標題: 乒總 及 學界是否無辦法避免撞期? [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2014-3-25 13:36     標題: 乒總 及 學界是否無辦法避免撞期?

撞期事件每年不斷重複
作者: shlam6    時間: 2014-3-25 13:49

其實其他學界比賽,好多都係安排係平日下午時間,點解乒乓球會在星期六,日呢?有時仲要係早上7點半就開波,學界會是否會考慮在平日放學時間呢
作者: cgwc    時間: 2014-3-25 13:56

引用:
原帖由 Suki 於 2014-3-25 13:46 發表
包生仔一定冇可能!!
但盡量避免,減少撞期是可以的!!
舉個例子,可唔可以閒日或是閒日夜晚(最好星期五晩),同是可以保証觀眾量!!!
讚同。 其實可以係平日的早上,中午, 甚至係晚上。做教練或老師易做啲。
作者: (=^x^=)    時間: 2014-3-25 15:09

剛有某人致電我,說平日難找才判
作者: 泡菜烏冬    時間: 2014-3-25 15:46

建議: 乒總廢除青少年錦標賽, 檔期改為舉辦 壯年錦標賽, 只限30+參加, 包冇撞

青少年比賽已經夠多, 少一個唔少啦
作者: cgwc    時間: 2014-3-25 15:51

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-3-25 15:09 發表
剛有某人致電我,說平日難找才判
怎會難找? 有些小學比賽都是平日的, 要不初賽在平日, 因中學的初賽係雙方的學生做。
作者: 電子神童    時間: 2014-3-25 15:52

大家幫手諗下解決辦法........平日做才判 ,,,,,有DOUBLE PAY.....(辦法總比困難多)
作者: syenn    時間: 2014-3-25 16:15

其實每年青少年同校際b c grade 日子非常近,年年
如此乒總冇可能唔知,將青少年賽掉去恆生學界盃,
近番暑假打咪得,跟本就係乒總同學界D人鬥,搞到D熱血小朋友跟慘
作者: syenn    時間: 2014-3-25 16:18

我意思係恆生學界盃後打,反正學界盃又冇團體,咁打學界仲好玩
作者: tomcat    時間: 2014-3-25 19:55

N 年前青少年賽係在暑期打,
后來d家長話暑假多活動要外遊,
好難就比賽時間.

學界比賽要就考試,場地,老師,球證,乒總青少年賽.....噢! 頭都爆...!

作者: 葉師傅    時間: 2014-3-25 20:02

學界賽係閒日搞,未嘗不是好事 . 而裁判可以出高d價搵人,或有計劃地搞個長期裁判團亦可 .
作者: drawdraw11    時間: 2014-3-25 20:22

平日撞考試  學校小test. 學校唔放人
一樣無得攪

取消青少年賽  俾35+以上打分齡賽
大人又開心  多分拿
小朋友又開心  專心一個比賽 唔使選擇
雙贏
作者: cgwc    時間: 2014-3-25 20:33

引用:
原帖由 葉師傅 於 2014-3-25 20:02 發表
學界賽係閒日搞,未嘗不是好事 . 而裁判可以出高d價搵人,或有計劃地搞個長期裁判團亦可 .
其實每年學体會都有裁判訓練班讓學生參加,上完兩堂的實習+理論合格,學生就有証書為期兩年,可擔任學體會的裁判,如果新界區,學生可擔任兼有人工收,不過唔知現在有沒有?
作者: 道山才子    時間: 2014-3-25 20:46

根本99%的中都唔係打職業
打波只是遊戲
建議中學生打少一點比賽
專注學業
打打玩玩算吧!!
不用太認真

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0