標題: [球板討論] 買直板問題, 請教高手!!急!!! [打印本頁]

作者: oscar115    時間: 2014-1-22 09:38     標題: 買直板問題, 請教高手!!急!!!

我係美國, 宜家用緊Stiga Offensive CR WRB 直拍, 用左十年都有, 有朋友話我塊拍打太耐入面碎左, 我諗都係時候換拍。
最近網上睇緊三塊:
Chinese AL - Chinese Penhold (Butterfly)
http://www.butterflyonline.com/i ... _no=7331&CatId={76315B28-9EF9-446C-A213-3EA97F73B0ED}

Chinese ULC CS (Butterfly)
http://www.butterflyonline.com/i ... _no=7330&CatId={76315B28-9EF9-446C-A213-3EA97F73B0ED}

Nittaku: Ludeack Power C (聽講有分咩大鳥, 小鳥, 無字鳥)
http://www.paddlepalace.com/Ludeack-Power-C/productinfo/PNLUPC/

就呢三塊, 我打直拍, 反手擋波用推擋多D, 但上年開始用直板橫打, 進攻同接發球多左用直板橫打, 希望會多用直板橫打。
多用正手搶攻, 拉波, 希望反手都拉多D

我正手用Donic Acuda S2 FD
反手用Doniv Baracuda FD

膠遲早會換, 因為平所以用住呢兩塊膠先。

請指教!!如果有其他直板介紹歡迎推介!! :)
作者: kenken168    時間: 2014-1-22 10:01

Never.....Butterfly Chinese
The shape of Ludeack Power C (大鳥) is a bit larger than Ludeack (小鳥).  Prefer  Ludeack (小鳥) for Penhold player.
You can also think about Yasaka YEO
作者: oscar115    時間: 2014-1-22 10:27

Thx for replying!
聽完你意見, 我諗我會用Nittaku, Butterfly 直拍唔好用?
Nittaku 仲有冇咩直拍推介? :)
作者: kenken168    時間: 2014-1-22 11:27     標題: 回復 3# 的帖子

Butterfly 直板好用,只係 Chinese AL/ULC就唔推介。
Nittaku 還有Runlox-5,都有好多師兄推介,5夾板,慢少少,打弧圈多。
小鳥係7夾,比較快!

作者: jackiekiki    時間: 2014-1-22 11:29

用橫打我覺得塊板薄啲好啲!
作者: 是神    時間: 2014-1-22 11:30

ULC 拉波會難。 但輕

三塊  大鳥會最好。  
但近枱小鳥會更好。  原因上面師兄講左。
作者: oscar115    時間: 2014-1-22 11:43

唔該曬咁多位師兄, 美國難搵人指點, 都係要泥番呢度問!
聽講大鳥同小鳥仲有Pro Version, 果D有冇得賣同有咩分別? (聽講會重D)
作者: kenken168    時間: 2014-1-22 11:52

Pro version 中間夾層厚度與普通板唔同,但整體厚度一樣
作者: kenken168    時間: 2014-1-22 11:53

引用:
原帖由 是神 於 2014-1-22 11:30 發表
ULC 拉波會難。 但輕

三塊  大鳥會最好。  
但近枱小鳥會更好。  原因上面師兄講左。
邊塊Butterfly直板好可以問下 是神兄
作者: oscar115    時間: 2014-1-22 12:38

感謝多位師兄留言!我也看了你打球的Video, 打的比我好很多!特別是反手橫拉!
我現在在internet查了一下YEO, 評價都很好, 價錢又是Ludeack Power C的一半, 我會認真考慮一下 :)
可以講解一下YEO跟Ludeack Power C主要分別嗎? (當然價錢差一半 lol )

作者: 是神    時間: 2014-1-22 12:47

Yeo 近枱球拍  。 中枱會無咁好力。  手感比較中空一點。

小鳥手感是多層類型。  比較有支持感。  拉球上手感和大芯類不同。  不過習慣而已。
作者: 是神    時間: 2014-1-22 12:48

直拍快攻 我選taksim .

