標題: [其它討論] 40+波會唔會再有改良版 [打印本頁]

作者: nwa10    時間: 2014-8-1 13:49     標題: 40+波會唔會再有改良版

38mm轉40mm波時代,有無試過出左新波,再有改良版出?
(是因果時退出了球壇所以是空白)
作者: cheungwahlee    時間: 2014-8-1 16:36

好易適應的,打多D就得喇
作者: nwa10    時間: 2014-8-1 19:44     標題: 回復 2# 的帖子

40+感覺不是我所認識的乒乓球,唔怪得咁多人退出唔打,細波年代球是最快最旋,是最好打的
人地足球都會愈整愈快愈輕愈旋,相反乒乓球不斷倒退,真係另人氣憤 下個退出的可能是我
作者: 速鳥    時間: 2014-8-1 21:10

唔一定想贏波,就打乜球都無所謂啦。
作者: songyip    時間: 2014-8-2 02:02

很認同 3 樓師兄的回應,我本人都公認係屎波仔一名,但經過昨晚一輪小測試(用红XX牌 40+ 波),忍吳住都要廢噏幾句:-

雖則話新 40+ 波係要適應,但係同現時的 40mm 波比較:-

小弟用單檜的,打 "舊波" 都Ok 夠力,對來球都尚算對到點;
但 "新波" 就怎樣發力打,過檯後的球,威力就像用文具舖買的套裝板一樣,不但缺乏力量,速度旋轉已下降到自己都不能接受的地步.

另外,這個新波更像一個玩具波,有一些飄,頗難对点,对方防守比以前易很多,但進攻那方就辛苦了很多倍,絕對係自討沒趣!

當然,小弟水平低下,打不出新波的威力來; 專業球員可能一下子就適應了,基本功和體能可以應付新波的需要,影响較小.

總之,打過新波後(如果沒有改良的話),自己很快对這項運動産生抗拒,選擇放棄,因為實在太沒趣味了(當然自己打得差也是另一個原因)

作者: BrianDD    時間: 2014-8-2 02:53

不如就在這時機
我和天樂一起攪隊乒乓論壇籃球隊
作者: michaelwwk    時間: 2014-8-2 02:56

5#的師兄用單檜都覺沒力,哪唔知用乜板先爆了
作者: songyip    時間: 2014-8-2 03:11

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2014-8-2 02:56 發表
5#的師兄用單檜都覺沒力,哪唔知用乜板先爆了
根本這些新波,適合防守多於進攻,撞擊多於磨擦的球員會易於適應些!

最惨单桧沒有為新波更新球板材質,难道要加厚至十一 mm 或以上,兼要日日不停做 Gym ?!

我今晚打完波很慶,明天還要番早,都要廢噏一輪,都係為左咁既原因,一個倒退了不知幾多倍的新波!
作者: michaelwwk    時間: 2014-8-2 03:21

晚安師兄,第曰再吹過
作者: nwa10    時間: 2014-8-2 13:27     標題: 回復 5# 的帖子

agree
這兩點尤其到點:
1)但 "新波" 就怎樣發力打,過檯後的球,威力就像用文具舖買的套裝板一樣,不但缺乏力量,速度旋轉已下降到自己都不能接受的地步.
2)另外,這個新波更像一個玩具波,有一些飄,頗難对点,对方防守比以前易很多,但進攻那方就辛苦了很多倍,絕對係自討沒趣!

你feel到個波既感覺同我一樣,咁你的球技應該不是太差,我諗你的水平起碼在區賽或丁,丙水平左右,是不是呢? 有機會希望可以和你指教指教

作者: nwa10    時間: 2014-8-2 13:53     標題: 回復 8# 的帖子

agree你又中點了,真是聲聲相識
(根本這些新波,適合防守多於進攻,撞擊多於磨擦的球員會易於適應些!)

