標題: [球板討論] 7夾純木板 (Yasaka Extra Special) 配膠問題 [打印本頁]

作者: johnli    時間: 2014-10-16 10:07     標題: 7夾純木板 (Yasaka Extra Special) 配膠問題

依家用咁正手Andro Rasant, 反手 Andro Hexer Duro.  喜歡離檯對拉, 正手同反手係唔係應該用軟d既膠皮.   

正手用Baracuda (Max), 反手 Vega Europe (max) 如何?
作者: tomtom1995    時間: 2014-10-16 10:27

我認為正手可以偏硬小小,太硬唔太好,可以試bluefire M2,MXP,baracuda,但YES板身硬,唔怕打波感到板會硬就打軟D嘅膠。
作者: tomtom1995    時間: 2014-10-16 10:28

有人話硬板用軟膠皮。應該ok.
作者: super_phoenix    時間: 2014-10-16 10:32

正手用mxp反手baracuda好啲
作者: eddieho    時間: 2014-10-16 10:35

正手可以用omega5 pro,反手bar.
作者: jcclee    時間: 2014-10-16 11:18

呢塊板,正手用軟少少的硬膠皮,一流!
中/遠檯好強,又穩。
但如果近檯多的話,可用澎了的MXP或M1。
不防考慮我簽名的配置!
作者: kenken168    時間: 2014-10-16 11:39

7夾純木離枱對拉 + Duro 軟膠, 我怕反手未過對面枱已經無力
作者: alexsiu1234    時間: 2014-10-16 12:32

請教一下YES 同Clipper 既分別,我見大家都係7夾純木
作者: johnli    時間: 2014-10-16 13:17

引用:
原帖由 alexsiu1234 於 2014-10-16 12:32 發表
請教一下YES 同Clipper 既分別,我見大家都係7夾純木
YES木:    胡桃木- 阿尤絲(5層) - 胡桃木
Clipper:  林巴木- 阿尤絲(5層) - 林巴木

林巴木比胡桃木軟, 但Clipper比YES厚.  兩塊我都打過, 自己喜歡YES多D.
作者: johnli    時間: 2014-10-16 13:20

多謝樓上各位師兄意見, hexer duro係呢度二手買返來, 打左一兩次.  當然同Vega europe, S2, baracuda差好遠 .
作者: ~kurapika~    時間: 2017-6-21 11:30

Yes配正手狂飆8,反手可配傳奇105生膠?

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0