拉球 我選 rosewood v
作者: donaldchan420    時間: 2014-1-22 12:55

小鳥直拍拍面較大個重心無yeo咁好,係曬拍頭
貼兩面反貼後就算同yeo一樣重都好,拿上手好明顯yeo,感覺靈活d
小弟都打左差唔多一年小鳥,面對重心問題,唯有配一些輕d既膠
但輕d既膠攻擊性無咁好
依家轉左rose5 覺得唔錯
作者: 是神    時間: 2014-1-22 13:45

拉球bty 直拍。  我選藍龍張繼科
作者: nwa10    時間: 2014-1-22 13:53     標題: 回復 13# 的帖子

agree
蝴蝶王幾好,硬得尼又彈,加麻你現在2塊膠very good
作者: super_phoenix    時間: 2014-1-22 13:59

我會推薦stiga intensity carbon,當然,力大的人用intensty nct 也可以, 好控有力
作者: mimimike    時間: 2014-1-22 14:00

同意快攻taksim
拉波打rw5
作者: oscar115    時間: 2014-1-22 15:38

太專業了
看完了你的分析, 我覺得很有道理!
作者: kenken168    時間: 2014-1-22 15:59

師兄不能只用這兩塊作比較,就説日本不比瑞典生產優秀多一倍。 因你所說的rosewood5與YEO同是瑞典生產,同是5夾木,但價格相差一倍有多呢?!
師兄説馬琳用的YEO可和世界級高手對拉,要知道國手用的底板要比市場用的普通板貴不只一倍呵,如狂龍3。
當然,師兄所說的YEO卅rosewood5打法特性我都認同。

作者: 是神    時間: 2014-1-22 17:34

我又加少少資料。  就算yeo 是近枱拍。  你是否擅長打中遠枱呢。  
這個是要問自己打法的問題。
作者: 青見人    時間: 2014-1-22 19:20

其實好多人也因為某球員打咩板就以為自己又啱打,不錯以馬琳來說,他當然可以以YEO在中檯和頂尖球手抗行,問題有很多,就以馬琳於體能上的訓練量,身體素質,我們業餘的又能百分百做到嗎?又以波爾ALC,個個買咗就以為變咗波爾兩面咬球隻隻反拉!結果很多球友也反映點解波爾可以咁打點解自己又不像他咬得咁實,再以水谷來説,好多球友又買水谷打諗住可以好似水谷打得咁柔咁高弧線咁供,結果自己打時拉襯都不夠弧線,平飛多,球速是不錯,但就沒他的效果!
大家可諗下為何!
作者: alanchan    時間: 2014-1-22 19:45

好, 等我呢個低手又來胡說八道一番~~~

其實呢, 有時用乜乜選手來比較板的高低感覺不太公平, 就如 球賽上 波爾 打敗 馬琳, 我們不會說 Butterfly Timo boll ALC 勁過 YEO一樣~~~(排除個體差異, 這是兩種完全不同的板丫)

而價值相對去比較的話, 有時也比較偏頗, Nittaku Ludeack vs Butterfly 張繼科 Super ZLC, Ludeack超超超超超超 x N x 1000n次方, 平丫!!! 對於 李加X , 呢D 神沙價 姐 !!!

所以最好係同一個人用過兩快板的感覺, 或者係你自己借過兩快板來打比較好.

所謂菜鳥愛燒板, 小弟低微的技術之下, 幸或不幸地都有這兩快板一段時間 (Ludeack ST x 1 FL x1, YEO FL), 雖然後來送或賣了....

YEO 我 同意 是神師兄 的說法 近檯, 因為聲音!! YEO打出去的聲音比較高, 亨亨聲的, 讓人感覺這快板很硬, 薄而硬的感覺, 在近檯大大板打丫扣丫, 感覺很開心! 但出檯拉, 呢種感覺不夠安全, 好像太過低平. 我呢個低手發揮不了! 馬琳快來表現下丫~~~~  

小鳥, 聲音比較低沉, 像打鼓(高音過打鼓, 只係我想不到好的形容), 真係我的最愛, 成快板感覺好穩, 好安全, 拉的時候震動似五夾, 扣的時候又控到落點, 什麼技術都好穩, 大力時板身不跳(有一些板因為好跳, 練習時打攻球都....落點控不好). 但.....太穩, 真係太太太太穩了, 兇不起來, 扣左十板拉左十板個對手都唔死.....( 對手太勁唔好賴快板).....之前有個賣二手的波友說, Allround板.....
最後我也送了出去, 原因不是勝不了對手(我跟本技術不過關點嬴丫), 係橫板個柄太太太太太太細, 你想像一下一支牙籤篤一粒魚蛋, 之後發一下.....