不過我反而覺得個波自玩長膠,到檯後飄來飄去,最難搞,這波是否新科技,入面是否有晶片,唔怪得20蚊個
作者: nwa10    時間: 2014-8-2 14:21     標題: 回復 12# 的帖子

明白,攞去玩超級無敵掌門人個隻嗎
作者: songyip    時間: 2014-8-2 15:50

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-2 13:53 發表
agree你又中點了,真是聲聲相識
(根本這些新波,適合防守多於進攻,撞擊多於磨擦的球員會易於適應些!)

不過我反而覺得個波自玩長膠,到檯後飄來飄去,最難搞,這波是否新科技,入面是否有晶片,唔怪得20蚊個;ti ...
好高興認識樓主你,你太誇奖了,小弟只是丁丁組,不過就打了好多年波(冇正統訓練過),但對乒乓球的感覺還是有少少的.

你說的對,現在的 40mm 舊波加上無機胶水的影响,速度-旋轉-力量已下降不少,但都叫可以接受; 不過,新波更係將你的進攻威力減半,要沖吳沖,要轉冇轉,要力冇力,全部給你卸掉,像你說的一样,似長胶似的,我更覺得自己不是用反貼,是用長胶打緊波!

乒乓球最吸引人的地方就是 旋轉-速度-力量感,但現在全欠奉,剩下的,只有質量再度下降的相持,就算比賽增加了来回,也沒有什麼可觀性!

哈哈,好開心有波友同我意見相近,實在難得,希望有機會跟師兄你學吓野呢!

作者: Perucat    時間: 2014-8-2 15:59

40+ 真係好得人驚...好似打海綿波o甘.....
有人話魚魚好d....
最後機会...

作者: 乒乓在線    時間: 2014-8-2 16:45

魚三星和舊40mm波好挺近似, 未用K字頭一星,十五十六不太敢買
作者: nwa10    時間: 2014-8-2 17:29     標題: 回復 14# 的帖子

真係比我估中
我都是打番波5年到,又時打下區賽玩下,叫我師兄真係唔咁當,可能我打波仲水過你,不過有機會打下啦
作者: nwa10    時間: 2014-8-2 17:37     標題: 回復 15# 的帖子

你奶野了,e隻波就是會飄來飄去果隻
佢既情況是用力揪個波好似舊波咁,都幾好打,又d轉,但唔用力揪果時,個波會自已玩長膠飄來飄去

作者: nwa10    時間: 2014-8-2 17:53

感覺個波飄來飄去其實對打波既人好大影響,如果e點連試波既職業球員都睇唔出,唔反影,我真係唔信,所以我始終覺得會再有改良版既新波
作者: nwa10    時間: 2014-8-2 17:56     標題: 回復 16# 的帖子

連高手都唔該膽入,唔通真係有緣機
作者: mfp    時間: 2014-8-2 18:21

葉兄.小弟就未打過新波,但以你正手開山劈石之沖波都覺得無力,咁小弟睇怕都要轉打長胶,吾打反貼了...
作者: mfp    時間: 2014-8-2 18:21

葉兄.小弟就未打過新波,但以你正手開山劈石之沖波都覺得無力,咁小弟睇怕都要轉打長胶,吾打反貼了...
作者: michaell    時間: 2014-8-2 18:42

我打過雙魚! 都適應到! 係要食深d先拉到!
作者: nwa10    時間: 2014-8-2 20:12     標題: 回復 23# 的帖子

如果個波真係比賽用,我諗唔洗成日練波,因為個個都打到鬼影變幻球
飄來飄去............
作者: 乒乓在線    時間: 2014-8-2 23:05

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-2 17:56 發表
連高手都唔該膽入,唔通真係有緣機
吾是膠手, 驚青原因是有聞40+的一星差三星40+相差多, 超過以往40波一星和三星的差別, 不敢入手買堆一星做倉底
作者: 葉師傅    時間: 2014-8-2 23:12

有冇人知國際賽是否已轉用新波 ? 定幾時轉 ?
作者: songyip    時間: 2014-8-3 02:31

引用:
原帖由 mfp 於 2014-8-2 18:21 發表
你過獎了, 打 40MM 時自己發力時仍可以, 但 40 + 就威力減半, 要出很大力(發難渣果隻)才可打死對方, 打多幾場人地未死, 自己先死!

