標題: [其它討論] 其實新塑膠波做起未,有話2014轉新波 [打印本頁]

作者: nwa10    時間: 2014-1-13 13:42     標題: 其實新塑膠波做起未,有話2014轉新波

是否趕得切呀,連給國家隊試波都未聽到??
作者: 葉師傅    時間: 2014-1-13 23:13

冇人知 ? 但根據紅雙喜提供的時間表話2013年9-12月ittf會出結果,之後各廠商將開始大量生產。但已進入2014年1月份了,卻遲遲未有結果,可能事情有變 ! 又玩嘢 !
作者: TAMCA    時間: 2014-1-14 11:17

從  (http://www.ittf.com/stories/Pictures/Balls_01_14.pdf)  列出最新2014年認可的沒有新品種,新乒乓球未受球隊廣泛測試使用。所謂新物料乒乓球隨時2015年中也未能推出市場或廣泛受用。
作者: nwa10    時間: 2014-1-14 14:11     標題: 回復 2# 的帖子

thank you師兄
其實我覺得ittf好煩,成日唔係禁長膠,一係改例,又要轉大球,一時就話轉無縫,現在又改塑膠,搞到乒乓球愛好者無所適從 有時想換拍,膠同波,又驚佢出新波又唔夠膽買多,真係想爆粗
作者: jack    時間: 2014-1-14 14:13

好似 salala 話轉打膠板,環保喎
作者: nwa10    時間: 2014-1-14 14:25     標題: 回復 5# 的帖子

個條salala都傻傻地,用膠板,不如用手打仲環保
不如唔好用木,好似羽毛球同網球咁,用全碳纖維拍
作者: lmichael    時間: 2014-1-24 11:02

講到呢樣, 我其實好後悔當年打乒乓球, 如果當年打羽毛球, 真係唔駛咁煩.

大佬, 我讀書學波時, 21分, 三盤二勝, 38mm波, 現在11分, 五局三, 40寸波, 什麼無遮擂發球, 我已經唔係讀書, 可以一日打六個鐘既時候, 現在一個星期都唔知打唔打到一次, 改成咁, 即係叫我地唔好打比賽, 以前個form都係以21分, 38mm波來練, 你改來改去, 唔係個個都有時間練架. 例如, 以前五分轉發, 21分, 可以慢熱一些, 五個發球變化次序. 38mm推直線或者防守變線, 球可以很沉, 粒仔拉可以好"標", 現在其實只有兩面弧圈, 推檔同送死無分別,

再改膠波, 真係唔知要打幾耐先適應到.
作者: nwa10    時間: 2014-1-24 15:13     標題: 回復 7# 的帖子

講出我心底話

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0