標題: 今日終於有机會一睹“利達偉”風采 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2014-8-31 23:21     標題: 今日終於有机會一睹“利達偉”風采

利 SIR 又靚仔 又好波!
作者: 葉師傅    時間: 2014-8-31 23:47

緊係啦 ! 我數年前曾經上過佢教既堂,佢唔單只靚仔同好泳,體能又fit(曾示範正確掌上壓同指上壓),為人又好(曾介紹專業醫師給我個有傷朋友去睇),相當感謝他呢 !
作者: (=^x^=)    時間: 2014-9-1 00:29

我今日看佢兩場波都打得不錯,最后果塲最后果球好果斷
唔知閣下是否好好波,未請教
作者: (=^x^=)    時間: 2014-9-1 00:38

利教練其實呢幾年都無練波,而且百份百土生土長香港人....................;
作者: jacky1021    時間: 2014-9-1 00:45     標題: 回復 6# 的帖子

WILLHUNTUNG000師兄, 你睇到今時今日既利SIR雖然而家唔係十分好波, 但曾經好波過, 花無百日紅, 四十幾五十歲, 你想佢點好波, 請問你係咪要利SIR走位全正手爆沖俾你睇?
作者: (=^x^=)    時間: 2014-9-1 00:46

我唔知你看邊塲波
我只看首場,打得好好 果斷,
另我再看佢最后果塲最后一球
C 朗經常遊雲,只在關鍵時踢一腳

哥前哥后三分险,唔好叫我貓哥啦,叫番我衰貓便可以
每人的標準唔同,你可能好好波所以覺得佢一般
正如有人之前話乙組亞軍好好波,只是身体不適,其实利SIR昨天才知今天要打
如果比佢練番波,可能更好波

不過我十分欣賞做左教練仲敢落場打比賽的教練
雖然佢地可能只有當年一半,或者三成的功力,但最少仲敢落場打
仲比只懂講,不打利害
所以有句說話叫 講天下無敵,下一句忙記了

BTW 吹水區,唔好咁認真
作者: (=^x^=)    時間: 2014-9-1 00:49

引用:
原帖由 willhunting000 於 2014-9-1 00:45 發表
[quote]原帖由 (=^x^=) 於 2014-9-1 00:38 發表
利教練其實呢幾年都無練波,而且百份百土生土長香港人.................... 今日在場既好 ...
我唔勁,論壇只有黑暗,不過有你咁有質素 咁明白是非黑白的會員也是我們的福氣
BTW 未請教意思不是叫你教我打波,我天份不高,又無心向學,不過我表達能力低引你你誤會,抱歉
作者: (=^x^=)    時間: 2014-9-1 00:56

引用:
原帖由 willhunting000 於 2014-9-1 00:53 發表
我都有見到你打乙組既表現既,全部一槍過乾淨俐落。下一句我就轉贈番比壇主你
我都有見過你在論壇文筆的風采,全部也是.....乾淨俐落
溫馨提示:請勿轉移話題(而我不值得一提)

今日在場能看到最后數球波的在場觀眾唔多,除左裁判外便只有 ...… willhunting000真是乒壇中堅份子, 留守到最后一刻

其实有時有些人真是唸多左,今日首場利SIR的雙打,當時佢夾熊依琳,我超近看佢打那塲波
看晒每一局,每一球,那塲波佢真是打得好好,又懂得安慰拍檔,鼓勵她
之后我無時間看佢比賽,其餘比賽都無點看,点知POST一出,某人反應大左D,以為我講緊佢果塲波
放鬆點吧香港人
作者: 青見人    時間: 2014-11-12 14:23

