轉又食波 又come 打
MXP對你來講可能太硬了,唔好轉啦。
作者: tomtom1995    時間: 2015-3-1 22:55

我一早就已經唔打butterfly,除咗以前二手silver 反手,現用天極2正手,反手不定
作者: ilccmcf    時間: 2015-3-1 23:55

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-3-1 20:14 發表

咁你試過輸未?
咁又幾好彩喎.... 從未輸過 !!!
30年前係坪石村石枱識打弧圈已經叫做無敵 !!!

作者: alberluk    時間: 2015-3-2 17:59

唔知butterfly是否想加價加到無人打波,中國獨大,全世界打及看乒乓球已經越來越少人。打中國功夫,可能在外國認受性更高
作者: 速鳥    時間: 2015-3-2 18:16

價升代表優勢還在,寄望各國快成功出到更好的產品,打破獨大。
作者: gx7615    時間: 2015-3-2 19:44

andro rasant grip 我覺得幾好
打落同T05 有得揮 價錢平好多
作者: Alpha    時間: 2015-3-2 20:06

是否真那麼好?真很貴!
作者: ilccmcf    時間: 2015-3-3 14:40

近日我都買左幾塊板, 十多塊膠, 塊塊都係幾個牌子既頂版, 包括日版德版.....

但睇材料, 膠面質數, 出盡力殺幾十板之後......

虫仔牌真係最靚, T80 / T05-FX  殺左幾十板個面仲好似新既一樣 , 其他牌子起印了

所以我都支持返虫仔變大..... 哈 !!!
作者: 橫變直    時間: 2015-3-3 19:50

引用:
原帖由 ilccmcf 於 2015-3-3 14:40 發表
近日我都買左幾塊板, 十多塊膠, 塊塊都係幾個牌子既頂版, 包括日版德版.....

但睇材料, 膠面質數, 出盡力殺幾十板之後......

虫仔牌真係最靚, T80 / T05-FX  殺左幾十板個面仲好似新既一樣 , 其他牌子起印了
...
打幾日幾十板就有印?有冇相睇睇?冇咁跨嘛!

作者: ilccmcf    時間: 2015-3-3 20:57

影相好難睇... 盡量睇下啦

作者: 橫變直    時間: 2015-3-3 22:28

引用:
原帖由 ilccmcf 於 2015-3-3 20:57 發表

中學時打學界抽爆左兩個波... 最不值係當我輸, 因為對手無可能打到為理由.....
果然勁!
爆波好以為重發添!是關最近有場雙打,中港對戰,打到10比0,輪到香港發球,點知香港發失,中國果邊即刻舉手話個波爆左,裁判話重發,結果中國讓返一分免得食蛋。
作者: BrianDD    時間: 2015-3-3 22:40     標題: 回復 32# 的帖子

裁判判錯了,應重打。
作者: ilccmcf    時間: 2015-3-3 23:37

係囉... ....

作者: jcclee    時間: 2015-3-4 01:37

引用:
原帖由 ilccmcf 於 2015-3-3 20:57 發表

中學時打學界抽爆左兩個波... 最不值係當我輸, 因為對手無可能打到為理由.....
係38mm or 40mm?
作者: ilccmcf    時間: 2015-3-4 19:08

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-3-4 01:37 發表

係38mm or 40mm?
我個年代未有40mm
作者: artin    時間: 2015-3-5 21:53

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-3-1 20:13 發表

我強烈推薦試 Stiga Airoc S 反手。
幾錢的?硬度同64一樣嗎?
作者: jcclee    時間: 2015-3-5 22:32

引用:
原帖由 artin 於 2015-3-5 21:53 發表

幾錢的?硬度同64一樣嗎?
硬度和T64相近(或再軟少少)
比 T64平上一截
和 T64一樣咁輕
試左好多款膠,暫時最滿意
3xx 但這只是零售的參考價
作者: artin    時間: 2015-3-5 22:38

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-3-5 22:32 發表

比 T64平上一截
和 T64一樣咁輕
底勁和SPIN會好過ELP嗎?
作者: ilccmcf    時間: 2015-3-6 04:16

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-3-5 22:32 發表

比 T64平上一截
和 T64一樣咁輕
殺板聲清唔清脆 ? 同T仔比
作者: jcclee    時間: 2015-3-6 19:34

引用:
原帖由 artin 於 2015-3-5 22:38 發表

底勁和SPIN會好過ELP嗎?
彈性,旋轉都超越ELP
作者: 省港騎乒    時間: 2015-3-6 20:05

我還是用jcclee兄推介的Xiom Omega 4 Pro 黑色,各方面幾好,免搽油,耐用,懶人首選
作者: jcclee    時間: 2015-3-7 01:36     標題: 回復 43# 的帖子

Yes
Omega 4 pro 幾乎所有板都適合的正手膠
作者: jayden_dse    時間: 2015-3-7 16:09

但係omega 4 pro已經停產
作者: jcclee    時間: 2015-3-7 19:07

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2015-3-7 16:09 發表
但係omega 4 pro已經停產
仍然見到有,咪仍然繼續買囉,
到市面上買唔到既時候,
再說吧!
作者: calab    時間: 2015-3-11 23:09

OMEGA IV PRO當05
DONIC X1 PLATIN當64

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0