不過咁, 現在最大的問題除了打呢個波冇乜力和旋轉外, "對點" 先係最大既問題, 學 NWA10 師兄話斋, 飄吓飄吓咁, 再吳改良的話, 大家打落很冇數, 好容易漏球, 問你點打!

MFP 兄, 你快 D 試玩吓啦, 出面有得賣啦, 不過就幾十蚊一筒, 大家 SHARE 會好D!   

可能你打完會覺得好正的!
作者: songyip    時間: 2014-8-3 02:38

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-2 20:12 發表
如果個波真係比賽用,我諗唔洗成日練波,因為個個都打到鬼影變幻球
飄來飄去............
咪係! D 來球自動變西, 自動卸力, 好難紮行馬發力啫!

暫時未發現有什麼球員有投訴喎, 難道已找到解決方法? 抑或逆來順受?
作者: songyip    時間: 2014-8-3 02:39

引用:
原帖由 葉師傅 於 2014-8-2 23:12 發表
有冇人知國際賽是否已轉用新波 ? 定幾時轉 ?
聽人講今年有某區區賽已用新波, 韓國製的!
作者: songyip    時間: 2014-8-3 02:50

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-2 17:53 發表
感覺個波飄來飄去其實對打波既人好大影響,如果e點連試波既職業球員都睇唔出,唔反影,我真係唔信,所以我始終覺得會再有改良版既新波
對, 旋轉-速度-力量減左都算啦, 仲要打果時都預計吳倒, 真係乜野高手都死!

要改良的話, 起碼彈跳力要均勻, 個波做番正常D, 大家先會練得開心和有意思, 呢個運動才會普及, 始終專業比賽級運動員佔少數, 普羅大眾才是製造商的米飯班主嘛!
作者: 阿舜    時間: 2014-8-3 03:32

引用:
原帖由 songyip 於 2014-8-3 02:39 發表

聽人講今年有某區區賽已用新波, 韓國製的!
邊區咁有米, 夠膽大量入$20一個既波來比賽? 重要下年都唔知可唔可以用得返添
作者: songyip    時間: 2014-8-3 07:16

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-8-3 03:32 發表

邊區咁有米, 夠膽大量入$20一個既波來比賽? 重要下年都唔知可唔可以用得返添
都係聽人講(同果個人不是太熟,閒聊而已),有錯請指正!
作者: 青見人    時間: 2014-8-3 13:35

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-8-3 03:32 發表

你指紅記40+嗎?魚仔40+都係$33一筒3粒!前幾天買的,未試打!
作者: 8899    時間: 2014-8-3 21:18

Please try double happiness new ball, much more better, very close to old material.
but so fragile, It is expensive because retailer make more than 100% profit margin.
作者: 乒乓在線    時間: 2014-8-3 22:00

對待DHS新波, 一於寧枉莫縱
作者: nwa10    時間: 2014-8-4 16:06     標題: 回復 27# 的帖子

感覺現在是個波玩人,唔係個人去玩波,如果真係是正式比賽用波,咁真係玩死人多,點打都是要靠運氣,希望佢唔好飄
作者: nwa10    時間: 2014-8-4 16:08     標題: 回復 31# 的帖子

舜哥,好似是中西區
作者: nwa10    時間: 2014-8-4 16:21     標題: 回復 25# 的帖子

麥有咁既事,真係唔知
作者: BlackJack    時間: 2014-8-5 19:21

如果係講那個Peace波,咁誤會了,那還是舊材料的球(賽路路),只不過它是一個非常難打的球而已,之前工商機構運動會就係用呢隻波。
作者: cheungwahlee    時間: 2014-8-6 11:37