引用:
原帖由 jacky1021 於 2014-9-1 00:45 發表
WILLHUNTUNG000師兄, 你睇到今時今日既利SIR雖然而家唔係十分好波, 但曾經好波過, 花無百日紅, 四十幾五十歲, 你想佢點好波, 請問你係咪要利SIR走位全正手爆沖俾你睇?
講得好,花無百日紅!往昔利sir有香港金澤珠稱號,當然不是他自稱的,因佢打法像金,全檯正手搶拉、對拉及快帶!
我唔記得在他之後有誰打日直能像他那樣,就算力王也不及!
往昔日直高手:
郭教練- 打法像蔣澎龍
潘教練- 以爆推出名
丘教練- 正反手打球比例也只是6:4
力王教練:正反手的比例就有7:3了
如想知利sir當年打法,近年有場比賽較相似的,就係佳佳教練初在香港打的那場,打法9成以上用上正手接發,
發搶、接發搶拉等!我指整體打法上較相似!
當年有幸看見他打的一場比賽,對手橫板中枱兩面弧圈(全港賽事常於前八),在20:10的落後情況下,仍然以接發搶攻、發搶的戰術拿下那場比賽的!
現今有多少球手在大比數落後下仍敢於上手呢?再者利sir當年打球時代那像現今小朋友般有教練教呢!

作者: happyben    時間: 2014-11-12 15:34

打日直要很辛苦的,反手天然的困難。如果沒練球,很難能在比賽打得好。我覺得利sir 能在沒什麼練習下出戰比賽也打得不錯。應該讚賞而非被人胡亂批評。
作者: lmichael    時間: 2014-11-17 18:08

講緊我個年代既人, 佢既打法係舊一輩, 其實舊一輩既直板都好受轉大波影響. 以前單面攻, 可以爆得死人, 現在.....
呢類打法既球員, 有丘X源, 利X偉, 力王, 點解無人講......阿崔呢? 正手之中, 阿崔應該係最好, 但係反手唔算好好. 其實佢當FIT時, 駛鬼用反手咩, 佢接發球, 真係企晒係反手位. 力王打得咁好, 緊係因為.....佢反手都好好啦. 呢個打法之中, 佢反手真係數一數二. 丘X源, 轉左大波後, 真係無晒威力, 有次見佢對風風, D側身一板沖, 全部檔晒返來, 真係唔知係現在D人勁左, 定係波大左+無機膠水影響咁大.

其實單面直板, 係乒乓球改變之中, 已經落後. 無辦法. 改變唔單止係波大左, 其實器材, 技術既改變都有影響, 最簡單, 現在既寧波, 根本就係單面膠既克星.
作者: 青見人    時間: 2014-12-4 01:28

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-11-17 18:08 發表
講緊我個年代既人, 佢既打法係舊一輩, 其實舊一輩既直板都好受轉大波影響. 以前單面攻, 可以爆得死人, 現在.....
呢類打法既球員, 有丘X源, 利X偉, 力王, 點解無人講......阿崔呢? 正手之中, 阿崔應該係最 ...
哈哈,真係漏咗阿崔,如果利 sir板正手係癲嘅,阿崔板正手就瘋瘋哋!
唔好漏咗必勝,不過佢打法較為以調節控制智慧型打法,不過凶起上嚟都唔講得少,當年必勝打全港賽,一技入枱瞓身爆衝把整塊日直分解!

作者: (=^x^=)    時間: 2014-12-4 02:01

引用:
原帖由 青見人 於 2014-12-4 01:28 發表

哈哈,真係漏咗阿崔,如果利 sir板正手係癲嘅,阿崔板正手就瘋瘋哋!
唔好漏咗必勝,不過佢打法較為以調節控制智慧型打法,不過凶起上嚟都唔講得少,當年必勝打全港賽,一技入&#26 ...
點解你講的人我都不認識,可能我未出世
不過相信一個是 流 既, 一個是 C 既
HAHAHA
正確是一個是 劉,一個是CCC,當年真是好多日直高手
作者: 試借慣尊    時間: 2014-12-4 03:23

講左咁多個,點都要提下陳志偉,得佢一個反手攻最好.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0