小弟胡言亂語, 大家笑下就好了~~~

還有, 小弟打橫板的~~~

作者: 葉師傅    時間: 2014-1-22 20:13

見各位師兄咁有興致,我又同大家分享下 ! 其實4種馬琳系列的球拍我都曾借過來打一陣 . 就我而言4種馬琳拍基本係差不多一樣打法,但是從球感到力度表現各有不同 . yeo最食波但最冇力,所以需常常用澎漲濟 . ysca比yeo較有力,適合新手轉用 . 而yca最理想,食波同去波都有良好表現 . 最有力係max carbon,個波一去好難返 . 我既結論係同一類型的唔同球拍係唔同人都有唔同既表現架 !
作者: cgwc    時間: 2014-1-22 20:44

引用:
原帖由 alanchan 於 2014-1-22 19:45 發表
好, 等我呢個低手又來胡說八道一番~~~

其實呢, 有時用乜乜選手來比較板的高低感覺不太公平, 就如 球賽上 波爾 打敗 馬琳, 我們不會說 Butterfly Timo boll ALC 勁過 YEO一樣~~~(排除個體差異, 這是兩種完全不同的 ...
請問有邊系列的板柄會比較粗???除了an或自己買手汗帶包柄外??
作者: 是神    時間: 2014-1-22 20:53

Stiga 通常粗一些。
作者: johnli    時間: 2014-1-22 20:55

樓上各位師兄都俾左寶貴意見. 各人有各人既道理.  如果我係樓主, 我只會考慮YEO同小鳥. 呢兩塊性價比高.

1. YEO直板我有, 小鳥直板借過波友打過. 兩塊都係好板, 拉波易到檯, 手感好.  在下係兩面拉波加扣殺打法.  如果樓主好似在下最多退到中檯同識少少全身發力拉波, 咁就YEO啦.  YEO 係手感方面勝小鳥少少.   但小鳥7夾板力量大些, 遠檯拉波一定勝YEO.

2. YEO板厚6mm. 小鳥板厚6.5mm.  板越厚, 力量大, 但手感會差少少.  如果樓主初學橫打, 板薄些會令你橫打到檯率高的.  橫打因為你拉波時因見不到波, 更需要一塊手感好既板.

3. 另外, 如果樓主有機會打下5夾純木板紅雙喜狂飆皓2(舊名656), 板厚約5.85mm - 5.95mm, 可能會選呢塊.  但現在好難買到, 就算減左價, 都接近1千大洋, 係唔係比YEO好一倍? 當然唔係, 係扣殺, 拉波力量勝YEO少少. 板柄比YEO粗些少, 拿上手較舒服.  買呢塊, 因為紀念王皓直板橫打同有細個打紅雙喜板既回憶.  如果樓主係打"舊Stiga OC", 皓2的木同 舊Stiga OC一樣 (Koto-Spruce-Ayous-Spruce-Koto), 樓主應該最習慣.

最後, 買板千萬不能急, 越急越錯.  問波友借來打幾板, 感受下哪一塊先係樓主至愛.
作者: testingstocks    時間: 2014-1-23 10:25

感謝所有講解, 請問如果底拍是Yasaka YEO,  應該用什麼膠皮 ? 正手膠皮可用紅雙喜Neo天極2,反手用Butterfly Tenergy 64。   有一些其他的選擇嗎? 正手膠皮XIOM Vega China ? 反手用Donic Baracuda ?  謝謝
作者: johnli    時間: 2014-1-23 22:16

引用:
原帖由 testingstocks 於 2014-1-23 10:25 發表
感謝所有講解, 請問如果底拍是Yasaka YEO,  應該用什麼膠皮 ? 正手膠皮可用紅雙喜Neo天極2,反手用Butterfly Tenergy 64。   有一些其他的選擇嗎? 正手膠皮XIOM Vega China ? 反手用Donic Baracuda ?  謝謝
正手可考慮: Andro Rasant 2.1mm, Andro Rasant Turbo 2.1mm (兩塊都好好, Rasant turbo 硬過 Rasant 少少, 更快, 拉弧圈都容易 ),
反手可考慮: Xiom Vega Asia, Donic S2, Donic Baracuda.  前兩塊快過Baracuda少少.
作者: oscar115    時間: 2014-1-24 20:56

感謝多位高手幫助, 小弟決定買YEO! :)
正手用Donic Acuda S2 FD
反手用DoniC Baracuda FD
作者: super_phoenix    時間: 2014-1-24 22:18

兩塊膠調轉用會好啲
作者: pwnnek    時間: 2014-1-26 00:29

用YEO既話, 正手建議用JP01 (自己用緊, 夠力, 有速度, 又易控), 反手用JP03應該係唔錯既選擇黎~
作者: oscar115    時間: 2014-1-26 13:42

因為我自己E家用緊呢兩塊, 又無錢買新膠, 所以諗住KEEP住用呢兩塊。
反轉會好D?

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0