改良一定唔會停,
係要改到中國攞不到冠軍為止。
作者: zeio    時間: 2014-8-7 01:28

打有縫嘅話等 Nittaku Premium 40+,十月十號開售,物料有別於双喜、双魚、同一眾代工(Nittaku SHA 40+、Donic、Tibhar、Joola……)採用嘅二醋酸纖維素,國外網友反映前者在彈性、圓度、耐用度等更接近賽璐珞球
作者: 青見人    時間: 2014-8-7 18:56

引用:
原帖由 cheungwahlee 於 2014-8-6 11:37 發表
改良一定唔會停,
係要改到中國攞不到冠軍為止。
那倒不盡然,就好似今次係中國提出用雙色球,一向中國選手的發球質量及控球旋轉變化也較
外國選手優勝,改為雙色球後反對他們失去優勢!
轉雙色球的目的係増加打球時對觀眾看球的可觀性!
作者: nwa10    時間: 2014-8-12 18:06     標題: 回復 41# 的帖子

我其實等梗butterfly既新波多
作者: 8899    時間: 2014-8-12 18:08

But Bty also make in China as well.
作者: zeio    時間: 2014-8-12 18:24

Butterfly 啲波一向麻麻

而家連 TSP 都搵大陸代工

Nittaku 係最後保壘
作者: jccar0304    時間: 2014-8-12 20:05

好肯定改良版出左都唔會有太大轉變
作者: zeio    時間: 2014-8-12 20:58

又話唔埋,無縫初期一樣劣評不絕,兩三下一個開花、厚度不一、圓度不足,但係呢排外國論壇有評論表示各方面均有明顯改善,比有縫新球更好,激死冇
作者: jackiekiki    時間: 2014-8-12 21:28

打過,唔算太難適應,要多啲體能力量!
作者: Fai    時間: 2014-8-12 21:42

我感覺的新波磨擦力低,拉波到檯後就滑出檯,有沒有這種感覺?
作者: zeio    時間: 2014-8-12 21:52

滑出檯呢點有見過提及下
作者: bond    時間: 2014-8-12 23:44

打過雙魚及紅雙喜三星40+, 個人感覺雙魚難打些, 相對較飄較難對點, 紅雙喜則比雙魚球感較為實淨
作者: bond    時間: 2014-8-12 23:47

引用:
原帖由 Fai 於 2014-8-12 21:42 發表
我感覺的新波磨擦力低,拉波到檯後就滑出檯,有沒有這種感覺?
我覺得第一弧線長了, 容易飄出界, 第二弧線則有時會比預期早下沉
作者: zeio    時間: 2014-8-13 00:39

引用:
willhunting000 於 2014/8/12 22:53 發表
都是大陸代工的
前面我提過嘅 Nittaku Premium 40+ 係日本製
作者: nwa10    時間: 2014-8-13 13:41     標題: 回復 45# 的帖子

因為我打開butterfly3星,我自已就覺得幾好,又是大牌子,想看看新波會否好過其他牌子
作者: nwa10    時間: 2014-8-13 13:43     標題: 回復 52# 的帖子

agree感覺一樣
作者: Edward_Chan    時間: 2014-9-7 13:26

打過雙魚同雙喜兩種波

個人覺得雙魚最似舊40mm波 只係旋轉同速度比以前差dd

雙喜波就真係打到想爆粗,對點好難,好似對面個個都打緊長膠咁
作者: mansun2011    時間: 2014-10-13 02:11

可能日後打粒仔人士會多番,因為旋轉弱,對粒仔的近台快攻特別有利
作者: mansun2011    時間: 2014-10-13 02:16

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-1 19:44 發表
40+感覺不是我所認識的乒乓球,唔怪得咁多人退出唔打,細波年代球是最快最旋,是最好打的
人地足球都會愈整愈快愈輕愈旋,相反乒乓球不斷倒退,真係另人氣憤 下個退出的可能是我
D鬼佬不斷唸方法對付中國人,由细波改大波,都唔夠打,而家又改重,令節奏加長,下一步不如改6分4啦!易搏大霧呀!
作者: bigfour    時間: 2014-10-13 19:10

40+球速比較慢

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0